Danes je blagajna odprta od 17:00 do 21:30 (odprto še 3 ure, tel: 01 239 22 17).

Zahodno od reke Jordan West of the Jordan River

Amos Gitai / Francija, Izrael / 2017 / 84 min / angleščina, arabščina, hebrejščina

Amos Gitai se je po več kot tridesetih letih s kamero vrnil na Zahodni breg, kjer je leta 1982 že posnel kontroverzni dokumentarec Field Diary. Vmes se je podoba Izraela in zasedenih območij korenito spremenila, avtorja pa danes – po umoru Jicaka Rabina leta 1995 in po smrti Jaserja Arafata – zanima predvsem to, ali so se Palestinci in Izraelci še sposobni spraviti in živeti v miru.

Amos Gitai se je po več kot tridesetih letih s kamero vrnil na Zahodni breg, kjer je leta 1982 že posnel kontroverzni dokumentarec Field Diary. Vmes se je podoba Izraela in zasedenih območij korenito spremenila, avtorja pa danes – po umoru Jicaka Rabina leta 1995 in po smrti Jaserja Arafata – zanima predvsem to, ali so se Palestinci in Izraelci še sposobni spraviti in živeti v miru. Rezultati njegove “raziskave” so presenetljivo optimistični, tudi zato ker se pogovarja z lokalnimi prebivalci z obeh strani, ki trdijo, da politikom in skrajnežem na obeh straneh mir ni v interesu. Bolj skeptični so seveda politični analitiki in liberalni lokalni novinarji.

»Film je dnevnik, film ceste. Umor Rabina je uničil vsakršno možnost za neko civilizacijo – vse je bilo razpršeno – zato se sedaj oziramo za drobci. Vsak projekt, vključno z razstavo in knjigo, predstavlja pogled na posledice tega atentata skozi drugačen medij.«
– Amos Gitai

 

Amos Gitai se je po več kot tridesetih letih s kamero vrnil na Zahodni breg, kjer je leta 1982 že posnel kontroverzni dokumentarec Field Diary. Vmes se je podoba Izraela in zasedenih območij korenito spremenila, avtorja pa danes – po umoru Jicaka Rabina leta 1995 in po smrti Jaserja Arafata – zanima predvsem to, ali so se Palestinci in Izraelci še sposobni spraviti in živeti v miru. Rezultati njegove »raziskave« so presenetljivo optimistični, tudi zato ker se pogovarja z lokalnimi prebivalci z obeh strani, ki trdijo, da politikom in skrajnežem na obeh straneh mir ni v interesu. Bolj skeptični so seveda politični analitiki in liberalni lokalni novinarji.

 

»Film je dnevnik, film ceste. Umor Rabina je uničil vsakršno možnost za neko civilizacijo – vse je bilo razpršeno – zato se sedaj oziramo za drobci. Vsak projekt, vključno z razstavo in knjigo, predstavlja pogled na posledice tega atentata skozi drugačen medij.« (Amos Gitai)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Jupitrova luna Jupiter holdja

Kornél Mundruczó

četrtek, 21. 06. 2018 / 18:45 / Dvorana

Nadrealistični, distopični znanstvenofantastični triler, postavljen nekam vzdolž meja trdnjave Evrope, je senzacionalna, akcije polna, vizualno osupljiva politična alegorija, v kateri se čudeži prodajajo za drobiž.

Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach

Igor Zupe

četrtek, 21. 06. 2018 / 19:30 / Mala dvorana

Film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj.