Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 08:09).

Proletarska zimska pravljica Ein proletarisches Wintermärchen

Julian Radlmaier / Nemčija / 2014 / 63 min / nemščina, gruzijščina

Shakespearjansko obarvana in prevratniško navdahnjena kritika neolibralnega zatiranja delavstva, tragikomedija o zarotništvu oblastnikov ter predvsem iskren poklon lenobi, ki v najbolj skrajnih oblikah postane orožje družbenega upora.

režija Julian Radlmaier, scenarij Julian Radlmaier, fotografija Markus Koob, montaža Julian Radlmaier, igrajo Natia Bakhtadze (Maka), Sandro Koberidze (Otar), Ilia Korkashvili (Shota), Lars Rudolph (Teltow), Willem Menne (ozkoglednež), Katja Weilandt (Jenny), Christoph Förster (bankir)

festivali, nagrade Rotterdam 2014, Khanty Mansiysk 2014, Basel 2014

IMDb

Trije mladi Gruzijci naj bi počistili graščino, kjer nemški proizvajalec orožja za izbrance pripravlja razstavo svoje umetniške zbirke. Ko opravijo delo, se začno poigravati z mislijo, da bi se tudi sami udeležili sprejema. Toda predstavniki družbene elite jim dajo jasno in nedvoumno vedeti, da je delavski razred v njihovi družbi nezaželen in da je njegov prostor spodaj, v temačnih kletnih prostorih. Pa vendar – že prav bahaško obložene mize zapeljujejo in dražijo brbončice, predvsem pa kličejo k odločni in brezkompromisni zavrnitvi krivičnih in vsiljenih »pravil« razredne družbe. Saj se je vendar tudi francoska revolucija začela zaradi »rogljička«!

»Morda je treba navidezno kompleksnost neoliberalne družbe obravnavati z utopično naivnostjo. Z navidezno preprostostjo prvih filmov. S formalistično komedijo. S proletarsko zimsko pravljico.« (Julian Radlmaier)

Julian Radlmaier
Rojen 1984 v Nürnbergu, Nemčija. Po študiju teorije filma in umetnostne zgodovine (v Berlinu in Parizu) je kot asistent režije sodeloval z Wernerjem Schroeterjem, obenem pa tudi prevedel in uredil teoretska razmišljanja francoskega filozofa Jacquesa Rancièrja. Leta 2009 je na berlinski Akademiji za film in televizijo vpisal še študij režije. Proletarska zimska pravljica je njegov celovečerni prvenec.

filmografija
2010 The Tramp (kratki)
2011 Der Aufstand der Plebejer (kratki)
2013 Ein Gespenst geht um in Europa (A Spectre Is Haunting Europe) (kratki)
2014 Ein proletarisches Wintermärchen (A Proletarian Winter’s Tale/Proletarska zimska pravljica)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 09. 05. 2024 / 15:00 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

četrtek, 09. 05. 2024 / 17:45 / Dvorana

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 09. 05. 2024 / 19:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.