Danes je blagajna odprta od 13:30 do 20:30 (odpre se čez 03:10).

1917 1917

Sam Mendes / ZDA, Velika Britanija / 2019 / 118 min / angleščina / 15+

Na vrhuncu 1. svetovne vojne morata britanska vojaka v napeti tekmi s časom prečkati sovražnikovo ozemlje, da bi predala sporočilo, ki naj bi preprečilo pokol na stotine britanskih mož. Film, posnet v enem samem dolgem kadru, je režiral Sam Mendes (Lepota po ameriško, Skyfall).

igrajo George MacKay, Dean-Charles Chapman, Colin Firth, Benedict Cumberbatch

festivali, nagrade Zlati globus za najboljšo dramo in režijo. Oskar za najboljšo fotografijo, vizualne učinke in mešanje zvoka.

IMDb

“Odmerek čistega adrenalina.” – Time Out. Dobitnik treh oskarjev in zlatega globusa za najboljšo dramo.

kritike
»Njuno dolgo, mučno, napeto “napredovanje” proti drugi strani – posneto kakor v enem samem briljantno intenzivnem, imerzivnem, osupljivo koreografiranem, birdmanskem neprekinjenem kadru (via Roger Deakins), iz katerega se v “realnem času” stegujejo nasilje, kri, ogenj, katastrofa – je strašno samomorilsko civilizacijsko nazadovanje. Njuna Odiseja je Infemo, nadaljevanje kapitalizma z drugimi sredstvi, spopad kapitalizmov na odprti sceni. Kot bi rekel Cankar: “Stali sobledi, noben jezik ni zinil.”« ZELO ZA
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Morda je vojni film 1917, /…/, potem ko mu je južnokorejski Parazit smuknil nagrade v glavnih kategorijah, videti kot največji osmoljenec letošnjih oskarjev, a je dejansko dobil natanko tiste kipce, ki si jih tudi zares zasluži. /…/ Če kaj, potem je Mendes storil prav vse, da bi gledalca zares postavil med utesnjene stene in vlažno trohnobo strelskih jarkov, ga pogreznil v lepljivo, pogoltno blato, da bi začutil vodo v čevljih, izpostavil ga je strelom sovražnika, da bi zavohal bližino smrti. /…/ Ni se težko pustiti zapeljati tako dodelani formalni bravuri. Še zlasti odlična je kamera, ki tudi v najtežjih pogojih, ki jih določata snemanje v eksterierjih, večinoma brez dodatnih luči in podobnih pripomočkov filmske magije, ter zavestna omejitev na ekstremno dolge, zapleteno koreografirane kader-sekvence, vedno najde pot, da znotraj istega kadra zavzame različne perspektive. 1917 je občudovanja vredna vaja v slogu, ki se ji prepustite, kot bi se spustili po vlakcu smrti. Do prave odličnosti pa mu vseeno zmanjka nekaj tematske globine.«
– Špela Barlič, Dnevnik

Nominiranci za oskarje v Kinodvoru

Nominacije so objavljene, na našem sporedu pa že lahko pogledate kar nekaj filmov, ki se bodo potegovali za nagrado oskar. Preverite, katere.

Dobitniki zlatih globusov v Kinodvoru

V nedeljo so podelili zlate globuse: kar nekaj nagrajencev že lahko ujamete na našem platnu, nekateri pa bodo na ogled v prihajajočih tednih – preverite kateri!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dodatna projekcija

Morilci cvetne lune Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese

petek, 29. 03. 2024 / 14:30 / Dvorana

Film Martina Scorseseja je epska kriminalna saga o nizu umorov med pripadniki plemena Osage na začetku dvajsetega stoletja, prikazana skozi nenavadno romanco med belim prišlekom Ernestom Burkhartom in staroselko Mollie Kyle. 

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

petek, 29. 03. 2024 / 16:00 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

petek, 29. 03. 2024 / 18:30 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.