Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:00 (odprto še 02:57, tel: 01 239 22 17).

25 let Aerowavesa Aerowaves at 25

Enya Belak / Velika Britanija, Grčija, Italija, Slovenija, Hrvaška / 2022 / 58 min / angleščina

Dokumentarec se potopi v zgodovino pionirske plesne mreže Aerowaves ter osvetljuje njeno edinstveno vlogo pri razvoju sodobnega evropskega plesa. Film vsebuje arhivske posnetke s festivalov, poglobljene intervjuje z ustanovitelji in umetniki ter čudovito posnete plesne nastope, ustvarjene posebej za film.

režija Enya Belak , montaža María Alonso Araujo, fotografija Ioanna Tsoucala, Nicola Galbusera, Blaž  Ocvirk in Igor Crnković , zvok Sebastian Dressel, produkcija Enya Belak, Dany Mitzman, Eva Posedel in Clàudia Brufau Bonet , v sodelovanju Springback Magazine in Springback Ringside, izvršna produkcija Aerowaves, nastopajo John Ashford, Anna Arthur, Betsy Gregory, Yvona Kreuzmannová, Victoria Marangopoulou, Frosso Trousa, Iztok Kovač, Edvin Liverić, Roberto Casarotto, Liz King, Elisabetta Bisaro, Oonagh Duckworth, Sanjoy Roy, Ka Bradley, Donald Hutera, Beatrix Joyce, Patricia Apergi, Csaba Molnár, Igor Urzelai Hernando, Moreno Solinas, Christos Papadopoulos, Oona Doherty, Jesús Rubio Gamo, Pietro Marullo, Viktor Černický, Joy Alpuerto Ritter, Cécile Da Costa, Alexandros Stavropoulos …

IMDb

Fotografije

»Leta 1996 je John Ashford ustanovil Aerowaves in tako ustvaril eno najbolj inovativnih plesnih mrež v Evropi. Dokumentarec je v mnogih pogledih poklon njemu in njegovi zapuščini. Mreža Aerowaves zame in za druge v plesni skupnosti uteleša drznost pri raziskovanju neznanega. /…/ S filmom želim mladim ustvarjalcem ponuditi iskrico upanja in jim pokazati, da je vedno mogoče iti naprej. Po Johnovi smrti leta 2023 mi v misli prihajajo besede našega kolega Sanjoya Roya: ‘Če se zgodovine običajno spominjamo po njenih glavnih akterjih, je John delal na drugem koncu: pri vstopni točki. Vrednosti ni prepoznal le v redkih posameznikih, ki so dosegli javno priznanje, ampak tudi v morju tistih, ki ga niso. ›Tudi njim stojim ob strani. Vsak, tudi najmanjši val, spremeni obalo,‹ je nekoč dejal.’«
– Enya Belak

www.enya-belak.com
www.aerowaves.org

četrtek, 11. 07. 2024

Režiserka Enya Belak o plesni mreži Aerowaves

Ob premieri dokumentarnega filma 25 let Aerowavesa smo se pogovarjali z režiserko Enyo Belak. Spregovorila je o svoji umetniški poti, zakulisju snemanja filma in pomembnosti mednarodne mreže Aerowaves za uveljajoče se plesalke in plesalke. Projekcija je potekala v okviru mednarodne konference daCi – Dance and the Child International in v sodelovanju z Mednarodnim festivalom dokumentarnega filma DOKUDOC.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kri moje ljubezni Love Lies Bleeding

Rose Glass

nedelja, 21. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

S steroidi naphana in s krvjo prepojena zgodba o ljubezni in maščevanju. Nasilen, mračno humoren in seksi kvirovski triler z bombastičnim finalom.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 21. 07. 2024 / 20:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Popolni dnevi Perfect Days

Wim Wenders

nedelja, 21. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Wim Wenders se vrača v Tokio, da bi posnel ganljivo filmsko pesem o iskanju lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. Film z nostalgičnim soundtrackom, ki vključuje klasike Louja Reeda, Patti Smith in Nine Simone, je Kojiju Yakushoju prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.