Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 08:16).

Projekcije filma

četrtek, 15. 11. 2018 / 19:15 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

sobota, 17. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Obraz Twarz

Małgorzata Szumowska / Poljska / 2018 / 91 min / poljščina

Projekcije filma

četrtek, 15. 11. 2018 / 19:15 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

sobota, 17. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Zgodba o mladeniču, ki po nesreči ostane iznakažen in se mora soočiti z neprijetnimi odzivi okolja, sočutno, a pronicljivo razgalja dvoličnost katoliškega poljskega podeželja.

režija Małgorzata Szumowska, scenarij Małgorzata Szumowska, Michał Englert, fotografija Michał Englert, glasba Adam Walicki, montaža Jacek Drosio, igrajo Mateusz Kościukiewicz (Jacek), Agnieszka Podsiadlik (Jackova sestra), Małgorzata Gorol (Dagmara), Roman Gancarczyk (duhovnik), Dariusz Chojnacki (Jackov brat), Robert Talarczyk (Jackov svak), Anna Tomaszewska (Jackova mama), Martyna Krzysztofik (Jackova svakinja)

festivali, nagrade Berlinale 2018 (velika nagrada žirije), Edinburg 2018

Gradbeni delavec Jack s svojim uporniškim videzom, navijanjem težkometalne glasbe in divjo vožnjo vedno pritegne pozornost. Še posebej če se njegovo dekle razživi na plesišču. Kot da bi se hotel s takšnim vedenjem osvoboditi dušečih spon strogo katoliškega in monotono zaspanega delavskega mesteca na poljsko-nemški meji. A ko se nekega dne ob postavljanju orjaškega betonskega kipa Jezusa ponesreči in ostane njegov obraz povsem iznakažen, se vse spremeni. Kljub začetnemu optimizmu in statusu lokalnega junaka kaj kmalu ugotovi, kako pomembna je zunanja podoba in kako dvolično kruti (oziroma sebični) lahko postanejo ljudje.

»Film je nedvomno izjava o stanju na Poljskem. Družba je popolnoma zaprta. To je paradoksno; da se ljudje dobro počutijo, ker imajo denar itd., in nimamo beguncev. Srečni so, ker živijo v beli državi za bele katoličane. Ustvarjajo izjemno zaprto, hermetično okolje, ki se zapira tudi pred neznanim, pred drugimi itd. Film je odziv na vse to. Položaj na Poljskem je zelo žalosten, zelo kompleksen, razmere so zelo zapletene. Bojim pa se, da to ni omejeno samo na Poljsko.« (Małgorzata Szumowska)

Małgorzata Szumowska
Rojena v Krakovu na Poljskem leta 1973. Po končanem šolanju na Nacionalni filmski šoli v Lodžu je režirala številne kratke, dokumentarne in igrane filme. Je ena najvidnejših in najbolj cenjenih poljskih režiserk ter rada posega po družbenokritičnih temah. Za svoje filme je prejela številne nagrade na poljskih in mednarodnih festivalih; za film Telo na Berlinalu leta 2015 tudi srebrnega medveda za najboljšo režijo.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.