Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 07:43).

Projekcije filma

petek, 16. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

LIFFe / Panorama

Sarah in Saleem: Prepovedana ljubezen The Reports on Sarah and Saleem

Muayad Alayan / Palestina, Mehika, Nemčija, Nizozemska / 2018 / 127 min / arabščina

Projekcije filma

petek, 16. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

LIFFe / Panorama

Zgodba o prepovedanem razmerju med poročenima Palestincem in Izraelko, razkritem po zaslugi vseprisotnega javnega video nadzora, se iz psihološkega portreta osebne stiske nevarno prevesi v politični triler.

režija Muayad Alayan, scenarij Rami Alayan, fotografija Sebastian Bock, glasba Frank Gelat, Charlie Rishmawi, Tarek Abu Salameh, montaža Sameer Qumsiyeh, igrajo Adeeb Safadi (Saleem), Sivane Kretchner (Sara), Maisa Abd Elhadi (Bisan), Ishai Golan (David), Kamel El Basha (Abu Ibrahim)

festivali, nagrade Rotterdam 2018 (posebna omemba, nagrada občinstva), Seattle 2018 (velika nagrada žirije)

Nekajkrat na teden se Sara po večernem zaprtju kavarne in Saleem po končani dostavi skrivaj sestajata in predajata spolnim užitkom. Čeprav sta oba poročena, nihče od njiju ne pomisli, kakšne posledice bi ta ljubezenska afera lahko imela zanju – in za njuni družini. Še posebej ker je sredi razdeljenega in napetosti polnega Jeruzalema težko ostati neopažen. Obveščevalne službe z obeh bregov njunim srečanjem kmalu pripišejo politično-vohunski pridih, saj je Sarin mož visok oficir izraelske vojske.

»Ne gre za pravljico v smislu vil in čarobnosti. Gre za pravljičnost teme, likov, občutja in sloga. Film si prizadeva upodobiti kolektivno palestinsko izkušnjo pod okupacijo, z liki, ki predstavljajo vpletene strani: izraelske agente, palestinsko vojaško policijo, korumpirane uradnike, tuje diplomate ter običajne osiromašene ljudi v nizu dogodkov in naključij, ki bi se posamično čisto verjetno lahko zgodili v Palestini, vendar kolektivno ustvarjajo fiktivno občutje z upodabljanjem splošnih razmer v državi in sočasnim sledenjem osrednjega konflikta ali problema zgodbe.« (Muayad & Rami Alayan)

Muayad Alayan
Palestinec, rojen leta 1985 v Kuvajtu. Študiral je v San Franciscu, potem pa se je vrnil v Betlehem, da bi tam snemal filme o vsakdanu mladih Palestincev. Njegov prvi kratki film Lesh Sabreen? je bil premierno uprizorjen na filmskem festivalu v Clermont-Ferrandu, zatem pa so ga predvajali na več kot šestdesetih mednarodnih festivalih. Njegov celovečerni prvenec Ljubezen, tatvina in drugi zapleti je bil premierno prikazan na festivalu v Berlinu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.