Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:30 (odpre se čez 39 minut).
Animateka 2014: Otvoritev festivala z otvoritveno premiero

Animateka 2014: Otvoritev festivala z otvoritveno premiero

Projekt Re-cycling vključuje 10 animatorjev iz različnih evropskih držav. Vsak od njih bo ustvaril enominutno animacijo z risanjem neposredno na film, pri čemer bo uporabil svoj slog.

umetniška direktorica/Art Director: Paola Bristot
montaža/Editing: Paola Bristot
animacija/Animation: Joni Männistö, Vessela Dantcheva, Gábor Ulrich, Ülo Pikkov, Rastko Ćirić (scenarij, soavtorica, maska, koloriranje/Screenplay, Co-Writer, Makeup Consultant, Colouring: Selena Pješivac), Petra Zlonoga, Špela Čadež (pomočnik animatorke/Animation Assistant: Matej Lavrenčič), Marina Rosset, Regina Pessoa, Magda Guidi
usklajevanje filmske glasbe/Soundtrack coordination: Andrea Martignoni
oblikovanje in grafika/Graphic design and titles: Giulio Calderini, Michele Bernardi
asistent produkcije/Production assistant: Fosca Pozzar Colinassi
producenti/Producers: Claudio Zorzenon, Giuseppe Tissino, Paola Bristot
pridruženi producent/Associate producer: Paolo Polesello
distribucija: OTTOmani
Razvoj je podprl Avdiovizualni sklad Furlanije – Julijske krajine.

Projekt Re-cycling vključuje 10 animatorjev iz različnih evropskih držav. Vsak od njih bo ustvaril enominutno animacijo z risanjem neposredno na film, pri čemer bo uporabil svoj slog.

Neposredno risanje na film ima dolgo zgodovino. Kot eno prvih tehnik v eksperimentalnem abstraktnem filmu 20. in 30. let so jo pri svojem delu uporabljali Oskar Fischinger, Hans Richter in Walther Ruttmann. Eksperimentiranje je nadaljeval Norman McLaren in izdelal edinstven opus filmov, ki so pozneje obveljali za prelomnico pri vseh, ki so se želeli ukvarjati s to tehniko. V poklon velikemu mojstru je ob obletnici njegovega rojstva nastal koncept za ta film!

Njegovo tradicijo bo s skupinskim delom RE-CYCLING nadaljevalo deset najzanimivejših evropskih animatorjev: Špela Čadež (Slovenija), Rastko Ćirić (Srbija), Vessela Dantcheva (Bolgarija), Magda Guidi (Italija), Joni Männistö (Finska), Regina Pessoa (Portugalska), Ülo Pikkov (Estonija), Marina Rosset (Švica), Gábor Ulrich (Madžarska) in Petra Zlonoga (Hrvaška).

Zamisel je vzcvetela iz plodne zemlje umetniškega raziskovanja na različnih področjih – strip, ilustracija, vizualne umetnosti –, temelji pa na eksperimentalnem in ustvarjalnem pristopu z izrazitim situacijskim pečatom. Deseterica umetnikov bo sodelovala v igri in se bo morala držati nekaj osnovnih pravil o tehniki, temi, dolžini in predhodno določenih rokih izvedbe.

Izbrana tehnika je neposredno risanje na film, čeprav avtorji niso specializirani v tem postopku. Pogoj jih postavlja v enakopraven položaj in jim daje odlično priložnost, da preskusijo svoje sposobnosti.

Tema se nanaša na predmet, ki ga bo izbral vsak od umetnikov. Zbranih in izmenjanih bo deset predmetov, zato bo vsak avtor prejel nekaj po izboru drugega, pri čemer ne bo vedel, od koga in zakaj. To bo med sodelujočimi ustvarilo rdečo nit: četudi bodo delali samostojno, bo med njimi povezava. Ta povezovalni element bo delo prepletel v celoto in vzpostavil navidezno kontinuiteto.

Po zaslugi izvirnega sloga in presenetljivih elementov, do katerih bo privedla izbrana tehnika – neposredno risanje na film –, bo končni izdelek zelo zanimiv.

Umetniška direktorica filma in avtorica »igre« je Paola Bristot, profesorica filmske teorije in tehnike na Akademiji za likovno umetnost v Bologni, kuratorica več mednarodnih razstav vizualne in grafične umetnosti ter umetniška direktorica festivala Piccolo Festival dell’Animazione.

Aktualno

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

torek, 26. 09. 2023 / 16:00 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

torek, 26. 09. 2023 / 18:15 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

torek, 26. 09. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.