Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Araf – Med dvema moškima Araf

Yesim Ustaoglu / Turčija, Nemčija, Francija / 2012 / 124 min

Mladost v podeželski Turčiji, ujeta med gospodarski razkroj in naivno pričakovanje boljše prihodnosti.

režija Yesim Ustaoglu, scenarij Yesim Ustaoglu, fotografija Michael Hammon, glasba Marc Marder, montaža Mathilde Muyard, Naim Kanat, Svetolik Mica Zajc, igrajo Neslihan Ataguül (Zehra), Baris Hacihan (Olgun), Özcan Deniz (Mahur), Nihal Yalcin (Derya), Ilgaz Kocatuürk (Rifat), Can Basak (Haydar), Yasemin Conka (Meryem), Erol Babaoglu (Nuri), Feride Karaman (Feride)

festivali, nagrade Benetke 2012, New York 2012, Abu Dhabi 2012 (nagrada za najboljši film), São Paulo 2012, Tokio 2012 (nagrada za najboljšo igralko)

IMDb

Mladost v podeželski Turčiji, ujeta med gospodarski razkroj in naivno pričakovanje boljše prihodnosti.

Zehra in Olgun sta fant in dekle, ki vsakdanjik preživljata ob delu na osamljeni bencinski črpalki. Nekoč cvetoče industrijsko območje je danes le še brezoblično leglo gospodarskega propada in brezposelnosti. Večina prebivalcev je v iskanju novih priložnosti že prebegla v večja mesta, Zehra in Olgun pa ostajata. Enoličnost njunega dela v kavarni prekinjajo le redki trenutki naivnih pričakovanj in pogledov v prihodnost. Zehra upa, da jo bo ljubezen ponesla v svet in tako se zaplete v razmerje s starejšim tovornjakarjem Mahurjem. Ta dogodek tako zanjo kot za Olguna pomeni začetek dokončnega slovesa od mladosti.

»Araf – med dvema moškima odraža današnji svet, v katerem ljudje žive kot v nekakšnem vakuumu. Zdi se, da smo prispeli do konca znanega sveta in stojimo na robu ‘neznanega’. Ne vemo čisto dobro, kako bi vanj vstopili ali kakšni so naši občutki v zvezi s tem. Sistem, v katerem živimo, oddaja alarmne signale, vendar jih ne prepoznamo.«
– Yesim Ustaoglu

Yesim Ustaoglu
Rojena leta 1960 v mestu Sarikamis, vzhodna Turčija. Sprva je delala kot arhitektka in novinarka, nakar je posnela nekaj nagrajenih kratkih filmov. Svoj prvi celovečerni film Iz je posnela leta 1994, mednarodno prepoznavnost pa ji je s številnimi prejetimi nagradami prinesel drugi film Günese yolculuk. Njen četrti film Pandora’nin kutusu je na filmskem festivalu v San Sebastianu leta 2008 osvojil nagrado za najboljši film.

filmografija
1984 Bir ani yakalamak (To Catch a Moment) (kratki)
1987 Magnafantagna (Big Fantasy) (kratki)
1990 Duet (kratki)
1992 Hotel (kratki)
1994 Iz (The Trace)
1999 Günese yolculuk (Journey to the Sun)
2003 Bulutlari beklerken (Waiting for the Clouds)
2004 Sirtlarindaki hayat (Life on their Shoulders) (kratki dokumentarni)
2008 Pandora’nin kutusu (Pandora’s Box)
2012 Araf (Araf – Somewhere in Between/Araf − med dvema moškima)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

četrtek, 13. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Kinodvorišče / Zadnjič

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

četrtek, 13. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

petek, 14. 06. 2024 / 18:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.