Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 46 minut).
Na sporedu od 3. februarja 2015.

Čas za improvizacijo Čas za improvizacijo

Tina Lešničar, Janez Stucin / Slovenija / 2014 / 82 min / slovenščina

Dokumentarni film Čas za improvizacijo predstavi osem ustvarjalcev domače jazzovske scene, jim sledi na Dunaj, v Amsterdam in New York ter spremlja njihovo stremljenje k popolnosti in iskanje mesta v glasbi z obrobja.

režija Tina Lešničar, Janez Stucin, scenarij Tina Lešničar, fotografija Janez Stucin, montaža Ivana Fumić, zvok Matjaž Moraus Zdešar, producenta Andrej Štritof, Aleš Pavlin, produkcija Perfo Production, nastopajo Marko Črnčec, Kaja Draksler, Igor Lumpert, Igor Matković, Nikola Matošić, Jani Moder, Jure Pukl, Cene Resnik, Žan Tetičkovič, Vijay Iyer, Doug Hammond, Jason Moran, Damion Reid, Joe Sanders, Nasheet Waits, Reggie Workman, distribucija v Sloveniji Perfo

festivali, nagrade Uradni program – Festival slovenskega filma, Portorož 2014. Cinedays, Skopje 2014.

zgodba
Jazz. Ljubezen na prvi pogled, oziroma sluh. Taka, da ji slediš na konec sveta. Vzameš inštrument in se odpraviš na iskanje svetega grala. Najprej v utesnjene šolske prostore, kjer minevajo leta in ure rigorozne vaje, v upanju, da boš nekoč svobodno zaigral. Iz varnega zavetja učilnic, izpod mentorjevih peruti, pa naravnost v temo jazzovskih klubov, če imaš srečo na festivalske odre ali pa na ulico, če ne gre drugače. Četudi veš, da je veliko dobrih umetnikov lačnih, da ljudje ob besedi jazz zamahnejo z roko ter da ima družba rada enostavne in hitre reči. Improvizacija tako postane način tvojega življenja.

Dokumentarni film Čas za improvizacijo predstavi osem ustvarjalcev domače jazzovske scene, jim sledi na Dunaj, v Amsterdam in New York ter spremlja njihovo stremljenje k popolnosti in iskanje mesta v glasbi z obrobja.

iz prve roke
»Umetniških svetov ne predstavljajo le trenutno najbolj vidni ali izpostavljeni akterji, ampak jih kreira povezan sistem posameznikov z različnimi interesi, talenti in znanji. To še toliko bolj drži za jazz.
Preko posameznih portretov iz sveta jazza je bil v dokumentarnem filmu Čas za improvizacijo moj namen prikazati intimen odnos mladih umetnikov do glasbe in njihove vloge v širšem kontekstu, ki sega onkraj meja lastne države, kulture, tradicije. Želela sem prodreti v iskreni svet tenkočutnih, intenzivnih in spontanih ljudi znotraj glasbene zvrsti, ki me tudi osebno najbolj vznemirja.
Namen je bil ustvariti univerzalno, a z lokalnimi karakteristikami in osebnimi zgodbami prepredeno podobo jazza. Podobo, ki odseva predanost, voljo in strast, v kateri se bo lahko prepoznal marsikateri umetnik.«
– Tina Lešničar

portret avtorjev
Tina Lešničar (rojena leta 1978 v Ljubljani) se je po končanem študiju kulturologije zaposlila kot novinarka pri kulturni redakciji Dela. Med letoma 2006 in 2008 je delala kot asistentka produkcije in raziskovalka pri produkcijski hiši Propeler, nato pa se je vrnila k novinarskemu delu. Ko je leta 2011 za Delo pripravljala odmevno serijo člankov o mladi jazz generaciji, se ji je porodila ideja, da bi o slovenski jazzovski sceni posnela film. Čas za improvizacijo je njen filmski debi.

Janez Stucin (rojen leta 1974 v Ljubljani) je v svoji dolgoletni karieri kot direktor fotografije sodeloval pri številnih dokumentarcih, kratkih filmih in celovečercih, med drugim pri Odmevih časa Eme Kugler. Čeprav njegova prva strast ostaja filmska fotografija, se je preizkusil kot režiser, montažer, producent in asistent scenografije.

kritike
»Tina Lešničar [je] s soavtorjem, snemalcem Janezom Stucinom /…/, obiskala in povezala osem slovenskih džezarjev /…/ in jim dala govoriti, kaj je jazz, kaj je njegovo srce in kako improvizacija korespondira z modernim, fluidnim doživljanjem sveta. Nastal je 82-minutni film s fino, izpovedno krhko in dramaturško čvrsto strukturo, ki počasi, kot nevsiljiva improvizacija, leze pod kožo.«
– Peter Kolšek, Delo

»Čas za improvizacijo je lep poklon slovenskim džezistom in redkim džezistkam, ki se po zaslugi obilice slikovnega in zvočnega materiala ne zateka zgolj h govorečim glavam, kot je to pogosto v navadi domačih dokumentaristov, temveč ob glasbi prosto pot prepusti tudi sliki, na primer posnetkom narave, mest in prostorov.«
– Deja Crnović, Siol.net

»Sicer pa film ponuja premisleke tako o interpretaciji kot o pisanju izvirne glasbe, o prostorih navdiha, o težkem preboju v ospredje, na pomembne festivale ali celo do zgoščenke. Glasba tako postane način življenja, trud je poplačan, ko se ljudje najdejo, zaigrajo in odplavajo v prostranstva domišljije in čustev, za katera je težko določiti izvor, kaj šele cilj. Film je tudi montiran v slogu glasbe: najprej je tu osnovna ideja, nato razvejana nadgraditev, ki se poraja iz samega materiala – seveda s pomočjo nadvse talentiranih, delavnih in vztrajnih glasbenikov, ki jim lahko prisluhnemo tudi na slovenskih festivalih in v nekaterih klubih. Konca filma tako rekoč ni, je le predah do naslednje improvizacije v nekem drugem prostoru in času.«
– Neva Mužič, RA Ars

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma

sreda, 05. 10. 2022 / 13:00 / Dvorana

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

Posrednik Broker

Hirokazu Koreeda

sreda, 05. 10. 2022 / 15:00 / Dvorana

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok. Prvi korejski film Hirokaza Koreede (Tatiči) je Song Kang-hoju, zvezdniku Parazita, prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

sreda, 05. 10. 2022 / 17:45 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.