Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Obraz Twarz

Małgorzata Szumowska / Poljska / 2018 / 91 min / poljščina

Zgodba o mladeniču, ki po nesreči ostane iznakažen in se mora soočiti z neprijetnimi odzivi okolja, sočutno, a pronicljivo razgalja dvoličnost katoliškega poljskega podeželja.

režija Małgorzata Szumowska, scenarij Małgorzata Szumowska, Michał Englert, fotografija Michał Englert, glasba Adam Walicki, montaža Jacek Drosio, igrajo Mateusz Kościukiewicz (Jacek), Agnieszka Podsiadlik (Jackova sestra), Małgorzata Gorol (Dagmara), Roman Gancarczyk (duhovnik), Dariusz Chojnacki (Jackov brat), Robert Talarczyk (Jackov svak), Anna Tomaszewska (Jackova mama), Martyna Krzysztofik (Jackova svakinja)

festivali, nagrade Berlinale 2018 (velika nagrada žirije), Edinburg 2018

Gradbeni delavec Jack s svojim uporniškim videzom, navijanjem težkometalne glasbe in divjo vožnjo vedno pritegne pozornost. Še posebej če se njegovo dekle razživi na plesišču. Kot da bi se hotel s takšnim vedenjem osvoboditi dušečih spon strogo katoliškega in monotono zaspanega delavskega mesteca na poljsko-nemški meji. A ko se nekega dne ob postavljanju orjaškega betonskega kipa Jezusa ponesreči in ostane njegov obraz povsem iznakažen, se vse spremeni. Kljub začetnemu optimizmu in statusu lokalnega junaka kaj kmalu ugotovi, kako pomembna je zunanja podoba in kako dvolično kruti (oziroma sebični) lahko postanejo ljudje.

»Film je nedvomno izjava o stanju na Poljskem. Družba je popolnoma zaprta. To je paradoksno; da se ljudje dobro počutijo, ker imajo denar itd., in nimamo beguncev. Srečni so, ker živijo v beli državi za bele katoličane. Ustvarjajo izjemno zaprto, hermetično okolje, ki se zapira tudi pred neznanim, pred drugimi itd. Film je odziv na vse to. Položaj na Poljskem je zelo žalosten, zelo kompleksen, razmere so zelo zapletene. Bojim pa se, da to ni omejeno samo na Poljsko.« (Małgorzata Szumowska)

Małgorzata Szumowska
Rojena v Krakovu na Poljskem leta 1973. Po končanem šolanju na Nacionalni filmski šoli v Lodžu je režirala številne kratke, dokumentarne in igrane filme. Je ena najvidnejših in najbolj cenjenih poljskih režiserk ter rada posega po družbenokritičnih temah. Za svoje filme je prejela številne nagrade na poljskih in mednarodnih festivalih; za film Telo na Berlinalu leta 2015 tudi srebrnega medveda za najboljšo režijo.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Putinove priče Svideteli Putina

Vitalij Manskij

četrtek, 25. 04. 2019 / 20:00 / Mala dvorana

Manskij, ukrajinski režiser, ki zadnja leta živi v prostovoljnem izgnanstvu v Latviji, je imel ob političnem vzponu Vladimirja Putina kot dokumentarist ruske državne televizije prost dostop do novega vladarja ruskega imperija.

Stan in Olio Stan & Ollie

Jon S. Baird

petek, 26. 04. 2019 / 16:30 / Dvorana

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

12. mož Den 12. mann

Harald Zwart

petek, 26. 04. 2019 / 18:30 / Dvorana

12. mož pripoveduje napeto epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.