Danes je blagajna odprta od 17:00 do 21:30 (odprto še 3 ure, tel: 01 239 22 17).

Sladki nič Slatko od ništa

Boris Mitić / Srbija / 2017 / 78 min / angleščina

Satirični dokumentarec na temo "niča", v katerem je pojem "niča" postavljen kar v glavno vlogo, njegovo vlogo pa režiser poveže s humanistično klasiko Hvalnica norosti Erazma Rotterdamskega iz leta 1513.

Satirični dokumentarec na temo “niča”, v katerem je pojem “niča” postavljen kar v glavno vlogo, njegovo vlogo pa režiser poveže s humanistično klasiko Hvalnica norosti Erazma Rotterdamskega iz leta 1513, v kateri se je Norost odpravila na pot okrog sveta in zagovarjala tezo, da je pametneje biti nor kot pameten. Petsto let pozneje nekaj podobnega počne Mitićev “Nič”, ki na poti okrog sveta kot neke vrste prerok razlaga, kako ga ljudje napačno dojemajo in kako je treba “nič” na novo osmisliti. Film s simpatičnim izhodiščem in nemalokrat prepotrebnim sarkastičnim podtonom je bil tudi ambiciozen produkcijski zalogaj; za režiserja je vizualno gradivo z vsega sveta prispevalo več kot šestdeset različnih snemalcev, medtem ko podobe in besedilo povezuje burkasti glas pripovedovalca Iggyja Popa.

»Sodobni dokumentarci so postali ujeti v zanko dobrih namenov, omejeni na napihnjene, pogosto zmanipulirane izseke iz življenja ali pokroviteljsko moraliziranje v imenu nekega višjega ideala ali vrednot, ki v resnici ne obstajajo, vsaj ne v trajnostnih količinah. Tudi ustreznih diskurzov ni, naj bodo konservativni, liberalni, katastrofalni ali idealistični, ki bi lahko ponudili prepotrebno epistemološko tolažbo. Zatorej to preizpraševanje Niča, veličastnega in strašljivega, bližnjega in oddaljenega, sirote vseh. Niča kot stalne možnosti novega začetka, Niča kot postideološke deflacije, Niča kot filmskega odgovora na vse, za kar si tako brezglavo prizadevamo.«
– Boris Mitić

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Jupitrova luna Jupiter holdja

Kornél Mundruczó

četrtek, 21. 06. 2018 / 18:45 / Dvorana

Nadrealistični, distopični znanstvenofantastični triler, postavljen nekam vzdolž meja trdnjave Evrope, je senzacionalna, akcije polna, vizualno osupljiva politična alegorija, v kateri se čudeži prodajajo za drobiž.

Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach

Igor Zupe

četrtek, 21. 06. 2018 / 19:30 / Mala dvorana

Film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj.