Danes je blagajna odprta od 17:00 do 21:30 (odprto še 3 ure, tel: 01 239 22 17).

Ex Libris: Newyorška javna knjižnica Ex Libris: The New York Public Library

Frederick Wiseman / ZDA / 2017 / 197 min / angleščina

Newyorška javna knjižnica, na meji med javnim in zasebnim kapitalom, pod drobnogledom Fredericka Wisemana spregovori o Ameriki, ki nam je v času medijskega kričaštva in "kulture všečkov" največkrat prikrita.

Newyorška javna knjižnica, na meji med javnim in zasebnim kapitalom, pod drobnogledom Fredericka Wisemana spregovori o Ameriki, ki nam je v času medijskega kričaštva in “kulture všečkov” največkrat prikrita. Režiserjeva prepoznavna obravnava ameriške institucije (in njenih 92 izpostav) osuplja predvsem s tem, kako poudarja pomen izobraževanja, slo po deljenju znanja, solidarnost do deprivilegiranih – v takšnem ali drugačnem smislu – in še posebej pripravljenost, da večino tega zagotavlja brezplačno. Če radi povemo, da New York ni “prava Amerika”, je Ex Libris najlepša potrditev tiste Amerike, ki jo v Trumpovem času preradi spregledamo, je portret izobražene, kultivirane in v dialogu povedne Amerike.

»Od nekdaj imam rad javne knjižnice, vanje zahajam v želji po znanju in odkritjih ter presenečenjih in spodbudi, ki jih ponujajo. Pred ustvarjanjem filma nisem poznal obsežnosti in raznovrstnosti newyorške javne knjižnice ter širokega razpona storitev, namenjenih vsem razredom, rasam ter narodnostim v matični enoti in 92 podružnicah. Pritegnile so me tudi brezmejnost arhivov in zbirk, pestrost programov ter iskrena in strastna zavzetost osebja pri svetovanju mdr. o študiju, štipendijah, jezikovnem in poslovnem izobraževanju vsakomur, ki prosi za pomoč.«
– Frederick Wiseman

Ex Libris: Newyorška javna knjižnica

Projekcija najnovejšega filma slovitega dokumentarista Fredericka Wisemana, ki tokrat pogleda v drobovje delovanja znamenite knjižnice, na meji med javnim in zasebnim kapitalom, se bo odvila v okviru 20. edicije Festivala dokumentarnega filma. Film bomo predvajali to nedeljo ob 11. uri, v rednem terminu Zajtrk pri Kinodvoru, zato vas bomo ob obisku brezplačno pogostili tudi s toplim napitkom in sladkim priboljškom.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Jupitrova luna Jupiter holdja

Kornél Mundruczó

četrtek, 21. 06. 2018 / 18:45 / Dvorana

Nadrealistični, distopični znanstvenofantastični triler, postavljen nekam vzdolž meja trdnjave Evrope, je senzacionalna, akcije polna, vizualno osupljiva politična alegorija, v kateri se čudeži prodajajo za drobiž.

Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach

Igor Zupe

četrtek, 21. 06. 2018 / 19:30 / Mala dvorana

Film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj.