Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Trije obrazi Se rokh

Jafar Panahi / Iran / 2018 / 100 min / perzijščina

Jafar Panahi kljub prepovedi ustvarjanja še naprej pripoveduje zgodbe o ovirah, ki običajnim ljudem v Iranu stojijo na poti do izpolnitve njihovih sanj. Nagrada za najboljši scenarij v Cannesu.

režija Jafar Panahi, scenarij Jafar Panahi, Nader Saeivar, fotografija Amin Jafari, montaža Mastaneh Mohajer, Panah Panahi, igrajo Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei, Maedeh Erteghaei, Narges Del Aram (mati)

festivali, nagrade Cannes 2018 (najboljši scenarij), Karlovi Vari 2018, Sydney 2018, Melbourne 2018

Znano igralko Behnaz Jafari pretrese video, ki ga je v obupu posnelo neko dekle iz province. Mladenka v videu pove, da ji njena družina ne dovoli študirati na dramskem konservatoriju v Teheranu. Behnaz se po ogledu videa obrne na režiserja Jafarja Panahija, da bi razrešil skrivnost dekletovih težav. Igralka in režiser z avtom odpotujeta na podeželski severozahod države. Tam leži gorska vas, kjer prebiva dekle iz videa. Prišleka iz mesta kmalu odkrijeta, da je spoštovanje tradicije v tem okolju ravno tako velikodušno kot tamkajšnja gostoljubnost.

»Družbena omrežja so v Iranu izjemno priljubljena. Gre za blazno iskanje stika, še zlasti s slavnimi osebami iz filmskega sveta. Navkljub položaju režiserja, ki mu je snemanje v domovini uradno prepovedano, Jafar Panahi prejema številna sporočila, še zlasti od mladih, ki si želijo ustvarjati filme. /…/ Nekega dne je na Instagramu prejel sporočilo glede spornega vprašanja, v istem obdobju pa so časopisi poročali o mladem dekletu, ki je storilo samomor zaradi prepovedi snemanja filmov. Zaradi tega si je zamislil, da bi po družbenem omrežju prejel video tega samomora, in spraševal se je, kako bi se odzval.« (Jean-Michel Frodon)

Jafar Panahi
Rojen leta 1960 v kraju Mianeh, Iran. Po študiju se je posvetil dokumentarcem, delal je kot asistent A. Kiarostamija. S prvim celovečercem Beli balon je v Cannesu osvojil zlato kamero za najboljši prvenec. Je eden najbolj cenjenih iranskih režiserjev na Zahodu, doma pa eden najbolj preganjanih. Leta 2010 mu je iranska oblast za dvajset let prepovedala filmsko ustvarjanje, a še naprej snema filme in jih pošilja na festivale po svetu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Putinove priče Svideteli Putina

Vitalij Manskij

četrtek, 25. 04. 2019 / 20:00 / Mala dvorana

Manskij, ukrajinski režiser, ki zadnja leta živi v prostovoljnem izgnanstvu v Latviji, je imel ob političnem vzponu Vladimirja Putina kot dokumentarist ruske državne televizije prost dostop do novega vladarja ruskega imperija.

Stan in Olio Stan & Ollie

Jon S. Baird

petek, 26. 04. 2019 / 16:30 / Dvorana

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

12. mož Den 12. mann

Harald Zwart

petek, 26. 04. 2019 / 18:30 / Dvorana

12. mož pripoveduje napeto epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.