Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odprto še 02:00, tel: 01 239 22 17).
Raoul Wallenberg – človek v času nečlovečnosti

Raoul Wallenberg – človek v času nečlovečnosti

Organizatorji: Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani, Veleposlaništvo Države Izrael na Dunaju in Veleposlaništvo Švedske na Dunaju.

Raoul Wallenberg, potomec švedske trgovske družine, je v madžarsko prestolnico prispel po nemški okupaciji Madžarske, in sicer julija 1944, štiri mesece po tistem, ko so nemške čete vkorakale v državo, in ravno v trenutku, ko je dal regent Miklós Horthy pod pritiskom mednarodne javnosti in cerkve zaustaviti deportacijo Judov. Začasno izboljšanje političnega ozračja je bilo ugodno za reševanje človeških življenj, pri katerem je nemudoma začel sodelovati tudi švedski diplomat. Že avgusta je izdal 4500 zaščitnih potnih listov in prepričal madžarske oblasti, da so jih sprejele kot »družinske dokumente«, tako da je vsak izdani dokument rešil življenja več oseb. Wallenberg je od začetka uspešno sodeloval z Rdečim križem, diplomati nevtralnih držav in svojimi madžarskimi pomočniki. Čeprav se je položaj na Madžarskem po Horthyjevem neuspešnem poskusu izstopiti iz vojne in državnem udaru Stranke suličastega križa dramatično spremenil, reševalci – med njimi tudi vedno pomembnejši Raoul Wallenberg – niso obupali: še naprej so reševali življenja desettisočev, ki so bili v neprestani nevarnosti, ob čemer so pogosto tvegali tudi lastna življenja. Wallenberg pa se med reševanjem ljudi pred nacisti ni zavedal, da bo že v nekaj tednih postal žrtev drugega zatiralskega režima. 17. januarja 1945 so ga namreč sovjetske čete odpeljale v Sovjetsko zvezo, od koder se ni nikdar vrnil.

Raoul Wallenberg je simbol vseh madžarskih in evropskih reševalcev tistega časa. »Človek v času nečlovečnosti«, ki se je boril proti grozotam holokavsta. Madžarska tega požrtvovalnega švedskega diplomata visoko spoštuje in ceni, zato je Vlada Madžarske ob 100. obletnici njegovega rojstva leto 2012 imenovala za Wallenbergovo leto in ustanovila spominski odbor. S tem smo se želeli pokloniti tej veliki osebnosti, pa tudi spominu na vse tiste, ki so skupaj z njim ali podobno kot on v obdobju nečlovečnosti zatiralskih režimov reševali človeška življenja. Obletnica je dobra priložnost za to, da ponovimo nauke preteklosti, da v njihovi luči na novo ocenimo težave, s katerimi se soočamo na področju človekovih pravic in manjšin, ter da nagovorimo mlade generacije in se skupaj z njimi spopademo s prihodnostjo.

Med prireditvami, ki potekajo v Wallenbergovem letu, bo Madžarska predstavila Raoula Wallenberga, tega velikega diplomata in moža, njegove pomočnike na Madžarskem, pogoje, v katerih je reševanje potekalo, in nevarnosti izključevanja in diskriminacije. S tem želimo opozoriti, kako pomembno je varovati človekove pravice in se pogumno boriti za svoje vrednote. Dogodki preteklosti, njihovi nauki za sedanjost in njihov vpliv na sodobnost bodo leta 2012 skozi številne razstave, konference, koncerte, tekmovanja, srečanja s pričami in madžarskimi »pravičniki med narodi« za vse generacije in vse obiskovalce postali še otipljivejši.
– Zsolt Németh, predsednik Wallenbergovega spominskega odbora

Program prireditve:

14:30: Dober večer, gospod Wallenberg Good Evening, Mr Wallenberg, Kjell Grede, švedsko-madžarsko-norveška koprodukcija, 1990, 118 min, DVD, v švedskem jeziku z angleškimi podnapisi

16:30: »Tisočih ne morem pustiti brez pomoči« – Raoul Wallenberg na Madžarskem »I Cannot Leave Thousands without Help« – Raoul Wallenberg in Hungary, House of Terror Museum, Madžarska, 2012, 29 min, DVD, v madžarskem jeziku z angleškimi podnapisi

Dokumentarnemu filmu bo sledila razprava z naslovom Vloga Raoula Wallenberga, njegova dediščina in njegov vpliv na sodobno zgodovino.

Razpravo bodo odprli izraelski, švedski in madžarski veleposlanik.

Udeleženci razprave:
Dr. Oto Luthar (Slovenija)
Dr. András Gerő (Madžarska)
Eli Yosef (Wallenberg Foundation IRWF, New York)
Dr. Kristian Gerner (Švedska)
Moderatorka: Veronika Bajt (Mirovni inštitut)

Aktualno

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

nedelja, 05. 02. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

nedelja, 05. 02. 2023 / 21:15 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!

Titina Titina

Kajsa Næss

ponedeljek, 06. 02. 2023 / 10:00 / Dvorana

Družinski pustolovski film o resnični psički Titini je zabavna in vznemirljiva zgodba o skoraj pozabljenem raziskovalnem popotovanju: osvajanju severnega tečaja s cepelinom leta 1926.