Sporočila za medije

Med 24. in 27. marcem 2016 se je v Kinodvoru odvil prvi mednarodni filmski festival Kinotrip. Ekipa mladih filmskih zanesenjakov je sledeč sloganu Naj te film odpelje v preteklih mesecih ustvarila celovito izkušnjo kina za mlade

Na današnji novinarski konferenci v Kinodvoru so mladi člani filmskega kluba skupaj z direktorico Nino Peče Grilc in vodjo festivala Živo Jurančič razkrili raznolik program prvega mednarodnega filmskega festivala Kinotrip, ki ga ustvarjajo mladi za mlade. Festival se bo v Kinodvoru odvil med 24. in 27. marcem 2016.
Vse odkar je Kinodvor oktobra 2008 pod okriljem Mestne občine Ljubljana odprl svoja vrata, mu obisk iz leta v leto narašča. V preteklem letu smo na 2123 javnih projekcijah v kinu ter na lokacijah mobilnega kina v Ljubljani našteli 128.973 gledalcev. Izdanim vstopnicam je treba prišteti še 3600 gledalcev treh brezplačnih filmskih projekcij Letnega kina na Kongresnem trgu ter številne obiskovalce razstav, delavnic in drugih odprtih dogodkov mestnega kina.
Na premieri filma Volčja druščina torek, 26. januarja, smo v Kinodvoru izstrelili nov filmski program za mlade: Kinotrip. Program bo zajemal filmska potovanja, ki jih za mlade pripravljajo mladi sami. Potovali bomo na projekcijah in dogodkih med letom ter na filmskem festivalu, ki se bo odvil med 24. in 27. marcem 2016. 
Povratna karta na Mednarodni filmski festival Rotterdam v Kinodvoru.
Kinodvor se bo v petek, 29. januarja, spremenil v festivalsko prizorišče Mednarodnega filmskega festivala Rotterdam.

Na ogled bodo trije filmi z letošnjega programa: slovenski film Mama Vlada Škafarja, ki bo svetovno premiero doživel v Rotterdamu, Okus življenja Naomi Kawase, ki bo v Kinodvoru predvajan predpremierno, in tunizijski prvenec Leyle Bouzid Ko odprem oči, ki si ga bodo gledalci ogledali v okviru IFFR Live.
Zadnji novembrski vikend je v Pragi potekala 19. konferenca mednarodnega združenja Europa Cinemas, ki danes povezuje 977 kinematografov v 596 mestih in 42 državah sveta. Srečanju, ki se ga je udeležilo skoraj 500 delegatov iz celega sveta, so prisostvovali tudi člani Art kino mreže Slovenije – predstavniki Mestnega kina Ptuj, Mestnega kina Domžale, Kosovelovega doma Sežana in Kinodvora. V novi številki zbornika Europa Cinemas Network Review pa se je Art kino Odeon iz Izole predstavili v skupini najbolj dinamičnih in razvijajočih se kin. Nina Peče Grilc, direktorica Kinodvora, ki je od maja lani članica sveta direktorjev združenja Europa Cinemas, je na konferenci ob primeru mestnega kina izpostavila kulturni pomen kinematografov pri zagotavljanju programske raznolikosti in filmske vzgoje občinstev. Ob tem pa je poudarila, da je kultivacija občinstev za sprejemanje raznolikosti filmskih vsebin, ki niso primarno ustvarjene za razvedrilo, naloga širšega kroga deležnikov v družbi, ne le kinematografov. V pomen kulturne, družbene in ekonomske vloge kinematografov v konstantno razvijajočem se digitalnem okolju je bila usmerjena tudi pozornost letošnje konference.
Zadnjo julijsko soboto se je sklenil Film pod zvezdami, letni kino, ki ga Kinodvor pripravlja v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom.
Film pod zvezdami se je prevesil v drugo polovico. Danes, 15. julija, je v letnem kinu na Ljubljanskem gradu na sporedu druga letošnja predpremiera. Na ogled bo film 45 let, tiho ganljiva zgodba o krhkosti ljubezni in zakona, ki je Charlotte Rampling in Tomu Courtenayju prinesla nagradi za najboljša igralca na zadnjem Berlinalu. Vstopnice so še na voljo!
Kinodvor je v sezoni 2014/2015 sodeloval pri evropskem projektu Framework For Film Education (Evropske smernice filmske vzgoje), ki ga je vodil Britanski filmski inštitut skupaj z več kot dvajsetimi partnerji iz vse Evrope. Namen projekta je bil začrtati osnovne smernice filmske vzgoje, njena bistvena področja delovanja in glavne cilje.
Letni kino na Ljubljanskem gradu, od 2. do 25. julija 2015
Včeraj smo v Kinodvoru s premiero filma Poštarjeve bele noči Andreja Končalovskega odprli Kinodvorišče, čez manj kot mesec dni pa se že dvignemo pod grajske zvezde. Film pod zvezdami, letni kino, ki ga v soorganizaciji pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad, bo letos na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča potekal v zgodnejšem terminu, od 2. do 25. julija.