Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:23, tel: 01 239 22 17).

Zdravilec Isčelitel

Gjorče Stavreski / Makedonija / 2017 / 104 min

Zabavno provokativna kriminalna komedija, prežeta z značilnim balkanskim humorjem, govori o družinskih odnosih, pomanjkljivostih makedonskega zdravstvenega sistema in čudežni konoplji.

režija Gjorče Stavreski, scenarij Gjorče Stavreski, fotografija Dejan Dimeski, glasba Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski, montaža Martin Ivanov, igrajo Blagoj Veselinov (Vele), Anastas Tanovski (Sazdo), Aksel Mehmet (Džem), Aleksandar Mikić (Mrsni), Miroslav Petković (Koki), Dime Ilijev (Tode), Simona Dimkovska (Jana)

festivali, nagrade Solun2017 (nagrada občinstva), Talin2017, Sofija2018 (posebna omemba), Santa Barbara 2018 (najboljši mednarodni film)

Vele je premalo plačan železniški mehanik, ki se občasno ukvarja s postranskimi, ne najbolj legalnimi posli. Da bi pomagal svojemu očetu, ki trpi bolečine zaradi raka, se domisli, kako koristno uporabiti ukradeno marihuano. Ponudi mu piškotek, ki vsebuje to sproščujočo sestavino, in oče je več kot navdušen. Glas o čudežnem zdravilu se seveda kaj hitro razširi po soseski, to pa Veletu prinese nove težave: kriminalci hočejo povrnjeno ukradeno robo, sosedje pa množično zahtevajo recept za zdravilni piškotek. A največji izziv ostaja, kako očeta prepričati, da je vredno živeti.

»Skrbno /…/ sem si prizadeval za ustvarjanje uravnoteženih pogledov na to vprašanje. Upodobil sem obe skrajnosti, vendar mi je bilo pomembno, da se postavim na sredino ter na stran medicine in znanosti. /…/ Vseeno je film deloval kot pozitivna publiciteta za marihuano. S humorjem je ta tema dosegla starejše občinstvo, ki je ugotovila, da ne gre za tabu. /…/ Odnos med očetom in sinom v filmu je podoben razmerju, ki ga imam z materjo. /…/ Gre za specifično balkansko ali morda sredozemsko ljubezen. Po eni strani roditelj želi, da odraseš in se osamosvojiš, po drugi pa te ne spusti.« (Gjorče Stavreski)

Gjorče Stavreski
Rojen leta 1978 v Skopju, kjer je diplomiral na Akademiji za dramsko umetnost. Posnel je številne kratke igrane in dokumentarne filme, vidospote in reklame ter ustanovil lastno produkcijsko hišo Fragment Film. Kot otrok je blestel v matematiki, sicer pa zase pravi, da je zagrizen fotograf in oboževalec sudoka. Zdravilec je njegov celovečerni igrani prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.