Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:40 (za danes zaprto).
V Kinobalonu od 1. novembra 2016.

Brata v vetru Brothers of the Wind

Gerardo Olivares, Otmar Penker / Avstrija / 2015 / 98 min / podnapisi, angleščina / 8+

Deček Lukas reši mladega orla, ki je bil vržen iz gnezda. Začetek še ene nepozabne zgodbe o prijateljstvu med človekom in živaljo, tokrat sredi idilične in divje gorske narave.

režija Gerardo Olivares, Otmar Penker, scenarij Joanne Reay, Otmar Penker, Gerald Salmina, fotografija Oscar Duran, Otmar Penker , glasba Sarah Class , montaža Karin Hartusch , igrajo Jean Reno, Manuel Camacho, Tobias Moretti, Eva Kuen, producent Walter Köhler, distribucija Karantanija cinemas

festivali, nagrade Filmski festival Griffoni 2016; nagrada romy za najboljšo fotografijo 2016

IMDb

Deček Lukas reši mladega orla, ki je bil vržen iz gnezda. Začetek še ene nepozabne zgodbe o prijateljstvu med človekom in živaljo, tokrat sredi idilične in divje gorske narave.

zgodba
Dvanajstletni Lukas z očetom prebiva visoko v avstrijskih Alpah. Vse od mamine smrti živita eden mimo drugega. Oče se ne zmore pogovarjati s sinom in preživlja dneve v gozdu, medtem ko se Lukas skrivaj vrača v zapuščeno družinsko hišo z drobci toplih spominov. Svoje zavetje deli le z mladim orlom Abelom, ki ga je starejši brat vrgel iz gnezda. Ob pomoči preudarnega gozdarja Danzerja ga deček vzame pod svoje okrilje. Med učenjem letenja in lovljenja hrane ter podenjem s samokolnico se med njima stke močna vez. A poletje se bliža koncu in čas je, da se oba soočita s prihajajočimi izzivi. Ali sta pripravljena na ločitev in ubiranje lastnih poti?

zanimivosti
V filmu so združili moči priznani filmski ustvarjalci, ki se posvečajo zgodbam iz naravnega in živalskega sveta. Gerarda Olivaresa smo v Kinodvoru spoznali že kot režiserja priljubljenega filma Med volkovi, Geralda Salmino pa kot avtorja dokumentarca Mount St. Elias. V filmu Med volkovi igra tudi Manuel Camacho, ki tokrat zasede vlogo Lukasa.

Film Brata v vetru je bil posnet v naši bližnji soseščini, na avstrijskem Tirolskem in Koroškem ter v italijanski Južni Tirolski. Filmska ekipa, vključno s sokolarji in trenerji živali, je pridobivanju živalskih posnetkov posvetila tri leta. Orli so se navadili na najrazličnejše letalne naprave, ki so jih spremljale v zraku. Razvita je bila tudi miniaturna naglavna kamera, s katero so pridobili posnetke iz orlovske perspektive. Valitev dveh mladičev pa so več tednov snemali v ogromni ptičji kletki.

Iz obsežnega posnetega gradiva je nastal tudi dokumentarec o snemanju filma: Making of Wie Brüder im Wind.

o avtorjih
Po vrsti dokumentarcev, ki jih je posnel na svojih potovanjih po svetu, je Gerardo Olivares leta 2005 režiral igrani film Le gran final, ki mu je z uvrstitvijo na berlinski festival prinesel takojšnjo mednarodno prepoznavnost. Leta 2006 je posnel dramo o afriški imigraciji 14 Kilómetros, leta 2010 pa tretji celovečerni film Med volkovi.

Otmar Penker je avstrijski filmski ustvarjalec, ki se posveča posnetkom gorskega in živalskega sveta. Z dokumentarnima filmoma Prince of the Alps in Magic of the Mountains si je prislužil številna priznanja, med drugim nagrado za najboljši dokumentarec leta 2011 na filmskem festivalu Sestriere.

iz prve roke
»Želeli smo leteti z orlom ter ga spremljati čez vrhove Alp in skozi skalne soteske Dolomitov. Na koncu smo bili nagrajeni z neverjetnimi posnetki: poletnimi in zimskimi leti in pristanki v divjini, ki so sicer pridržani le za kralje Alp.«
– Gerard Salmina, scenarist

kritike
»Narava je v otroških filmih redko prikazana tako, kot je videti v resnici. Film Brata v vetru prekine s tem principom in pove zgodbo o dečku in orlu. Brutalno in sublimno.«
– Eckhard Fuhr, Die Welt

»Prijateljstvo dečka z orlom v surovih Alpah je podano kot vznemirljiva drama o odraščanju, ki hkrati posreduje znanje o živalski vrsti. Čustvena teža zgodovine in neverjetni posnetki divjine ustvarijo razburljivo mešanico, ki vzbuja naklonjenost do kralja neba na nov način.«
– Bianka Piringer, Spielfilm.de

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pošast Kaibutsu

Hirokazu Koreeda

nedelja, 03. 03. 2024 / 11:00 / Dvorana

V delu, ovenčanem z nagrado za najboljši scenarij v Cannesu, se z našimi prepričanji in pričakovanji mojstrsko poigrava eden velikih filmskih humanistov Hirokazu Koreeda (Tatiči). Njegova Pošast je zadnji film, za katerega je glasbo napisal lani preminuli maestro Ryuichi Sakamoto.

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

nedelja, 03. 03. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Neskončni spomin La memoria infinita

Maite Alberdi

nedelja, 03. 03. 2024 / 17:00 / Dvorana

Zgodba o Paulinini globoki in brezkompromisni predanosti ter Augustovem srditem boju, da bi ohranil svojo identiteto, je srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.