Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (za danes zaprto).

DEF 2009: Redni program 8. DEF 2009: Redni program 8.

148 min

 Microcosmos Sarajevo
BarbaraTurk Niskač, Slovenia, 2008, 28 min.
Location: Sarajevo (BiH)

Utrip Sarajeva je ujet v njegovih ulicah, ki predstavljajajo odprti prostor za interakcijo med prebivalci mesta in obiskovalci. Ulice so prostor nakupovanja, ustvarjalnosti obrtnikov, sprostitve, način premikanja iz enega mesta na drugega, prostor življenja in dela. Mesto oblikuje človeka in človek oblikuje mesto. Z vpogledom v življenje ljudi spoznamo mesto. Z utripom mesta spo- znamo ljudi. Vsak človek si v okolju, kjer živi, ustvarja svoj mikrokozmos. Film predstavlja le delček v mozaiku mikrokozmosa po imenu Sarajevo. “Bom ostal v Sarajevu? Verjetno. Rojen sem bil tu, rad sem tu in ne bi ničesar spre- minjal. Če bi mi ponudili hiši na Havajih zagotovo ne bi šel tja, ker ljubim to mesto in bi vedno živel tu. Hvala. To je vse”.

Papa Bilong Chimbu (Oče Simbujev)
Verena Thomas, Australia, 2007, 54 min.
Location: Papua New Guinea

Leta 1937 je mladi misijonar, oče John Nilles, prispel na planote Papue Nove Gvineje. Tam je ostal naslednjih 54 let, živel s Chimbui, se učil njihovega jezika in načina življenja ter jim predstavljal svojega Boga in zahodno kulturo. Bil je več kot samo duhovnik, postal je antropolog, jezikoslovec, politik in vodja klana. S pomočjo Nillesovega izjemnega fotografskega arhiva, dnevnikov in pisem kot tudi razgovorov z ljudmi, ki so ga poznali, Verena homas sestavlja kos za kosom portret tega očarljivega moža – svojega velikega strica. Kar odkrije je nepričakovana nova družina, ki je na svoj način naredila “Papa” Nillesa. Film Papa Bilong Chimbu predstavlja osebni pogled na zgodovino in nudi izzivalni vpogled v kompleksnost kulturne izmenjave.

10:45 AM

Purple wooden canoe (Purpurno rdeči kanu)
Gabriela Piccolo, Alberto Greciano, Spain, 2008, 10 min.
Location: Sāo Luís, Maranhāo (Brazil)

V vasi na obali reke Munim v severni Braziliji roke rokodelca spreminjajo drevesno deblo v starinski kanu, ki bo služil za transport in vzdrževanje njegove družine. Ta ritual, ki se ponavlja v obdobju več generacij, postavlja vpra- šanje meje med kultnim in ljudskim, modernim in tradicionalnim: ali so ti izdelovalci umetniki ali preprosto rokodelci?

Born (Rojen)
Andy Lawrence, Great Britain, 2008, 56 min.
Location: England

Film Rojen nas povede na globoko osebno potovanje. Andy Lawrence je preživel tri leta v intimnem sodelovanju z neodvisno babico Judith Kurutac in pridobil vpogled v njeno življenjsko delo. Film raziskuje njuno vlogo kot očeta in babice, kot jo je oživelo njuno ukvarjanje z dvema paroma, ki sta šla skozi zelo različne izkušnje rojevanja. Filmsko gradivo izičnega rojevanja je posneto zelo od blizu in brez prekinitev. Občasno se odpre v široke pokrajine, mirne in tihe, toda zasičene s premišljevanjem o praksah, ki so postale del naše kulturne pokrajine. Rezultat je odprto razmišljanje o povezavi med rojstvom in smrtjo in strahom, ki je del obeh pomembnih procesov.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

torek, 30. 04. 2024 / 10:00 / Dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 30. 04. 2024 / 15:15 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

torek, 30. 04. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.