Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:55, tel: 01 239 22 17).

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi / Brazilija, Nemčija, Urugvaj / 2018 / 95 min / portugalščina

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.

režija Gustavo Pizzi, scenarij Gustavo Pizzi, Karine Teles, fotografija Pedro Faerstein, glasba Maximiliano Silveira, montaža Lívia Serpa, igrajo Karine Teles (Irene), Otávio Müller (Klaus), Adriana Esteves (Sonia), Konstantinos Sarris (Fernando), César Troncoso (Alan)

festivali, nagrade Sundance 2018, Rotterdam 2018, Malaga 2018 (najboljši film, nagrada FIPRESCI), San Francisco 2018, Karlovi Vari 2018

Irena v svojem skromnem, a topline in sreče polnem domu skupaj z možem vzgaja štiri razigrane sinove. Ob materinskih obveznostih se trudi opraviti zapoznelo maturo in finančno podpira še svojo sestro Sonio, ki se je k njej zatekla pred nasilnim možem. Ko najstarejši sin, šestnajstletni Fernando, nekega dne oznani, da bo zapustil dom in se pridružil nemškemu rokometnemu moštvu, se Irena zave, kako težko je sprejeti dejstvo, da so otroci odrasli in stopajo na svojo pot, daleč stran od varnega materinega zavetja. Še posebej ker ima za slovo na voljo le slabe tri tedne …

»Želela sva spregovoriti o nevidnih ženskah. Irene je običajna. Ženska, mimo katere greš na ulici in je sploh ne opaziš. /…/ Pomembna ni nikomur razen sebi in svoji družini. Zato sva hotela slaviti njeno delo. Želela sva ga osvetliti ter prikazati njegovo poetično in lepo stran ter njegov pomen. Kajti vsak ima mater ali jo je nekoč imel, in družinska razmerja so osnova tvoje identitete. Včasih je tvojo odnos z družino slab in zaradi tega postaneš boljša oseba, včasih pa je odnos z družino dober in si zaradi tega boljša oseba.« (Gustavo Pizzi in Karine Teles)

Gustavo Pizzi
Rojen leta 1977 v Braziliji. Diplomiral je na filmski univerzi Universidade Federal Fluminense v Rio de Janeiru. Temu velemestu, natančneje javnim hišam v njem, pa je posvetil svoj dokumentarni prvenec Pretérito Perfeito. Ljubljeni je Pizzijev drugi igrani celovečerec, navdihnilo pa ga je rojstvo dvojčkov režiserju ter njegovi ženi in sodelavki, igralki Karine Teles.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.