Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 01:44).

Čas za novo državo. Prvi kongres državljanov NSK države v času, Berlin Čas za novo državo. Prvi kongres državljanov NSK države v času, Berlin

Film skupine Irwin v sodelovanju z Igorjem Zupejem / Slovenija / 2012 / 65 min

Oktobra 2010 je v Berlinu potekal prvi kongres državljanov NSK Države v času. Približno trideset delegatov in dvajset opazovalcev z vsega sveta je ob pomoči strokovnjakov, ki so bili povabljeni k sodelovanju, analiziralo dosedanje delovanje, formuliralo sklepe in na njihovi podlagi odločalo o nadaljnjem delovanju NSK Države. Na platnu spremljamo intenzivno tridnevno razpravo o fenomenu NSK države, njene oblike in vloge ter o smernicah prihodnjega razvoja.

režija Igor Zupe in Irwin, scenarij Irwin, Eda Čufer, Igor Zupe, fotografija Thomas Vollmar, montaža Urban Potočnik, glasba Dejan Knez, obdelava zvoka Boštjan Kačičnik, produkcija Nord Cross Production, koprodukcija Irwin, AVA, Akademija za vizualne umetnosti, finančna podpora Ministrstvo za kulturo RS, nastopajo Inke Arns, Peter Blase, Henrik Broch-Lips, Alexander Fitch, Tevž Logar, Christian Matzke, Conor McGrady, Alexei Monroe, Alexander Nym, Maurice O’ Connell, Mateusz Orzech, Neil Rector, Ian Parker, Avi Pitchon, Steve Schultz, Christian Schwarz, Stevphen Shukaitis, Evelin Stermitz, Bertrand Thibert, Gorazd Trušnovec ...

zgodba
Država NSK, ki je bila zasnovana kot umetniški projekt, je med vsemi obstoječimi državami edinstvena v tem, da nima svojega teritorija, saj vse od ustanovitve leta 1992 obstaja zgolj v času. Film beleži zgodovinski trenutek, ko soustanovitelji Države NSK le-to ponudijo v upravljanje in nadaljnje oblikovanje njenim državljanom.

Oktobra 2010 je v Berlinu potekal prvi kongres državljanov NSK Države v času. Približno trideset delegatov in dvajset opazovalcev z vsega sveta je ob pomoči strokovnjakov, ki so bili povabljeni k sodelovanju, analiziralo dosedanje delovanje, formuliralo sklepe in na njihovi podlagi odločalo o nadaljnjem delovanju NSK Države. Na platnu spremljamo intenzivno tridnevno razpravo o fenomenu NSK države, njene oblike in vloge ter o smernicah prihodnjega razvoja.

zanimivosti
Kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK) je nastal leta 1984 z združitvijo treh ustanovnih skupin – Irwin, Laibach in Gledališče Sester Scipion Nasice. Čeprav so skupine delovale avtonomno, so bili za NSK ključni sodelovanje, svoboden pretok idej, medsebojna pomoč in skupno načrtovanje določenih potez med posameznimi člani in skupinami. Ob zlomu socializma in razpadu Jugoslavije se je s pojavom vrste novih držav tudi NSK opredmetil v formi države. Namesto teritoriju podeljuje NSK status države mišljenju, ki spreminja lastne meje v skladu z gibanjem in spreminjanjem svojega simbolnega ter fizičnega kolektivnega telesa.

Ob osamosvojitvi Slovenije je bilo NSK v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve RS omogočeno izdati potni list Države NSK, ki po načinu in kakovosti izdelave ne odstopa od siceršnjih standardov. Doslej je za potne liste NSK zaprosilo okrog 14.000 prosilcev, ki so s tem postali državljani NSK Države v času. Med njimi so posamezniki, ki svojega novega državljanstva ne razumejo zgolj na deklarativni ravni, temveč v njem vidijo možnost komunikacije in sodelovanja. Na različnih koncih sveta so se začeli pojavljati samoiniciativne akcije in projekti. Postopno se je razvila komunikacija med državljani NSK, ki je prerasla v skupne akcije, projekte itd. Njihove dejavnosti lahko spremljate na www.nskstate.com.

iz prve roke
»Od 21. do 23. oktobra 2010 je v Berlinu potekal kongres državljanov NSK, ki se ga je udeležilo trideset delegatov iz različnih držav in kontinentov. Ker končno formo definirajo produkcijski pogoji in nikoli obratno, smo kongres snemali s tremi kamerami v slogu cinéma vérité. Tri kamere – trije ‘lovci’. Nato je ostala še postprodukcijska premisa: kako ‘glave, ki govorijo’ abstraktno, prevesti v dramo kongresa.«
– Igor Zupe, sorežiser in soscenarist

portret avtorjev
Skupina Irwin šteje pet članov: Dušan Mandič (1954), Miran Mohar (1958), Andrej Savski (1961), Roman Uranjek (1961) in Borut Vogelnik (1959). Nastala je leta 1983 in je soustanoviteljica umetniškega kolektiva NSK. Vrsta projektov skupine Irwin je dejavno in konkretno posegla v družbena in zgodovinska dogajanja v času, ki je redefiniral status sodobne umetnosti v Vzhodni Evropi (Kapital, NSK Ambasada Moskva, Transnacionala, East Art Map). Člani skupine živijo in delujejo v Ljubljani.

Sorežiser Igor Zupe je rojen v Murski Soboti. Diplomiral je iz filmske in televizijske režije na AGRFT v Ljubljani.

kritike
»Film je zanimiv predvsem zato, ker daje vpogled v živ laboratorij snovanja nove države. Kaj bi napravili, če bi lahko ustanovili utopično, vizionarsko novo skupnost? V lansiranju različnih idej delegatov, ki razpravljajo, postanejo vidni tudi zagate in protislovja, ki spremljajo manjši ali širši kolektiv pri tovrstni artikulaciji nove politične organizacije.«
– Jela Krečič, Delo

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma

sreda, 05. 10. 2022 / 13:00 / Dvorana

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

Posrednik Broker

Hirokazu Koreeda

sreda, 05. 10. 2022 / 15:00 / Dvorana

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok. Prvi korejski film Hirokaza Koreede (Tatiči) je Song Kang-hoju, zvezdniku Parazita, prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

sreda, 05. 10. 2022 / 17:45 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.