Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 08:16).

Projekcije filma

sreda, 14. 11. 2018 / 21:30 / Dvorana

LIFFe / Kralji in kraljice

Trije obrazi Se rokh

Jafar Panahi / Iran / 2018 / 100 min / perzijščina

Projekcije filma

sreda, 14. 11. 2018 / 21:30 / Dvorana

LIFFe / Kralji in kraljice

Jafar Panahi kljub prepovedi ustvarjanja še naprej pripoveduje zgodbe o ovirah, ki običajnim ljudem v Iranu stojijo na poti do izpolnitve njihovih sanj. Nagrada za najboljši scenarij v Cannesu.

režija Jafar Panahi, scenarij Jafar Panahi, Nader Saeivar, fotografija Amin Jafari, montaža Mastaneh Mohajer, Panah Panahi, igrajo Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei, Maedeh Erteghaei, Narges Del Aram (mati)

festivali, nagrade Cannes 2018 (najboljši scenarij), Karlovi Vari 2018, Sydney 2018, Melbourne 2018

Znano igralko Behnaz Jafari pretrese video, ki ga je v obupu posnelo neko dekle iz province. Mladenka v videu pove, da ji njena družina ne dovoli študirati na dramskem konservatoriju v Teheranu. Behnaz se po ogledu videa obrne na režiserja Jafarja Panahija, da bi razrešil skrivnost dekletovih težav. Igralka in režiser z avtom odpotujeta na podeželski severozahod države. Tam leži gorska vas, kjer prebiva dekle iz videa. Prišleka iz mesta kmalu odkrijeta, da je spoštovanje tradicije v tem okolju ravno tako velikodušno kot tamkajšnja gostoljubnost.

»Družbena omrežja so v Iranu izjemno priljubljena. Gre za blazno iskanje stika, še zlasti s slavnimi osebami iz filmskega sveta. Navkljub položaju režiserja, ki mu je snemanje v domovini uradno prepovedano, Jafar Panahi prejema številna sporočila, še zlasti od mladih, ki si želijo ustvarjati filme. /…/ Nekega dne je na Instagramu prejel sporočilo glede spornega vprašanja, v istem obdobju pa so časopisi poročali o mladem dekletu, ki je storilo samomor zaradi prepovedi snemanja filmov. Zaradi tega si je zamislil, da bi po družbenem omrežju prejel video tega samomora, in spraševal se je, kako bi se odzval.« (Jean-Michel Frodon)

Jafar Panahi
Rojen leta 1960 v kraju Mianeh, Iran. Po študiju se je posvetil dokumentarcem, delal je kot asistent A. Kiarostamija. S prvim celovečercem Beli balon je v Cannesu osvojil zlato kamero za najboljši prvenec. Je eden najbolj cenjenih iranskih režiserjev na Zahodu, doma pa eden najbolj preganjanih. Leta 2010 mu je iranska oblast za dvajset let prepovedala filmsko ustvarjanje, a še naprej snema filme in jih pošilja na festivale po svetu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.