Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:50 (odprto še 07:30, tel: 01 239 22 17).
2. Festival črk

Izdelovanje črk: Svinčene črke v 21. stoletju Making Faces: Metal Type in the 21st Century

Richard Kegler / ZDA / 2011 / 45 min / angleščina

Dokumentarni film Izdelovanje črk predstavi osebnost in delovne postopke nedavno preminulega kanadskega grafičnega oblikovalca in oblikovalca črk Jima Rimmerja (1931–2010), avtorja več kot 200 črkovnih vrst. Osredotočen je na njegovo predanost obrti in razkriva podrobnosti izdelave črkovne vrste v svincu. Današnjim oblikovalcem ni več treba poznati postopka izdelave kovinskih črk, Rimmerjev humor in njegovi inteligentni opisi pa ogled filma spremenijo v prijetno in zanimivo izkušnjo.

Leta 2008 je črkovna založba P22 iz Buffala (ZDA) pri Jimu Rimmerju naročila novo črkovno vrsto RTF Stern, ki je postala prva črkovna vrsta, hkrati izdana digitalno in v svincu. Rimmer je bil eden redkih, ki je še imel potrebna znanja za izdelavo kovinskih črk.

Film dokumentira vse korake izdelave: najprej Rimmerja spremlja pri razmišljanju o anatomiji in načrtovanju črk ter mu sledi, ko iz kartona izrezuje matrice. Za graviranje matric uporablja prastare naprave, pravi užitek pa je gledati stroj za vlivanje svinčenih črk, ki je mešanica zapletene mehanike in do tekočega stanja razgretega svinca.

Za vsakogar s področja grafičnega oblikovanja, knjigotiska ali drugih grafičnih panog bo ta film zagotovo navdih, če ni njegov ogled celo obvezen.

Richard Kegler je ustanovitelj in odgovorni oblikovalec črkovne založbe P22. Hkrati je tudi direktor WNY Book Arts Centra v Buffalu. Ima magisterij oddelka za medijske študije Univerze v Buffalu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

nedelja, 05. 05. 2024 / 16:20 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Zveri As bestas

Rodrigo Sorogoyen

nedelja, 05. 05. 2024 / 19:00 / Dvorana

Mojstrska mešanica podeželskega trilerja in psihološke drame, prežeta z dih jemajočim suspenzom in pretečim vzdušjem, je enemu vodilnih španskih režiserjev prinesla nagrado občinstva na festivalu v San Sebastiánu.

Neskončni spomin La memoria infinita

Maite Alberdi

nedelja, 05. 05. 2024 / 19:30 / Mala dvorana

Srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.