Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:45 (za danes zaprto).

Breza Breza

Ante Babaja / 1967 / 92 min

Abonma za poznejša letaFilmska srečanja ob kaviin izvengostja: Manca Košir

režija Ante Babaja, scenarij Slavko Kolar, Ante Babaja, Božidar Violić, fotografija Tomislav Pinter, montaža Lida Braniš, glasba Anđelko Klobučar, igrajo Manca Košir, Bata Živojinović, Fabijan Šovagović, Nela Eržišnik, produkcija Jadran film

IMDb

Abonma za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi
Z Mirjano Borčić in izbranimi gosti gledamo filme in se pogovarjamo. Ob 10. uri v dvorani projekcija filma, ki ji sledi pogovor z gostom v Kavarni. Vsi vpisani v abonma ob vsakem pogovoru prejmejo brezplačno kavo ali čaj.


Predstavljamo novo, v lanskem letu restavrirano verzijo nepozabnega filma. V letu, ko Ljubljana nosi naziv svetovna prestolnica knjige, filmska srečanja začenjamo s filmom po romanu Slavka Kolarja.

»Film Breza smo posneli leta 1967 in 43 let pozneje je težko še kaj povedati o njem. Zato le kak močan vtis iz spomina. Od takrat naslednji: poskusno snemanje, ki sem ga doživela na povabilo režiserja Anteja Babaje. Tam sem videla Mileno Dravić, Snežano Nikšić in še nekatere filmske dive, ki sem jih oboževala. Slišala sem tudi, da Babaja išče svojo Janico že sedem let, zato sem bila prepričana, da mene, neznane deklice, študentke matematike in fizike, pač ne bo angažiral, saj za tako vlogo potrebuje prvovrstno igralko.

Kot zdaj vemo že 43 let, me je izbral. In s tem povzročil velik medijski odmev. Kjerkoli sem se pojavila po premieri filma, na katero je prišel tudi predsednik Tito, ki me je potem »ugrabil« in odpeljal na Brione, so bili ljudje vzhičeni. V Mar del Plati v Argentini, kjer smo bili z Brezo na svetovnem filmskem festivalu, se je v Janico zagledal znani francoski režiser in me je vzel kar v svojo delegacijo, ha, ha … Industrialka si me je »sposodila«, ker je prepoznala, da prinašam srečo, me odpeljala v ogromno igralnico in res nekaj zadela.

Ko je Miroslav Krleža pripravljal jugoslovansko enciklopedijo umetnosti, je zahteval, da objavijo geslo Breza in natisnejo mojo fotografijo. To je bila zame takrat največja nagrada …

Kako pa kaj danes? Ko smo lani člani slovenskega mednarodnega centra PEN obiskali hrvaške kolege in se pogovarjali na temo, kaj je Hrvaška dala slovenski kulturi in kaj Slovenija hrvaškemu kulturnemu prostoru, se je dvignila znana gospa in rekla: »Največ, kar ste Slovenci kdajkoli dali Hrvaški, je igralka Manca Košir. Nobena druga ne bi mogla upodobiti Janice bolje od nje.« Kot vemo, je Breza kultni hrvaški film, ki ga vsako leto znova predvajajo na televiziji in večkrat v kinoteki. In hvaležna sem, da sem v njem igrala prav jaz.«

  • Manca Košir

pogovor z gostjo v Kavarni

Manca Košir
novinarka, profesorica, publicistka, esejistka

Rojena leta 1948 v Mariboru. Na Pedagoški akademiji v Ljubljani je diplomirala iz matematike in fizike, na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo pa iz novinarstva in za diplomo prejela univerzitetno Prešernovo priznanje. Na isti fakulteti je obranila naslov magistra socioloških znanosti, leta 1987 pa na Filozofski fakulteti v Zagrebu pridobila še naziv doktorja filoloških ved. Od konca leta 1980 do upokojitve v letu 2005 bila zaposlena na Fakulteti za družbene vede kot izredna profesorica za novinarsko sporočanje, vzgojo za medije in novinarsko etiko. Kot novinarka in publicistka je sodelovala z mnogimi mediji. S filmom Breza pa se vračamo na začetek njene poklicne kariere. Rosno mlada je navdušila s svojo prvo filmsko vlogo. Za vlogo Janice v filmu Breza je prejela tudi nagrado za najboljšega jugoslovanskega filmskega debitanta.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nedolžen L'Innocent

Louis Garrel

nedelja, 02. 04. 2023 / 11:00 / Dvorana

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

Do zmage in naprej Hækkum rána

Guðjón Ragnarsson

nedelja, 02. 04. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Navdihujoč dokumentarec o skupini deklic, ki trenirajo košarko pod vodstvom nekonvencionalnega trenerja, ki pred njih ves čas postavlja nove izzive. Skupaj dosegajo izvrstne rezultate in dekleta postajajo vse bolj samostojne, močne in pripravljene, da spremenijo svet. Toda ali je svet pripravljen nanje?

Blizu Close

Lukas Dhont

nedelja, 02. 04. 2023 / 14:00 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.