Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:50, tel: 01 239 22 17).

Avtobiografija Nicolaeuja Ceausescuja Autobiografia lui Nicolae Ceausescu

Andrej Ujica / Romunija / 2010 / 180 min

Podobe partijskih govorov, aplavdiranja množic, rokovanja s svetovnimi voditelji ... V komunistični Romuniji kritičnega avdiovizualnega materiala pač ni bilo. Cinična distanca deluje popolno: film je kot družinski album diktatorskih zakoncev, kot kolekcija naj prizorov iz četrtstoletne politične kariere.

Samo iz arhivskega materiala sestavljeni film teče v žlahtni tradiciji direktnega filma, brez komentarjev, mednapisov ali intervjujev; gre za ‘čisti’ dokumentarec, ki je enako zgovoren, kot če bi ga po konvencijah duhamorne televizijske dokumentaristike opremili z vsemogočim komentatorskim balastom. Ko gledamo z arhivskim materialom nabito ‘zgodbo’ o romunskem diktatorju, se na neki točki vprašamo, čemu ta afirmativna podoba Ceausescuja? Zakaj zgolj podobe partijskih govorov, navdušenega aplavdiranja množic, rokovanja s svetovnimi voditelji (Brežnjev, Mao, Kim Il-Sung, Nixon), zakaj ni nobene kritike? Odgovor se ponuja sam po sebi: v komunistični Romuniji kritičnega avdiovizualnega materiala pač ni bilo. Ujica se je moral odločiti, ali z demoniziranjem posneti didaktičen in enostranski portret trinoga ali z elegantno subverzijo zavzeti cinično distanco. Slednja deluje popolno, sploh ker Ujica filma ni naslovil Portret, temveč Avtoportret Nicolaja Ceausescuja. Logično, film je kot družinski album diktatorskih zakoncev, kot kolekcija naj naj prizorov iz četrtstoletne politične kariere.

»Konec koncev je diktator preprosto umetnik, ki je zmožen polno udejanjiti svojo egocentričnost. Gre za golo vprašanje estetske ravni, najsi bo to Baudelaire ali Bolintineanu, Ludvik XVI. ali Nicolaeu Ceausescu.« (Andrej Ujica)

His found footage analyses Out of the Present (1995) and Videograms of a Revolution (1991) became classics. Now Ujica presents a montage epic of official reports of the Romanian dictator Ceausescu with his ‘friends’ Brezhnev, Mao, Kim Il-Sung, Nixon, Queen Elizabeth etc.

Andrej Ujica – filmografija:
Videogram neke revolucije / Videogramme einer Revolution (1992); Iz preteklosti / Out of the Present (1995)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice

različne avtorice

torek, 28. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Letos so članice žirije tudi štiri zvezdnice svetovne avtorske animacije: Alexandra Ramires, portugalska animatorska pesnica in članica kolektiva BAP, Naomi van Niekerk, južnoafriška mojstrica pripovedovanja v tehniki animiranja z ogljem, v Berlinu živeča Avstrijka Nikki Schuster, ki gradi animirane potopise z recikliranjem najdenih predmetov, in korejska avtorica Dahee Jeong, ki je bila za svoje poetične animacije nagrajena na najpomembnejših svetovnih festivalih.

Tekmovalni program I (2023) Tekmovalni program I (2023)

različni avtorji

torek, 28. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.

Slepa vrba, speča ženska Saules aveugles, femme endormie

Pierre Földes

sreda, 29. 11. 2023 / 10:00 / Dvorana

Preplet več kratkih zgodb slovitega japonskega pisatelja Harukija Murakamija je magično popotovanje v globine človeške notranjosti.