Sporočila za medije
Z današnjo večerno projekcijo filma Damjana Kozoleta Nočno življenje se končuje prvi teden Filma pod zvezdami, ki ga Kinodvor pripravlja v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom. Na Grajskem dvorišču smo si tako že ogledali predpremiero igranega biografskega filma Odiseja o slovitem raziskovalcu in filmarju podvodnih svetov Jacquesu Cousteauju, ki v Kinodvor prihaja 10. avgusta. Včerajšnjo predpremiero Lady Macbeth smo morali zaradi slabega vremena odpovedati. Film si je mogoče danes predpremierno ogledati v Kinodvoru na dveh nadomestnih projekcijah, sodoben film noir, preoblečen v viktorijansko kostumsko dramo, pa prihaja na redni spored mestnega kina že jutri, 13. julija.
Letošnji Film pod zvezdami, ki v soorganizaciji Mestnega kina Kinodvor in Ljubljanskega gradu znova poteka na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča, bo 5. julija odprla presunljiva, poetična animirana alegorija o večnem kroženju življenja, človekovi povezanosti z naravo ter globokih vezeh družine in ljubezni Rdeča želva (La Tortue rouge, 2016). Celovečerni animirani film je v edinstvenem minimalističnem slogu režiserja, animatorja in ilustratorja Michaëla Dudoka de Wita nastal v produkciji slovitega japonskega studia Ghibli. Še preden bodo obiskovalci zaplavali proti de Witovemu samotnemu tropskemu otoku, pa si bodo lahko ogledali predfilm režiserke in animatorke Špele Čadež, letošnje Župančičeve nagrajenke za dveletno ustvarjanje, ki nas bo ob odprtju počastila s svojo prisotnostjo. Njena Nočna ptica, ki je pred dnevi na zagrebškem festivalu animiranega filma Animafest prejela glavno nagrado, je najbolj nagrajevan slovenski film leta!
Kinodvorišče, zdaj že tradicionalni letni kino v atriju Slovenskih železnic, s katerim Kinodvor odpira letošnjo sezono projektov kina na prostem, bo postreglo s posebej izbranim filmskim in družabnim programom, ki bo navdušil vse ljubitelje kultnega in žanrskega filma ter glasbe.
V soboto, 1. 4. 2017, so mladi na 2. mednarodnem filmskem festivalu Kinotrip v Kinodvoru prvič podelili Kinotripovo nagrado občinstva. Ta je pripadla ruskemu filmu Igrišče (Korobka, Eduard Bordukov, 2016), ki je mlade odpeljal na napet ulični nogometni turnir.
Na današnji novinarski konferenci v Kinodvoru so mladi člani Kinotripovega filmskega kluba skupaj z vodjo festivala Živo Jurančič predstavili program 2. mednarodnega filmskega festivala Kinotrip – mladi za mlade. Festival se bo v Kinodvoru odvil med 29. 3. in 1. 4. 2017.
Kinodvor je tudi peto leto zapored zabeležil več kot 120.000 obiskovalcev: 2177 javnih projekcij je obiskalo 121.213 gledalcev, vključujoč Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu, temu pa je treba prišteti še približno 6500 obiskovalcev brezplačnih projekcij Letnega kina na Kongresnem trgu in v Parku Tivoli. Temelj programa mestnega kina ostajata kakovost in raznolikost, največja ovira pa omejenost z enim velikim platnom. Strategija razvoja občinstev je utrla pot novemu programu mladih za mlade z mednarodnim filmskim festivalom Kinotrip, ki skozi vse leto omogoča dostop do kakovostne mladinske filmske produkcije. Obiskovalci so največ zanimanja pokazali za slovenski film Houston imamo problem! režiserja Žige Virca, medtem ko je drugo mesto najbolj gledanih filmov v Kinodvoru zasedel film Kapitan Fantastični režiserja Matta Rossa.
V petek, 10. februarja ob 21.45, boste imeli v Kinodvoru edinstveno priložnost, da si na kinematografskem platnu v sklopu noči erotičnega filma Kinosloga. Retrosex., ko se poklanjamo zgodovini nekoč erotičnega in še danes legendarnega Kina Sloga, ogledate telesne krajine dih jemajoče senzualnosti, Filmske akte Jamesa Herberta.
Na premieri filma Rdeča želva v sredo, 18. januarja, je prva zasedba Kinotripovcev javno predala štafeto novim mladim silam, ki za konec marca že pripravljajo 2. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade. Ta se bo letos odvil med 29. marcem in 1. aprilom.
Odprtje s filmsko klasiko Dolina miru ob 25-letnici Republike Slovenije

V Letnem kinu na Kongresnem trgu si boste med 23. in 25. avgustom lahko brezplačno ogledali tri filmske klasike. V torek, 23. avgusta, bomo Letni kino odprli s slavnostno premiero restavriranega in digitaliziranega filma Franceta Štiglica Dolina miru pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije in šestdesetletnici filma, ki je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Tudi danes, ko so milijoni ljudi zaradi vojne in spopadov primorani zapustiti domove v iskanju »doline miru«, ta poetična vojna drama ni izgubila svoje aktualnosti in relevantnosti. Na svetovni premieri v Cannesu sta se letos prvič po šestdesetih letih od snemanja filma srečala filmska Lotti in Marko, igralca Eveline Wohlfeiler in Tugo Štiglic pa bosta kot častna gosta z nami tudi na Kongresnem trgu.

10.08.2016 Film na ulici
V petek in soboto, 26. in 27. avgusta, Kinotrip na krilih Mladih zmajev potuje na šolsko igrišče v Zalog, kjer se bo odvilo pestro poletno dogajanje za mlade: filmi, glasba in urbani športi.