Danes je blagajna odprta od 13:20 do 22:15 (odprto še 04:43, tel: 01 239 22 17).
5. mednarodni filmski festival Kinotrip

5. mednarodni filmski festival Kinotrip, največji dogodek Kinodvorovega programa Kinotrip – mladi za mlade, je gotovo doživel precej izjemno usodo: odprtje in predčasni zaključek festivala sta se zgodila kar v enem dnevu, saj je moral zaradi vladnih ukrepov Kinodvor s 16. oktobrom 2020 za 192 dni zapreti svoja vrata za obiskovalce.

Festival, ki naj bi med 15. in 17. oktobrom je tako mlademu občinstvu lahko predstavil zgolj filma prvega dne: Boginjo kresnic (La déesse des mouches à feu, 2019) kanadske režiserke Anaïs Barbeau-Lavalette in otvoritveni Kokon (Kokon, 2020) nemške režiserke Leonie Krippendorff.

Projekciji obeh filmov sta pospremila uvoda mladih članov 5. Kinotripovega filmskega kluba, obakrat pa sta se nam preko Skypa pridružili režiserki, ki sta v pogovoru toplo pozdravili obiskovalke in obiskovalce festivala ter odgovarjali na vprašanja o filmih in njunem ustvarjanju.

Večerno druženje se je ob upoštevanju veljavnih ukrepov nadaljevalo v tematsko okrašeni Kavarni. Ta je ob letošnjem festivalskem motivu jadrnice ponujala mehkobno modrikasto vzdušje, ki je obiskovalce z nekaj žalosti ob prehitrem zaključku pospremilo v deževen jesenski večer.

Utrinke festivalskega dne je v svoje objektive ujela ekipa dijakov Srednje medijske in grafične šole Ljubljana. Ogledate si jih lahko na naši spletni strani ter na Facebook in Instagram profilih.

Zaradi situacije je odpadel tudi predvideni spremljevalni program. Delček izvedbe je doživel kasneje pod okriljem 18. Luksuz festivala poceni produkcije, ki je 22. novembra 2020 gostil spletno projekcijo videospotov, nastalih na predfestivalski delavnici snemanja videospotov. Na spletnem dogodku so v pogovoru nastopili tudi udeleženci delavnice in oba mentorja, Matevž Jerman in Matic Zavodnik. Štiridnevna predfestivalska delavnica je sicer potekala v soorganizaciji SCCA-Ljubljana v sodelovanju z Društvom Kraken in Luksuz produkcijo. Več o spletnem dogodku v prispevku na naši spletni strani.

Del filmskega programa 5. Kinotripovega mednarodnega filmskega festivala pa smo na srečo uspeli izpeljati kasneje kot posamezne projekcije.

Film Oboževanje (Adoration, 2019) smo prikazali na platformi spletni Kinodvor v četrtek, 18. marca 2021. Spletni projekciji filma je sledil pogovor preko Zooma z režiserjem Fabricem du Welzem in direktorjem fotografije Manujem Dacossem, ki sta ga moderirala Lana Kariž Meško in Jan Martinčič, člana 5. Kinotripovega filmskega kluba. Dogodek je potekal v sodelovanju s Festivalom žanrskega filma Kurja Polt in Tednom frankofonije.

Zaradi večjega zanimanja je bila 6. aprila 2021 na voljo še dodatna spletna projekcija filma. Več o dogodku v prispevku na naši spletni strani.

Projekcija programa kratkih filmov Kinotripčič se je odvila meseca avgusta naFestivalu kratkega filma v Ljubljani – FeKK 2021. Naknadno smo si lahko ogledali tudi projekcijo filma White Riot, in sicer kot napoved šeste edicije festivala Kinotrip v septembru 2021.

Ob tem se vsem, ki ste se vkrcali na jadrnico 5. Kinotripovega filmskega festivala ali se nam pridružili na kasnejših projekcijah, zahvaljujemo, da ste nas podpirali v teh nenavadno viharnih časih, in vas toplo vabimo, da z nami odjadrate še naprej, novim filmskim dogodivščinam naproti.


Partnerji in podporniki 5. mednarodnega filmskega festivala Kinotrip

Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica Javnega zavoda Kinodvor

Slovenski filmski center, Europa Cinemas

British Council Slovenija, BIC Ljubljana, Dijaški dom Ivana Cankarja, Postaja DIVA, Mittelfränkisches Jugendfilmfestival, Društvo za širjenje filmske kulture Kurja Polt, Društvo Kraken in FeKK, Parabol Medienzentrum, KUD Pozitiv, Zavod SCCA-Ljubljana, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana

Več o 5. festivalu Kinotrip