Razstava: Kinosloga. Retrosex.
Plakati erotičnih filmov
od 14. februarja 2014, Kinodvor. Galerija.

avtorica razstave: Metka Dariš
organizator razstave: Kinodvor
v sodelovanju s Slovensko kinotekoIzbor iz Kinotekine zbirke plakatov erotičnih filmov se navezuje na zanimivo zgodovino kina na Kolodvorski ulici iz obdobja, ko je deloval kot kino Sloga. Zaznamovali so ga bogat program erotičnih filmov, množičen obisk ter razvpitost. Osnovno promocijsko »orožje« tega obdobja so bili plakati, ki so nagovarjali mimoidoče in so tudi tistim, ki se ob njih niso drznili ustaviti, že od daleč sporočali, za kakšen film gre. Za produkcijo plakatov so poskrbeli distributerji filmov, namenjeni pa so bili vsemu jugoslovanskemu filmskemu trgu, zato so le redke natisnili tudi v slovenski jezikovni različici.

Plakati so vizualno raznoliki, kot so raznoliki tudi filmi, ki so jih predstavljali. Oblikovno gre za izdelke večinoma neznanih avtorjev, ki se ne sramujejo spogledovanja s klišeji in mejijo na kič. To jim ne škoduje, prav tako ne slaba tiskarska izvedba, napake in naivno vizualno izražanje. Nasprotno, vse našteto jih dela zanimive za številne zbiralce in ljubitelje posebnosti, saj so drugačni od današnjih bleščečih podob popolnosti.

Razstava plakatov erotičnih filmov je nastala v sklopu projekta Leto kina - Kinodvor 90, leto praznovanja kina in filma, s katerim njegova nosilca, Kinodvor in Slovenska kinoteka, s številnimi partnerji obeležujeta 90. obletnico odprtja kina na Kolodvorski ulici, današnjega Kinodvora, in pol stoletja dvorane Kinoteke na Miklošičevi ulici v Ljubljani.