Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 07:44).

Projekcije filma

sobota, 17. 11. 2018 / 18:45 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

Zdravilec Isčelitel

Gjorče Stavreski / Makedonija / 2017 / 104 min

Projekcije filma

sobota, 17. 11. 2018 / 18:45 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

Zabavno provokativna kriminalna komedija, prežeta z značilnim balkanskim humorjem, govori o družinskih odnosih, pomanjkljivostih makedonskega zdravstvenega sistema in čudežni konoplji.

režija Gjorče Stavreski, scenarij Gjorče Stavreski, fotografija Dejan Dimeski, glasba Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski, montaža Martin Ivanov, igrajo Blagoj Veselinov (Vele), Anastas Tanovski (Sazdo), Aksel Mehmet (Džem), Aleksandar Mikić (Mrsni), Miroslav Petković (Koki), Dime Ilijev (Tode), Simona Dimkovska (Jana)

festivali, nagrade Solun2017 (nagrada občinstva), Talin2017, Sofija2018 (posebna omemba), Santa Barbara 2018 (najboljši mednarodni film)

Vele je premalo plačan železniški mehanik, ki se občasno ukvarja s postranskimi, ne najbolj legalnimi posli. Da bi pomagal svojemu očetu, ki trpi bolečine zaradi raka, se domisli, kako koristno uporabiti ukradeno marihuano. Ponudi mu piškotek, ki vsebuje to sproščujočo sestavino, in oče je več kot navdušen. Glas o čudežnem zdravilu se seveda kaj hitro razširi po soseski, to pa Veletu prinese nove težave: kriminalci hočejo povrnjeno ukradeno robo, sosedje pa množično zahtevajo recept za zdravilni piškotek. A največji izziv ostaja, kako očeta prepričati, da je vredno živeti.

»Skrbno /…/ sem si prizadeval za ustvarjanje uravnoteženih pogledov na to vprašanje. Upodobil sem obe skrajnosti, vendar mi je bilo pomembno, da se postavim na sredino ter na stran medicine in znanosti. /…/ Vseeno je film deloval kot pozitivna publiciteta za marihuano. S humorjem je ta tema dosegla starejše občinstvo, ki je ugotovila, da ne gre za tabu. /…/ Odnos med očetom in sinom v filmu je podoben razmerju, ki ga imam z materjo. /…/ Gre za specifično balkansko ali morda sredozemsko ljubezen. Po eni strani roditelj želi, da odraseš in se osamosvojiš, po drugi pa te ne spusti.« (Gjorče Stavreski)

Gjorče Stavreski
Rojen leta 1978 v Skopju, kjer je diplomiral na Akademiji za dramsko umetnost. Posnel je številne kratke igrane in dokumentarne filme, vidospote in reklame ter ustanovil lastno produkcijsko hišo Fragment Film. Kot otrok je blestel v matematiki, sicer pa zase pravi, da je zagrizen fotograf in oboževalec sudoka. Zdravilec je njegov celovečerni igrani prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.