Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 08:15).

Kristalni labod Khrustal

Darja Žuk / Belorusija, Rusija, Nemčija, Združeni arabski emirati / 2018 / 95 min / angleščina, ruščina

Kafkovska komedija o ameriških sanjah Belorusinje, ki hoče po razpadu Sovjetske zveze postati didžejka v Chicagu. Živahen prvenec z barvito, stilizirano vizualno podobo, ki je postal tudi prvi beloruski kandidat za oskarja.

režija Darja Žuk, scenarij Darja Žuk, Helga Landauer, fotografija Carolina Costa, glasba Andreas Lucas, montaža Sergej Dmitrenko, Michal Leszczylowski, igrajo Alina Nasibulina (Velja), Ivan Mulin (Stepan), Anastazija Garvej (Vika), Ilja Kapanec (Kostja), Jurij Borisov (Alik), Ljudmila Razumova (Alja), Svetlana Anikej (Veljina mama/Velya's mother), Natalja Onišenko (Angela), Vjačeslav Šakalido (Mihaljič)

festivali, nagrade Karlovi Vari 2018, Odesa 2018 (velika nagrada)

Minsk, devetdeseta, čas analognih telefonov in avdio kaset. Svobodomiselna Velja, ki s svojim prijateljem prireja zabave v skladišču kipov sovjetskih voditeljev, se v beloruski prestolnici ne počuti najbolje, a njen odhod v ZDA zaplete izmišljena telefonska številka, ki jo je navedla na vlogi za vizum in zaradi katere se znajde v vasi sredi ničesar. Kristalni labod se tako kot njegova junakinja ne uklanja pričakovanjem. Režiserka je del mlade generacije filmarjev, ki poskušajo z ustvarjanjem novega vala preseči poseganje države v umetniško ustvarjanje.

»Po padcu železne zavese je vsa moja generacija zbežala v iskanju boljšega življenja. Nekoč sem na ulicah Manhattna srečala soseda in nihče od naju ni bil pretirano presenečen. Tako običajno je bilo emigrirati. /…/ Film se navezuje na resnične zgodbe iz devetdesetih, ko pretoka informacij ni omogočal svetovni splet. Zdele so se zelo osebne; resnično sem občudovala te ženske, ki so se odpravile na divje iskanje svojih ameriških sanj. Devetdeseta leta so bila obdobje velikanskih sprememb za Belorusijo in tudi norih priložnosti. Vedno se mi je zdelo, da o njem ni bilo dovolj refleksije.« (Darja Žuk)

Darja Žuk
Beloruska režiserka Darja Žuk je filmsko ustvarjanje odkrila med študijem ekonomije na Harvardu, kar je popolnoma spremenilo njeno življenje. Do danes so njene filme prikazali in pogosto tudi nagradili na festivalih po vsem svetu, kot so SXSW, Palm Springs, Listapad in Odesa. Prizadeva si, da bi pripovedovala zabavne zgodbe o močnih, drugačnih in osupljivih ženskah. Živi in ustvarja med Minskom in Brooklynom.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.