Danes je blagajna odprta od 10:00 do 22:00 (odprto še 08:59, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2018

Mirai Mirai no Mirai

Mamoru Hosoda / Japonska / 2018 / 98 min / podnapisi, japonščina / 9+

Štiriletni deček Kun-chan živi s staršema v nekem mestu, v neki hiši. Kun-chan dobi mlajšo sestro Mirai. Polotijo se ga žalostni občutki, češ da je Mirai vzela vso ljubezen in pozornost njunih staršev. Za hišo je čarobni vrt, v katerem lahko Kun-chan potuje skozi čas. Sreča se s sorodniki iz preteklosti, iz prihodnosti pa ga obišče najstniška sestra Mirai ter ga vodi po njegovih občutkih. Na tem fantastičnem potovanju se Kun-chan nauči, kako biti veliki brat in kako živeti s sestro dojenčico.

režija in scenarij Mamoru Hosoda, direktorja animacije Hiroyuki Aoyama, Ayako Hata, umetniška direktorja Takashi Omori, Yohei Takamatsu, izvirna glasba Takagi Masakatsu, izvirna uvodna in zaključna skladba Tatsuro Yamashita, mešanje zvoka Yoshio Obara, zvočni efekti Kenji Shibasaki, montaža Shigeru Nishiyama, glasovi Moka Kamishiraishi (Kun), Haru Kuroki (Miraï), Gen Hoshino (oče), Kumiko Aso (mama/Mother), Mitsuo Yoshihara (skrivnostni mož), Yukko Yoshiko Miyazaki (babica), Koji Yakusho (dedek), generalni producent Nozomu Takahashi, producenti Yuichiro Saito, Takuya Ito, Yuichi Adachi, Genki Kawamura, produkcija Studio Chizu, distribucija Društvo za oživljanje zgodbe2 koluta

festivali, nagrade Nominacija za najboljši animirani celovečerni film, Azijsko-pacifiške filmske nagrade, 2018. Nominacija za najboljši celovečerni film, Filmski festival v Hamburgu, 2018. Nominacija za nagrado občinstva v sekciji Temps Ø, Festival novega filma v Montréalu, 2018. Nominacija za najboljši animirani celovečerni film, Katalonski mednarodni filmski festival v Sitgesu, 2018. Nominacija za najboljši celovečerni film, Mednarodni filmski festival v Valladolidu, 2018. Uradni izbor, program Štirinajst dni režiserjev, Cannes, 2018.

IMDb

Štiriletni deček ima precej omejen pogled na svojo okolico in režiserju se je zdelo, da bi to najlepše ponazoril s hišo in vrtom. Sklenil je, da morata ta dva igrati pomembno vlogo v zgodbi, saj za otroka predstavljata pravo vesolje. Zasnovo hiše so zaupali arhitektu, ki je pri projektu sodeloval, kot da načrtuje čisto pravo hišo. Podrobno je preučil prostor, svetlobo in materiale. In nastala je hiša, ki ni niti tipično japonska niti zahodnjaška; z zaporedjem podestov in odsotnostjo pregrad še najbolj spominja na gledališki oder.

»S hišo, vrtom in običajno družino sem hotel vzbuditi vtis velikega bivanjskega kroga in velikega kroga življenja, ki ga tkemo vsi, vsak posebej. Najpomembnejših življenjskih tem se rad lotevam tako, da izhajam iz drobnih dogodkov. Prek razvedrilnega medija sem se hotel poglobiti v nove načine izraza, ki bi bili v koraku s konceptom družine v njeni najnovejši obliki. In čeprav film morda na zunaj ni senzacionalen, je izraz moje globoke osebne ambicije.«
– Mamoru Hosoda

ponedeljek, 12. 11. 2018

Šolski program za mlade na Animateki

Animirani filmi. Pogovori z avtorji. Virtualna resničnost. Razstave.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša tudi številne druge ugodnosti.

Aktualno

Posledice Posledice

Darko Štante

torek, 11. 12. 2018 / 15:00 / Dvorana

Pristna in čustveno nabita pripoved, ki pod surovo objestnostjo razkriva nežnosti in ranljivosti »problematičnih mulcev« v vzgojnih zavodih.

Zaton Napszállta

László Nemes

torek, 11. 12. 2018 / 17:00 / Dvorana

László Nemes nasledi z oskarjem nagrajeni prvenec Savlov sin z enigmatično zgodovinsko dramo o rojstvu 20. stoletja, a hkrati o civilizaciji na predvečer njenega zatona.

Cankar Cankar

Amir Muratović

torek, 11. 12. 2018 / 17:30 / Mala dvorana

Celovečerni dokumentarno-igrani odpira vprašanje, kako se je v dobrih stotih letih izoblikoval mit o največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju.