Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Projekcije filma

ponedeljek, 29. 04. 2019 / 20:30 / Dvorana

Premiera slovenskega filma

Sledi pogovor s filmsko ekipo.

sreda, 01. 05. 2019 / 17:00 / Mala dvorana
od 29. aprila 2019

Stric Geza ide v Zaturce Stric Geza ide v Zaturce

Jože Glažar, Štefan Kardoš / Slovenija / 2019 / 48 min / slovenščina

Projekcije filma

ponedeljek, 29. 04. 2019 / 20:30 / Dvorana

Premiera slovenskega filma

Sledi pogovor s filmsko ekipo.

sreda, 01. 05. 2019 / 17:00 / Mala dvorana
»Zaturci so pred vrati, na vrata pa trka smrtelni ftič. A kot pravijo – človek obrača, bog obrne. Resnično potovanje se tukaj komaj začne.«

režija Jože Glažar, Štefan Kardoš, scenarij Štefan Kardoš, fotografija Jože Glažar, montaža Jože Glažar, glasba Dejan Berden, producenta Jože Glažar, Štefan Kardoš, produkcija MPN studio, Perfo, koproducenta Andrej Štritof, Aleš Pavlin, nastopajo Geza Bačič, Marija Bačič, Jana Balažic, Katarina Balažic, Jana Bučar, Jože Glažar, Katja Horvat, Aleš Ilc, Franc Just, Aljaž Kardoš, Štefan Kardoš, Andrej Kuhar, Irena Kuhar, Janez Kuplen, Mitja Kuplen, Darja Kuronja, Luka Kutoša, Goran Miloševič, Lili Miloševič, Metka Sraka, Gordana Šövegeš Lipovšek, distribucija Perfo

IMDb

Zamisel o potovanju v Zaturce se porodi na srečanju rodbine Kutoš, kjer se vse vrti okoli strica Geze, družinskega pripovedovalca zgodb. Štiri generacije rodbine obujajo spomine na svoje prednike ob albumu fotografij. Posebno mesto v albumu, še posebej pa v Gezovem srcu, ima fotografija Petra Kutoša iz leta 1917 ‒ na njej je v vojaški uniformi ogrske vojske, roko pa ima obvezano, ker je bil 10. julija 1916 težko ranjen na vzhodni fronti v Zaturcih. Peter je Gezi kot otroku pripovedoval zgodbe o dogajanju na fronti v majhni ukrajinski vasici, kjer so potekali hudi boji med avstro-ogrsko in rusko stranjo. Ob obujanju spominov na Petra se nekdo iz družbe domisli, da bi nekega dne morali odpotovati v tisto vasico daleč na vzhodu in si bojišče ogledati v živo. »Če pa to kdaj doživim, lahko kar na mestu umrem,« pravi ob tem presrečni Geza.

Potovanje ne bi bilo nič posebnega, če se v sadovnjaku pred hišo Kutoševih ne bi začel oglašati smrtelni ftič

portret avtorjev
Štefan Kardoš (1966) je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz slovenščine in sociologije kulture. Za roman Rizling polka je leta 2008 prejel nagrado kresnik, med pet finalistov pa se je uvrstil tudi z romani Sekstant (2002, soavtor), Pobočje sončnega griča (2010), Veter in odmev (2015) in Vse moje Amerike (2017). Leta 2018 je za dvojezično zbirko Med Rabo in Muro izdal krajši potopisni roman Stric Geza gre v Zaturce/Geza bači dé v Zaturce. Pesmi in prozo je objavljal v različnih slovenskih literarnih revijah in na radiu. Bil je tudi urednik pri založbi Franc-Franc in predsednik Slavističnega društva Prekmurja in Prlekije. Zaposlen je kot profesor slovenščine na Dvojezični srednji šoli Lendava, kjer je mentor dijakom na literarnem, gledališkem in filmskem področju.

Jože Glažar, rojen leta 1974 v Murski Soboti, je diplomant Inštituta in akademije za multimedije (IAM) v Ljubljani. V pomurskem okolju je znan kot direktor fotografije, montažer, režiser, producent dokumentarnih filmov in ostalih avdiovizualnih vsebin. Več filmov, ki so nastajali v njegovi produkciji ali je v njih opravljal tehnično realizacijo oziroma koprodukcijo, je bilo predvajanih v sklopu dokumentarnega programa RTV Slovenija.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Mi Us

Jordan Peele

sobota, 20. 04. 2019 / 21:15 / Dvorana

V provokativni grozljivki Jordana Peela (Zbeži!) se družinski oddih v počitniški hiši na plaži spremeni v kaos, ko se v večernih urah na dovozu pojavijo nepovabljeni gostje.

Stan in Olio Stan & Ollie

Jon S. Baird

nedelja, 21. 04. 2019 / 11:00 / Dvorana

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

Varstvo / Dodatna projekcija

1, 2, 3, Maček Muri! 1, 2, 3, Maček Muri!

Boris Dolenc, Jernej Žmitek

nedelja, 21. 04. 2019 / 11:15 / Mala dvorana

Tri epizode iz miniserije Muri o dobro poznanih junakih iz knjige Kajetana Koviča.