Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 08:16).

Projekcije filma

petek, 16. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

LIFFe / Fokus

Dede Dede

Mariam Hačvani / Gruzija, Irska, Velika Britanija, Hrvaška, Nizozemska, Katar / 2017 / 97 min / gruzijščina

Projekcije filma

petek, 16. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

LIFFe / Fokus

Mlado dekle poskuša ubežati stari družbeni tradiciji, ki še danes kroji življenje na odročnem gruzijskem podeželju.

režija Mariam Hačvani, scenarij Vladimer Kačarava, Mariam Hačvani, Irakli Solomonašvili, fotografija Konstantin Esadze, glasba Mate Čamgeliani, Tako Jordania, montaža Levan Kukašvili, igrajo George Babluani (Gegi), Natia Vibliani (Dina), Nukri Hačvani (David), Giršel Čelidze, Spartak Paržiani, Sofia Čarkviani, Mose Hačvani

festivali, nagrade Karlovi Var 2017 (posebna omemba v sklopu Vzhodno od zahoda), Peking2017 (najboljša režija, najboljša fotografija), Montpellier 2017 (najboljši film)

Leto 1992. Dina živi v oddaljeni gorski vasici, kjer vsakdan kroji stroga večstoletna tradicija. Ded ji je že izbral moža – Davida, ki se pravkar vrača iz vojne. Vendar pa z njim domov prispe tudi postaven Gegi in Dina se zaljubi vanj. Ali je mogoče preseči trdno ukoreninjeni družbeni red? In če je, kakšna je cena, ki jo bo moralo dekle plačati za to? Med čudovitimi kulisami gruzijskega podeželja bomo priče Dininemu boju s tradicijo, ona pa bo poiskala svobodo in pravico do sprejemanja odločitev o lastnem življenju.

»Film je osnovan na resničnih življenjskih izkušnjah moje babice in je njej posvečen. Zato se mi je zdelo pomembno ohraniti otipljiv občutek pristnosti in prikazati način življenja skupnosti, ki do sedaj na filmu še ni bil upodobljen. /…/ Sodelovanje z domačini v rojstnem kraju je obogatilo izkušnjo snemanja in pripomoglo k podobi filma, ki sem jo želela ustvariti. Njihov kraj je nekakšen približek raja, zaradi tega ga ne zapustijo, čeprav zna biti življenje včasih težko.« (Mariam Hačvani)

Mariam Hačvani
Rojena 1986 v vasi Ušguli na severu Gruzije. Filmsko režijo je študirala na gruzijski državni univerzi. Najprej se je ukvarjala z dokumentarnimi filmi, nakar je leta 2013 posnela kratki film Dinola, prikazan na več kot tridesetih festivalih po svetu, osvojil pa je tudi več nagrad. Dede je njen celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.