Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Projekcije filma

torek, 05. 03. 2019 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Tranzit Transit

Christian Petzold / Nemčija, Francija / 2018 / 101 min / francoščina, nemščina

Projekcije filma

torek, 05. 03. 2019 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Z epskim pridihom obarvana zgodba o tihem upanju, zatajevanih čustvih in usodnih srečanjih, ki jih ob nemški invaziji Francije sproži prihod tihega mladeniča v Marseille, je vizualno posodobljena in družbeno aktualizirana priredba romana Anne Seghers, ki ga Petzold mojstrsko premeša z elementi kultne Casablance.

režija Christian Petzold, scenarij Christian Petzold, Anne Seghers (roman), fotografija Hans Fromm, glasba Stefan Will, montaža Bettina Böhler, igrajo Franz Rogowski (Georg), Paula Beer (Marie), Godehard Giese (Richard), Lilien Batman (Driss), Maryam Zaree (Melissa), Barbara Auer (arhitektk), Matthias Brandt (pripovedovalec), Sebastian Hülk (Paul)

festivali, nagrade Berlinale 2018, Jeruzalem 2018, Sydney 2018

Fotografije

Nemška vojska bo vsak čas zavzela Pariz in Georg se skupaj s Heinzem odloči za tvegan beg iz francoske prestolnice. Heinz na poti tragično premine, Georgu pa uspe srečno prispeti v Marseille. S seboj nosi pisma umrlega pisatelja Weidla, ki naj bi mu pomagala emigrirati v Mehiko. Med čakanjem v pristaniškem mestecu, kjer številni v tihem obupu čakajo na odrešilno ladjo, ki jih bo popeljala v obljubljeno deželo, usoda spremeni njegov načrt. Ker okleva, da bi z novico o Heinzevi smrti soočil njegovo ženo, se, bolj kot si želi, zbliža z njegovim odraščajočim sinom, ki se nanj hitro naveže. Georgovo dilemo še stopnjuje skrivnostna Marie, ki ob iskanju svojega moža v njem prebudi pozabljeno hrepenenje po ljubezni …

»Ni mi všeč, ko je pripovedovalec iz ozadja dozdevno nad vsem drugim, v nekakšnem položaju vsepričujočega Boga /…/. Zato sem se odločil, da bo zgodbo v tretji osebi pripovedoval točaj. Ne prevara nas tako zelo, saj jo pove, kot bi jo slaba priča. /…/ Stvari se spominja netočno, s tem pa sam postane del pripovedi. To je bila moja zamisel – prikazati tudi pripovedovalčevo hrepenenje in želje.« (Christian Petzold)

Christian Petzold
Rojen 1960 v Hildenu. Po študiju nemškega jezika in literature ter dramatike se je vpisal na berlinsko Akademijo za film in televizijo. Med študijem je bil asistent pri H. Farockiju. Po študiju je sprva snemal tv-filme, za katere je prejel številna priznanja, celovečerni prvenec Notranji mir pa je posnel leta 2001. V mednarodnem prostoru se je z deli, kot sta Duhovi in Yella, dokončno uveljavil kot eden vidnejših predstavnikov mladega nemškega filma.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

četrtek, 24. 01. 2019 / 14:45 / Dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Zadnji teden

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

četrtek, 24. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

četrtek, 24. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.