Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Dovlatov Dovlatov

Aleksej German, ml. / Rusija, Srbija, Poljska / 2018 / 126 min / ruščina

Šest dni v življenju upornega pisatelja Sergeja Dovlatova, ki je že v sedemdesetih letih videl daleč onkraj meja takratne Sovjetske zveze.

režija Aleksej German, ml., scenarij Aleksej German, ml., Julija Tupikina, fotografija Lukasz Zal, montaža Darja Gladiševa, Sergej Ivanov, igrajo Milan Marić (Sergej Dovlatov), Danila Kozlovski (David), Helena Sujecka (Elena Dovlatova), Artur Besčastni (Josif Brodski), Elena Ljadova (mlada urednica), Anton Šagin (Anton Kuznecov), Svetlana Hodčenkova (igralka), Piotr Gasowski (Semjon Aleksandrovič), Eva Gerr (Katja Dovlatova), Hanna Sleszynska (urednica) 

festivali, nagrade Berlinale 2018, FEST Beograd 2018 (nagrada FIPRESCI), Karlovi Vari 2018

Leningrad, november 1971. Mesto je potopljeno v meglo. Ljudje slavijo še eno obletnico revolucije, država pa ne dosega nikakršnega napredka. Mladi pisatelj Sergej to občuti tudi na svoji koži. Uradni mediji redno zavračajo njegove zapiske, saj njegov pogled na svet ni sprejemljiv, poleg tega pa iz države izženejo prijatelja Josifa Brodskega. Dovlatov želi kljub temu ostati v državi, skupaj z ženo Leno in hčerko Katjo. Pisal bo o odkrivanju resničnosti – o ladijskih delavcih in o gradnji podzemne železnice. Iz njegovega nihanja med uporništvom in asimilacijo, med bolečino in naveličanostjo bo zrasel portret obdobja družbene stagnacije in njenih uničujočih posledic.

»Dovlatov je eden od absolutnih simbolov zadnjega četrtletja 20. stoletja. Je superzvezdnik ruske literature. Bil je impozantna osebnost, toda obenem subtilen in neverjetno nadarjen; škoda, da se takšni možje ne porajajo več.« (Aleksej German, ml.)

Aleksej German, ml.
Rojen leta 1976 v Moskvi. Od 1996 do 2001 je študiral na prestižni ruski filmski šoli VGIK. Že med študijem je posnel tri kratke filme, za katere je prejel državne in mednarodne festivalske nagrade. Za prvi celovečerec Zadnji vlak je leta 2003 na beneškem festivalu prejel posebno omembo žirije za leva prihodnosti, film Pod električnimi oblaki pa je leta 2015 osvojil berlinskega srebrnega medveda za izjemen umetniški prispevek.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Stan in Olio Stan & Ollie

Jon S. Baird

petek, 26. 04. 2019 / 16:30 / Dvorana

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

Putinove priče Svideteli Putina

Vitalij Manskij

petek, 26. 04. 2019 / 17:30 / Mala dvorana

Manskij, ukrajinski režiser, ki zadnja leta živi v prostovoljnem izgnanstvu v Latviji, je imel ob političnem vzponu Vladimirja Putina kot dokumentarist ruske državne televizije prost dostop do novega vladarja ruskega imperija.

12. mož Den 12. mann

Harald Zwart

petek, 26. 04. 2019 / 18:30 / Dvorana

12. mož pripoveduje napeto epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.