Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:24, tel: 01 239 22 17).

Dovlatov Dovlatov

Aleksej German, ml. / Rusija, Srbija, Poljska / 2018 / 126 min / ruščina

Šest dni v življenju upornega pisatelja Sergeja Dovlatova, ki je že v sedemdesetih letih videl daleč onkraj meja takratne Sovjetske zveze.

režija Aleksej German, ml., scenarij Aleksej German, ml., Julija Tupikina, fotografija Lukasz Zal, montaža Darja Gladiševa, Sergej Ivanov, igrajo Milan Marić (Sergej Dovlatov), Danila Kozlovski (David), Helena Sujecka (Elena Dovlatova), Artur Besčastni (Josif Brodski), Elena Ljadova (mlada urednica), Anton Šagin (Anton Kuznecov), Svetlana Hodčenkova (igralka), Piotr Gasowski (Semjon Aleksandrovič), Eva Gerr (Katja Dovlatova), Hanna Sleszynska (urednica) 

festivali, nagrade Berlinale 2018, FEST Beograd 2018 (nagrada FIPRESCI), Karlovi Vari 2018

Leningrad, november 1971. Mesto je potopljeno v meglo. Ljudje slavijo še eno obletnico revolucije, država pa ne dosega nikakršnega napredka. Mladi pisatelj Sergej to občuti tudi na svoji koži. Uradni mediji redno zavračajo njegove zapiske, saj njegov pogled na svet ni sprejemljiv, poleg tega pa iz države izženejo prijatelja Josifa Brodskega. Dovlatov želi kljub temu ostati v državi, skupaj z ženo Leno in hčerko Katjo. Pisal bo o odkrivanju resničnosti – o ladijskih delavcih in o gradnji podzemne železnice. Iz njegovega nihanja med uporništvom in asimilacijo, med bolečino in naveličanostjo bo zrasel portret obdobja družbene stagnacije in njenih uničujočih posledic.

»Dovlatov je eden od absolutnih simbolov zadnjega četrtletja 20. stoletja. Je superzvezdnik ruske literature. Bil je impozantna osebnost, toda obenem subtilen in neverjetno nadarjen; škoda, da se takšni možje ne porajajo več.« (Aleksej German, ml.)

Aleksej German, ml.
Rojen leta 1976 v Moskvi. Od 1996 do 2001 je študiral na prestižni ruski filmski šoli VGIK. Že med študijem je posnel tri kratke filme, za katere je prejel državne in mednarodne festivalske nagrade. Za prvi celovečerec Zadnji vlak je leta 2003 na beneškem festivalu prejel posebno omembo žirije za leva prihodnosti, film Pod električnimi oblaki pa je leta 2015 osvojil berlinskega srebrnega medveda za izjemen umetniški prispevek.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.