Sporočila za medije
Zadnjo julijsko soboto se je sklenil Film pod zvezdami, letni kino, ki ga Kinodvor pripravlja v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom.
Film pod zvezdami se je prevesil v drugo polovico. Danes, 15. julija, je v letnem kinu na Ljubljanskem gradu na sporedu druga letošnja predpremiera. Na ogled bo film 45 let, tiho ganljiva zgodba o krhkosti ljubezni in zakona, ki je Charlotte Rampling in Tomu Courtenayju prinesla nagradi za najboljša igralca na zadnjem Berlinalu. Vstopnice so še na voljo!
Kinodvor je v sezoni 2014/2015 sodeloval pri evropskem projektu Framework For Film Education (Evropske smernice filmske vzgoje), ki ga je vodil Britanski filmski inštitut skupaj z več kot dvajsetimi partnerji iz vse Evrope. Namen projekta je bil začrtati osnovne smernice filmske vzgoje, njena bistvena področja delovanja in glavne cilje.
Letni kino na Ljubljanskem gradu, od 2. do 25. julija 2015
Včeraj smo v Kinodvoru s premiero filma Poštarjeve bele noči Andreja Končalovskega odprli Kinodvorišče, čez manj kot mesec dni pa se že dvignemo pod grajske zvezde. Film pod zvezdami, letni kino, ki ga v soorganizaciji pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad, bo letos na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča potekal v zgodnejšem terminu, od 2. do 25. julija.
S Kinodvoriščem, letnim kinom v atriju Slovenskih železnic, v Kinodvoru začenjamo sezono kina na prostem. Čez dober teden bomo filmsko platno v atriju razpeli že šestič. Od 8. do 29. junija bomo premierno pokazali 4 filme in program zaokrožili z najnovejšimi slovenskimi kratkimi filmi.
V ponedeljek, 1. junija ob 20. uri, bo v Slovenski filharmoniji premiera dokumentarnega filma Pavla Jesih režiserja Igorja Šterka.
Kot vsako leto bo tudi to poletje Kinodvor filme ponesel na prosto, pod zvezde. Ker pa bodo naši projekti kina na prostem na sporedu v spremenjenih terminih, bi vas na nove datume želeli opozoriti že zdaj.
V torek, 31. marca, ob 21. uri bo v Kinodvoru premiera filma Zbogom jeziku. Z zadnjim filmom režiserja Jean-Luca Godarda zaključujemo 4. Festival frankofonskega filma in pričenjamo Kino3Dvor: 3D prihaja v vaš mestni kino! Od 31. marca do 6. aprila bomo pod skupnim imenom Kino3Dvor predstavili pet filmov, posnetih v stereoskopski tehniki. S temi projekcijami želimo v Kinodvoru obeležiti namestitev nove 3D opreme.
Program za otroke in mlade Kinobalon je filmsko-vzgojni program v Kinodvoru. Ob porastu tovrstnih programov v Sloveniji se pogosto poraja vprašanje, kateri strokovni temelji, cilji in prepričanja nas vodijo pri delu. V sedmem letu delovanja mestnega kina, ki je s programom Kinobalon sprožil preporod filmske kulture za otroke in mlade, pa tudi filmsko-vzgojne dejavnosti v slovenski kinematografiji, je nastala Refleksija razvoja filmske vzgoje v Kinodvoru avtoric Petre Slatinšek in Barbare Kelbl, ki sta tudi snovalki programa Kinobalon v Kinodvoru. Refleksija pojasnjuje bistvo filmsko-vzgojnega programa – njegovih začetkov, konteksta, predvsem pa metod dela in ciljev, v katere verjamemo. Refleksije najdete na koncu sporočila.
Leto 2014 je bilo za Kinodvor izjemno – od oktobra 2013 do decembra 2014 smo v vseh programskih sklopih v kinu in skupaj s partnerji na številnih lokacijah po Ljubljani praznovali Leto kina, 90-letnico kina na Kolodvorski ulici. Kljub napovedim, da je Slovenija v preteklem letu, po še neuradnih podatkih, ponovno zabeležila upad obiska v kinematografih, smo v Kinodvoru že tretje leto zapored presegli obisk 120.000 gledalcev.