Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Zdravilec Isčelitel

Gjorče Stavreski / Makedonija / 2017 / 104 min

Zabavno provokativna kriminalna komedija, prežeta z značilnim balkanskim humorjem, govori o družinskih odnosih, pomanjkljivostih makedonskega zdravstvenega sistema in čudežni konoplji.

režija Gjorče Stavreski, scenarij Gjorče Stavreski, fotografija Dejan Dimeski, glasba Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski, montaža Martin Ivanov, igrajo Blagoj Veselinov (Vele), Anastas Tanovski (Sazdo), Aksel Mehmet (Džem), Aleksandar Mikić (Mrsni), Miroslav Petković (Koki), Dime Ilijev (Tode), Simona Dimkovska (Jana)

festivali, nagrade Solun2017 (nagrada občinstva), Talin2017, Sofija2018 (posebna omemba), Santa Barbara 2018 (najboljši mednarodni film)

Vele je premalo plačan železniški mehanik, ki se občasno ukvarja s postranskimi, ne najbolj legalnimi posli. Da bi pomagal svojemu očetu, ki trpi bolečine zaradi raka, se domisli, kako koristno uporabiti ukradeno marihuano. Ponudi mu piškotek, ki vsebuje to sproščujočo sestavino, in oče je več kot navdušen. Glas o čudežnem zdravilu se seveda kaj hitro razširi po soseski, to pa Veletu prinese nove težave: kriminalci hočejo povrnjeno ukradeno robo, sosedje pa množično zahtevajo recept za zdravilni piškotek. A največji izziv ostaja, kako očeta prepričati, da je vredno živeti.

»Skrbno /…/ sem si prizadeval za ustvarjanje uravnoteženih pogledov na to vprašanje. Upodobil sem obe skrajnosti, vendar mi je bilo pomembno, da se postavim na sredino ter na stran medicine in znanosti. /…/ Vseeno je film deloval kot pozitivna publiciteta za marihuano. S humorjem je ta tema dosegla starejše občinstvo, ki je ugotovila, da ne gre za tabu. /…/ Odnos med očetom in sinom v filmu je podoben razmerju, ki ga imam z materjo. /…/ Gre za specifično balkansko ali morda sredozemsko ljubezen. Po eni strani roditelj želi, da odraseš in se osamosvojiš, po drugi pa te ne spusti.« (Gjorče Stavreski)

Gjorče Stavreski
Rojen leta 1978 v Skopju, kjer je diplomiral na Akademiji za dramsko umetnost. Posnel je številne kratke igrane in dokumentarne filme, vidospote in reklame ter ustanovil lastno produkcijsko hišo Fragment Film. Kot otrok je blestel v matematiki, sicer pa zase pravi, da je zagrizen fotograf in oboževalec sudoka. Zdravilec je njegov celovečerni igrani prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Stan in Olio Stan & Ollie

Jon S. Baird

petek, 26. 04. 2019 / 16:30 / Dvorana

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

Putinove priče Svideteli Putina

Vitalij Manskij

petek, 26. 04. 2019 / 17:30 / Mala dvorana

Manskij, ukrajinski režiser, ki zadnja leta živi v prostovoljnem izgnanstvu v Latviji, je imel ob političnem vzponu Vladimirja Putina kot dokumentarist ruske državne televizije prost dostop do novega vladarja ruskega imperija.

12. mož Den 12. mann

Harald Zwart

petek, 26. 04. 2019 / 18:30 / Dvorana

12. mož pripoveduje napeto epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.