Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (za danes zaprto).

35 šilc ruma 35 rhums

Claire Denis / Francija, Nemčija / 2008 / 100 min / francoščina, nemščina

režija/directed by, Claire Denis, scenarij/screenplay, Claire Denis in Jean-Pol Fargeau, fotografija/cinematography, Agnès Godard, glasba/music, Tindersticks, zvok/sound, Christophe Winding, montaža/editing, Guy Lecorne, igrajo/cast, Alex Descas, Mati Diop, Grégoire Colin, Nicole Dogué, producent/producer, Bruno Pesery, produkcija/production, Wild Bunch Distribution

IMDb Uradna stran

V 35 šilc ruma Claire Denis nadaljuje s prepoznavno estetiko natančno izrisanih psiholoških stanj osrednjih protagonistov, ki jim vseskozi dopušča, da nevsiljivo, a čustveno intenzivno zasedajo gledalčevo vidno polje. Če je Denis v svojem predzadnjem filmu, Vsiljivcu, ki ga je posnela po istoimenski esejistični noveli filozofa Jean-Luca Nancyja, spisani ob njegovi transplantaciji srca, tematizirala občutke vsiljenosti, drugosti, odtujenosti ter zagonetnosti identitete, se tokrat vprašanja identitete dotakne le bežno, subtilno, saj v pričujočem filmu v prvi plan postavi izrazito močno utripajočo vez med očetom vdovcem in njegovo, skorajda že odraslo hčerko. Njun odnos cineastki predstavlja prvovrstno Arhimedovo narativno torišče, saj nanj lepi še preostale like in njihove življenjske zgodbe, katerih skupni označevalec je ljubezen v vseh možnih inkarnacijah in prehajanjih. Prav nenehna prehajanja, odhajanja in prihajanja pa so tiste vsebinske tirnice, po kateri se giblje zadnji avtoričin film; naj gre za boleče odraščanje hčerke, preveč navezane na svojega očeta, otožno upokojitev ali za nikoli izpolnjena ljubezenska hrepenenja in smrt – življenjsko pomembni prehodi so vedno pospremljeni s šilcem ruma in pogledom, uprtim v prihodnost. Intimno zgodbo o očetu in hčerki Claire Denis pripoveduje realistično, elipsasto, v objemu pariškega velemesta in njunega stanovanja, ki se kaže kot zrcalo spreminjajočih se čustvenih stanj med njima. Prav tovrstna komunikacijska rešitev pa izpričuje izrazito spoštljiv režiserkin poklon velikemu japonskemu cineastu Yasujiru Ozuju. »Dolgo sem sanjala, da bi posnela poklon Ozuju, prav ta film pa mi je to tudi omogočil, saj gre za zgodbo o mojem dedku in mami.« (Claire Denis)

Claire Denis

Rojena leta 1948 v Parizu. Velja za eno ključnih in najvplivnejših sodobnih francoskih cineastk, ki se je vrsto let šolala pri velikih avtorjih, kot so Jacques Rivette, Costa Gavras, Dušan Makavejev, Jim Jarmusch in Wim Wenders, znana pa je tudi po posebni korespondenci z Jean-Lucom Nancyjem, osrednjim mislecem sodobne francoske filozofije.


»I’ve been dreaming for many years of making an homage to Ozu, and this particular film was possible for me to use as an homage to Ozu, because actually it’s the story of my grandfather and my mother.« (Claire Denis)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

torek, 21. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.