Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Donbas Donbas

Sergej Loznica / Ukrajina, Francija, Nemčija, Romunija, Nizozemska / 2018 / 110 min / ukrajinščina, ruščina

Neprizanesljiva črna komedija, antimilitaristična protiruska farsa, postavljena v Ukrajino, je v svoji univerzalni grotesknosti zgovoren opomin vsem nam, ki živimo v družbi izkrivljene resničnosti in lažne identitete.

režija Sergej Loznica, scenarij Sergej Loznica, fotografija Oleg Mutu, montaža Daniellus Kokonauskis, igrajo Valeriu Andriuta (poveljnik), Thorsten Merten (Nemec), Boris Kamorzin (Mihalič), Irina Plesnjajeva (lepotica), Sergej Kolesov (Beka/Bekha), Svetelana Kolesova (Gujrza), Georgi Eliev (Batjanja)

festivali, nagrade Cannes 2018 – Poseben pogled (nagrada za režijo)

Donbas, pokrajina v vzhodnem delu Ukrajine. Različne kriminalne združbe se enkrat borijo proti uradni ukrajinski vojski, drugič proti ruskim silam in tretjič obračunavajo med seboj. Kakor jim pač ustreza. Neprestani spori so idealen pogoj za anarhijo, v kateri si posamezniki nekaznovano prisvajajo tujo lastnino in ponižujejo civilno prebivalstvo. Strah, prevare, sovraštvo, nasilje in smrt prežijo na vsakem koraku. Če preživite Donbas, ste pripravljeni na Pekel.

»Ko je leta 2014 izbruhnila vojna v Donbasu, sem pazljivo spremljal dogodke. Kmalu je postalo jasno, da so poleg konvencionalnih virov informacij (objave in članki, videi in fotografije poklicnih poročevalcev) pomembni amaterski spletni videi številnih prič in udeležencev teh dogodkov. V številnih primerih so bili bolj informativni in pomenljivi kot vojne reportaže poklicnih dopisnikov. V določenem trenutku sem ugotovil, da želim po tem stvarnem gradivu posneti igrani film.« (Sergej Loznica)

Sergej Loznica
Rojen leta 1964 v mestu Baranoviči (današnja Belorusija), velja za ukrajinskega režiserja. Odraščal je v Kijevu, kjer je diplomiral iz matematike, pozneje pa delal kot znanstvenik v kibernetiki in prevajalec iz japonščine. Šele nato je v Moskvi študiral film. Od leta 1996 je posnel vrsto dokumentarcev in prejel več mednarodnih nagrad, leta pa je začel snemati še igrane celovečerce.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Putinove priče Svideteli Putina

Vitalij Manskij

četrtek, 25. 04. 2019 / 20:00 / Mala dvorana

Manskij, ukrajinski režiser, ki zadnja leta živi v prostovoljnem izgnanstvu v Latviji, je imel ob političnem vzponu Vladimirja Putina kot dokumentarist ruske državne televizije prost dostop do novega vladarja ruskega imperija.

Stan in Olio Stan & Ollie

Jon S. Baird

petek, 26. 04. 2019 / 16:30 / Dvorana

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

12. mož Den 12. mann

Harald Zwart

petek, 26. 04. 2019 / 18:30 / Dvorana

12. mož pripoveduje napeto epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.