Danes je blagajna odprta od 17:00 do 21:30 (odprto še 3 ure, tel: 01 239 22 17).

Tujec v paradižu Stranger in Paradise

Guido Hendrikx / Nizozemska / 2016 / 77 min / angleščina

Presenetljivo izoblikovan in obenem igriv dokumentarec, ki aktualno evropsko priseljensko politiko popelje v polje političnega teatra.

Presenetljivo izoblikovan in obenem igriv dokumentarec, ki aktualno evropsko priseljensko politiko popelje v polje političnega teatra. Film v treh poglavjih in epilogu predstavi uradnika, ki nekje na evropskem jugu – “vratih raja” – sprejema migrante z vsega sveta, od Pakistana, Indije in Afganistana do Somalije, Malija in Slonokoščene obale. V prvem poglavju jih pričaka z značilno desničarsko retoriko; migrante prikazuje kot strošek za Evropsko unijo, sporoča jim, da jih »nočemo v svojih vrstah«. Nato drugo skupino sprejme kot liberalni aktivist, jim ponuja roko, v prepričanju, da bodo z delom v EU lahko udeleženi pri gradnji nove, strpnejše Evrope. V tretjem delu tujcem razloži pravila igre evropske migrantske politike, nariše jim pogoje za pridobitev dovoljenja za bivanje in jih seznani z dejstvom, da bo večina prošenj zavrnjenih.

»O temi obstaja veliko filmov, vendar niso samorefleksivni. Prizadevajo si upodobiti trpljenje migrantov in to je to. Fokus sem želel sam usmeriti na svojo vlogo filmskega ustvarjalca, kakšen je moj namen, od katerih gospodarskih struktur je odvisen moj film. Zadnji prizor pooseblja povezanost med filmskim ustvarjalcem in njegovo temo. Med raziskovanjem smo izkusili različne stvari, ki smo jih v tem prizoru upodobili.«
– Guido Hendrikx

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Jupitrova luna Jupiter holdja

Kornél Mundruczó

četrtek, 21. 06. 2018 / 18:45 / Dvorana

Nadrealistični, distopični znanstvenofantastični triler, postavljen nekam vzdolž meja trdnjave Evrope, je senzacionalna, akcije polna, vizualno osupljiva politična alegorija, v kateri se čudeži prodajajo za drobiž.

Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach

Igor Zupe

četrtek, 21. 06. 2018 / 19:30 / Mala dvorana

Film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj.