Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:30 (za danes zaprto).

Zgodovine filma 2 Histoire(s) du cinéma 2

Jean-Luc Godard / Francija / 1998 / 81 min

2(a): Samo film (Seule le cinema), 26 minut, 19972(b): Smrtonosna lepota (Fatale beauté), 28 minut, 19973(a): Kovanec absolutnega (La Monnaie de l’absolu), 27 minut, 1998

Deset let nastajajoč filozofski traktat Zgodovine filma Jean-Luca Godarda je zagotovo ena najbolj veličastnih, kompleksnih in dokončnih stvaritev 20. stoletja, ki prebija tako filmske okvire kot tudi parametre sodobne umetnosti. Obstaja morda predvsem kot zareza v vest/spomin stoletja, ki se je skupaj z iznajdbo gibljivih podob (in posledično materializacijo zgodovine kot teka časa) dognalo in izmojstrilo v vseh -izmih do roba doumljivega. Zgodovine filma je Hidra z glavami Meduze: tako analitičen esej na temo kinematografske podobe (umetnosti, industrije, mehanizma) kot tudi izpopolnjena kinematografska stvaritev. Je tako zgodovina filma kot tudi zgodovina, kot/kakršno/kadar/če jo gleda film; tako poklon/posvetilo/oda/himna/slavospev kot tudi brutalna kritika; tako objektiven pregled ključnih pojmov kot tudi skrajno subjektivna avtobiografija avtorja samega; tako epska enciklopedija kot tudi intimni haiku v steklenici; tako mozaik prostih asociacij kot tudi natančen recept za gradnjo Babilonskega stolpa. Ter produkt hkrati neskončne ljubezni in neskončnega besa, navdušenja in jeze, predvsem pa vere v podobo kot ključni nosilec pomena 20. stoletja.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

nedelja, 28. 04. 2024 / 11:00 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

nedelja, 28. 04. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 28. 04. 2024 / 14:10 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.