Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:57, tel: 01 239 22 17).

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi / Paragvaj, Francija, Norveška, Nemčija, Brazilija, Urugvaj / 2018 / 95 min / španščina

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

režija Marcelo Martinessi, scenarij Marcelo Martinessi, fotografija Luis Armando Arteaga, montaža Fernando Epstein, igrajo Ana Brun (Chela), Margarita Irún (Chiquita), Ana Ivanova (Angy), Nilda Gonzalez (Pati), María Martins (Pituca), Alicia Guerra (Carmela), Yverá Zayas (pevka)

festivali, nagrade Berlinale 2018 (najboljša igralka, nagrada FIPRESCI, nagrada Alfred Bauer), Seattle 2018, Sydney 2018 (najboljši film)

Chiquita in Chela sta par že vrsto let. Medtem ko je prva s svojo odločnostjo prevzela dominantno vlogo, druga v varnem zavetju doma malodušno životari v njeni senci. Toda težave z denarjem, zaradi katerih mora Chiquita za nekaj časa v zapor, prisilijo Chelo, da se zdrami iz otopelosti. S svojim starim mercedesom začne prevažati bogate starejše gospe, ob tem pa spozna mlado in življenja polno Angy, ki v njej prebudi že pozabljene občutke.

»Zanimala me je generacija lezbijk v šestdesetih in sedemdesetih letih, ki so odraščale ob diktatorskem zatiranju in so ponotranjile homofobijo sistema. /…/ Pomembno se mi je zdelo pokazati, da niso bojevite in niso moderne lezbijke v boju za svoje pravice. Prihajajo iz družbe, v kateri so bile primorane odraščati s sposojeno identiteto. Poskušale so ohraniti lastno podobo, vendar so obenem igrale nekoga drugega, saj jih tudi v lastnih krogih niso polno sprejeli.« (Marcelo Martinessi)

Marcelo Martinessi
Rojen v Paragvaju leta 1973. Po študiju komunikacij v domačem mestu Asunció se je podal v London na filmsko šolo. Kmalu je požel prve uspehe s kratkimi filmi, ki zajemajo navdih iz literature in aktualne politike. Leta 2010 je postal izvršni direktor prve paragvajske nacionalne televizije, danes pa se tako doma kot v svetu vedno bolj uveljavlja kot filmski režiser in scenarist.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.