Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 04:02, tel: 01 239 22 17).

Donbas Donbas

Sergej Loznica / Ukrajina, Francija, Nemčija, Romunija, Nizozemska / 2018 / 110 min / ukrajinščina, ruščina

Neprizanesljiva črna komedija, antimilitaristična protiruska farsa, postavljena v Ukrajino, je v svoji univerzalni grotesknosti zgovoren opomin vsem nam, ki živimo v družbi izkrivljene resničnosti in lažne identitete.

režija Sergej Loznica, scenarij Sergej Loznica, fotografija Oleg Mutu, montaža Daniellus Kokonauskis, igrajo Valeriu Andriuta (poveljnik), Thorsten Merten (Nemec), Boris Kamorzin (Mihalič), Irina Plesnjajeva (lepotica), Sergej Kolesov (Beka/Bekha), Svetelana Kolesova (Gujrza), Georgi Eliev (Batjanja)

festivali, nagrade Cannes 2018 – Poseben pogled (nagrada za režijo)

Donbas, pokrajina v vzhodnem delu Ukrajine. Različne kriminalne združbe se enkrat borijo proti uradni ukrajinski vojski, drugič proti ruskim silam in tretjič obračunavajo med seboj. Kakor jim pač ustreza. Neprestani spori so idealen pogoj za anarhijo, v kateri si posamezniki nekaznovano prisvajajo tujo lastnino in ponižujejo civilno prebivalstvo. Strah, prevare, sovraštvo, nasilje in smrt prežijo na vsakem koraku. Če preživite Donbas, ste pripravljeni na Pekel.

»Ko je leta 2014 izbruhnila vojna v Donbasu, sem pazljivo spremljal dogodke. Kmalu je postalo jasno, da so poleg konvencionalnih virov informacij (objave in članki, videi in fotografije poklicnih poročevalcev) pomembni amaterski spletni videi številnih prič in udeležencev teh dogodkov. V številnih primerih so bili bolj informativni in pomenljivi kot vojne reportaže poklicnih dopisnikov. V določenem trenutku sem ugotovil, da želim po tem stvarnem gradivu posneti igrani film.« (Sergej Loznica)

Sergej Loznica
Rojen leta 1964 v mestu Baranoviči (današnja Belorusija), velja za ukrajinskega režiserja. Odraščal je v Kijevu, kjer je diplomiral iz matematike, pozneje pa delal kot znanstvenik v kibernetiki in prevajalec iz japonščine. Šele nato je v Moskvi študiral film. Od leta 1996 je posnel vrsto dokumentarcev in prejel več mednarodnih nagrad, leta pa je začel snemati še igrane celovečerce.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.