Danes je blagajna odprta od 17:15 do 21:30 (za danes zaprto).

Beseda Slovo

Beata Parkanová / Češka, Slovaška, Poljska / 2022 / 104 min / češčina

Češka režiserka Beata Parkanová je zgodbo svojih starih staršev prelila v natančen portret običajnih ljudi ob družbenem vrenju poznih šestdesetih let.

režija Beata Parkanová, scenarij Beata Parkanová, fotografija Tomáš Juríček, glasba Jan P. Muchow, montaža Alois Fišárek, igrajo Martin Finger (Vaclav), Gabriela Mikulková (Vera), Jenovéfa Boková (Zuzana), Marek Geišberg (Eda), Tatjana Medvecká (Anna), Lea Bankó (Emicka), Ondrej Sokol (Kamil Kopecný), Antonie Formanová (Miluška), Adam Berka (Romanek), Anton Frcek (Aleš), Petra Hrebíčková (ga.Týblová), Ján Jackuliak (Bohouš Zejsek), Juraj Nvota (dr. Surda)

festivali, nagrade Karlovi Vari 2022

IMDb

Václav in Věra sta zakonca, on je spoštovan notar v majhnem mestu, njo pa krasi izjemna požrtvovalnost pri vsakdanjih opravilih. Zakonca se značajsko razlikujeta tako po temperamentu kot po razumu in čustvenosti, a se med seboj vseeno izjemno spoštujeta. Med pomladjo 1968 in poletjem 1969 sta Václav in Věra postavljena pred vrsto izzivov: od okupacije leta 1968 do Václavovega živčnega zloma in bivanja v psihiatrični bolnišnici, od njene skrbi za družino v tem času do zavrnitve članstva v komunistični partiji, zaradi česar se morata preseliti na podeželje. Ob vseh vzponih in padcih v ospredje stopi pomembnost osebne in družbene svobode, a tudi njune neomajne partnerske zveze.

»Želela sem napisati zgodbo o dveh enako močnih likih, saj sem mnenja, da se tako porodi prava drama. Imela sem srečo, da sem pričala odnosu med babico in dedkom, ki sta imela podobno partnerstvo. Nista bila prijatelja, nista bila strpna, nista vedno samoumevno vedela, kako shajati drug z drugim, ampak sta bila enakovredna partnerja, in mislim, da je s tem njun odnos ostajal živ, resničen in intenziven vse življenje.« (Beata Parkanová)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

četrtek, 20. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 20. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Kinodvorišče / Novo na sporedu

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 20. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.