Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 08:16).

Marguerite Duras: Spomini na vojno La douleur

Emmanuel Finkiel / Francija, Belgija, Švica / 2017 / 127 min / francoščina

Ko znamenita pisateljica Marguerite Duras odkrije svoja stara zvezka, se začne spominjati preteklosti in neznosne bolečine čakanja.

režija Emmanuel Finkiel, scenarij Emmanuel Finkiel, Marguerite Duras (roman), fotografija Alexis Kavyrchine, glasba Nicolas Becker, montaža Sylvie Lager, igrajo Mélanie Thierry (Marguerite Duras), Benoît Magimel (Pierre Rabier), Benjamin Biolay (Dionys Mascolo), Grégoire Leprince-Ringuet (François Mitterrand – alias François Morland), Emmanuel Bourdieu (Robert Antelme), Anne-Lise Heimburger (ga.Bordes), Patrick Lizana (Georges Beauchamp), Shulamit Adar (Madame Katz), Joanna Grudzinska (Thérèse)

festivali, nagrade San Sebastian 2017

Leta 1944, v okupirani Franciji, mlada in nadarjena Marguerite Duras in njen mož Robert Antelme delujeta kot člana odporniškega gibanja. Ko Roberta zajamejo in deportirajo, je Marguerite trdno odločena, da ga reši. V ta namen naveže srhljiv odnos z lokalnim kolaboratorjem vichyjske vlade Rabierom in se z njim sestaja na nepredvidljivih srečanjih po vsem Parizu. Ji zares hoče pomagati? Ali pa bi rad le pridobil informacije o odporniškem gibanju? Kdo poskuša prelisičiti koga? Ko se vojna konča in se taboriščniki vrnejo, se za Marguerite začne dolgo obdobje trpljenja. Upanje kopni in zaveže se občutenju izgube.

»Izraz ‘bolečina’ je zapleten, težaven pojem. Zapletenost mora biti v absolutnem jedru našega projekta. Bolj kot kdaj koli je nujno povedati resnico. Primo Levi in Robert Antelme sta govorila resnico. Pripovedovala sta o zapletenosti in krivdi v zvezi s taborišči smrti. Zapletenost je opredeljevala tudi tiste, ki so čakali na taboriščnike doma. Med tistimi, ki so s čakanjem morali živeti.« (Emmanuel Finkiel)

Emmanuel Finkiel
Rojen 1961 v Franciji. Dolga leta je delal kot asistent režije, med drugim tudi pri trilogiji Tri barve: Modra, Bela in Rdeča Kieslowskega. Od leta 1995 režira lastne avtorske filme. Njegov celovečerni prvenec Voyages je bil nagrajen na več francoskih filmskih festivalih, med njimi tudi na canskem.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.