Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odprto še 09:14, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

nedelja, 18. 11. 2018 / 19:00 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Tranzit Transit

Christian Petzold / Nemčija, Francija / 2018 / 101 min / francoščina, nemščina

Projekcije filma

nedelja, 18. 11. 2018 / 19:00 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Z epskim pridihom obarvana zgodba o tihem upanju, zatajevanih čustvih in usodnih srečanjih, ki jih ob nemški invaziji Francije sproži prihod tihega mladeniča v Marseille, je vizualno posodobljena in družbeno aktualizirana priredba romana Anne Seghers, ki ga Petzold mojstrsko premeša z elementi kultne Casablance.

režija Christian Petzold, scenarij Christian Petzold, Anne Seghers (roman), fotografija Hans Fromm, glasba Stefan Will, montaža Bettina Böhler, igrajo Franz Rogowski (Georg), Paula Beer (Marie), Godehard Giese (Richard), Lilien Batman (Driss), Maryam Zaree (Melissa), Barbara Auer (arhitektk), Matthias Brandt (pripovedovalec), Sebastian Hülk (Paul)

festivali, nagrade Berlinale 2018, Jeruzalem 2018, Sydney 2018

Nemška vojska bo vsak čas zavzela Pariz in Georg se skupaj s Heinzem odloči za tvegan beg iz francoske prestolnice. Heinz na poti tragično premine, Georgu pa uspe srečno prispeti v Marseille. S seboj nosi pisma umrlega pisatelja Weidla, ki naj bi mu pomagala emigrirati v Mehiko. Med čakanjem v pristaniškem mestecu, kjer številni v tihem obupu čakajo na odrešilno ladjo, ki jih bo popeljala v obljubljeno deželo, usoda spremeni njegov načrt. Ker okleva, da bi z novico o Heinzevi smrti soočil njegovo ženo, se, bolj kot si želi, zbliža z njegovim odraščajočim sinom, ki se nanj hitro naveže. Georgovo dilemo še stopnjuje skrivnostna Marie, ki ob iskanju svojega moža v njem prebudi pozabljeno hrepenenje po ljubezni …

»Ni mi všeč, ko je pripovedovalec iz ozadja dozdevno nad vsem drugim, v nekakšnem položaju vsepričujočega Boga /…/. Zato sem se odločil, da bo zgodbo v tretji osebi pripovedoval točaj. Ne prevara nas tako zelo, saj jo pove, kot bi jo slaba priča. /…/ Stvari se spominja netočno, s tem pa sam postane del pripovedi. To je bila moja zamisel – prikazati tudi pripovedovalčevo hrepenenje in želje.« (Christian Petzold)

Christian Petzold
Rojen 1960 v Hildenu. Po študiju nemškega jezika in literature ter dramatike se je vpisal na berlinsko Akademijo za film in televizijo. Med študijem je bil asistent pri H. Farockiju. Po študiju je sprva snemal tv-filme, za katere je prejel številna priznanja, celovečerni prvenec Notranji mir pa je posnel leta 2001. V mednarodnem prostoru se je z deli, kot sta Duhovi in Yella, dokončno uveljavil kot eden vidnejših predstavnikov mladega nemškega filma.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Perspektive

Stiks Styx

Wolfgang Fischer

četrtek, 15. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Alegorična eksistencialna drama o boju za preživetje sredi oceana otipljivo predstavi kruto izkušnjo begunca, ki ni več gospodar svoje usode.

LIFFe / Fokus

Mehko blato Es esmu šeit

Renārs Vimba

četrtek, 15. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Celovečerni prvenec obetavnega latvijskega režiserja gledalcem razkriva nezavidljivo usodo otrok, ki so jih starši v želji po boljšem življenju pustili v gospodarsko propadajoči domovini, hkrati pa izpostavlja moč in odločenost odraščajočega dekleta, da uresniči svoje sanje.

LIFFe / Predpremiere

Obraz Twarz

Małgorzata Szumowska

četrtek, 15. 11. 2018 / 19:15 / Dvorana

Zgodba o mladeniču, ki po nesreči ostane iznakažen in se mora soočiti z neprijetnimi odzivi okolja, sočutno, a pronicljivo razgalja dvoličnost katoliškega poljskega podeželja.