Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:30 (za danes zaprto).

Borka Fighter

Natasha Arthy / Danska / 2007 / 97 min / podnapisi, angleščina, danščina, turščina / 13+

Najstniška drama z ognjevito junakinjo in visokoenergetskim odmerkom borilnih veščin v koreografiji Xian Gaoa, mojstra kungfuja, ki je skrbel za breztežnost teles v filmu Prežeči tiger, skriti zmaj.

režija Natasha Arthy, scenarij Natasha Arthy, Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg, fotografija Sebastian Winterø, glasba Frithjof Toksvig, igrajo Semra Turan (Aicha), Nima Nabipour (Ali), Cyron Bjørn Melville (Emil), Molly Blixt Egelind (Sofie), Sadi Tekelioglu, Behruz Banissi, Xian Gao, Denize Karabuda, Ertugrul Yilan, Özlem Saglanmak, Yüksel Isik, Nevin Rasmussen, Mira Sarah Altshul, Frank Thiel

festivali, nagrade Sitges 2008 (najboljša igralka), Karlovi Vari2008, Berlin 2008

IMDb Uradna stran

Aicha je srednješolka turškega rodu iz köbenhavnskega predmestja. Njena konzervativna starša si želita, da doštudira medicino, Aichi pa se po glavi podijo le borilne veščine. Želi se prebiti v elitno ekipo kungfu mojstra Sifuja, kar pomeni, da bo morala vaditi skupaj s fanti. Za njena tradicionalistična starša je to povsem nesprejemljivo, Aicha pa ignorira njuno prepoved, začne vaditi in se zaljubi v sotekmovalca Emila. Težava nastane, ko se skupini pridruži Omar, družinski prijatelj bodoče neveste Aichinega brata Alija. Se bo bogata Jasmina hotela poročiti z Alijem, če njena družina izve, kako nespodobno se vede njegova sestra? S posledicami Aichine odločitve se bo morala spoprijeti vsa družina.

»Med raziskovanjem gradiva za film sem ugotovila, kako veliko mladih deklet s srednjevzhodnimi koreninami se ukvarja z borilnimi veščinami. Ta ‘agresivni’ šport je dobra protiutež predsodkom številnih ljudi o tihih in zatiranih dekletih. Mislil sem, da bi ta element lahko zelo simbolno uporabili v filmu. /…/ Poleg tega mi je bilo zanimivo prikazati noro zaljubljena najstnika med bojem – namesto še enega okornega prizora spolnosti.«
(Natasha Arthy)

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

torek, 05. 03. 2024 / 16:20 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

torek, 05. 03. 2024 / 17:30 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Ne misli, da bo kdaj mimo Ne misli, da bo kdaj mimo

Tomaž Grom

torek, 05. 03. 2024 / 18:45 / Dvorana

»Želel sem zorni kot, ki napeljuje na neko drugo prisotnost, ki ni prisotnost človeka, ki gleda, stoji, hodi. Film ima podnaslov: 25. 4.–26. 1. To sta datuma smrti in rojstva mojega sina. Zame dva pomembna mejnika. To sta tudi začetek in konec snemanja. Vmes je točno devet mesecev.« – Tomaž Grom