Razstava fotografij Gideona Bachmanna: 8 1/2 - Potovanje Federica Fellinija
od 9. novembra do 4. decembra


Foto: Gideon Bachmann, © Cinemazero / Pordenone, Italija

Razstava doslej neobjavljenih fotografij Gideona Bachmanna predstavlja ključni element brezmejne ikonografije velikega maestra iz Riminija. 45 fotografij, izbranih iz množice več kot 3000 posnetkov s snemanja Fellinijeve mojstrovine 8 ½, skupaj s 40 let pogrešano končno sekvenco filma, prihaja v Ljubljano iz Foto arhiva Cinemazero (Pordenone, Italija). Razstava razkriva bogastvo redko videnih podob in ponuja nepričakovano izkustvo odkrivanja novih in neznanih poglavij iz zgodbe svetovno najbolj priljubljenega italijanskega režiserja. Gledalcu ponuja edinstveno priložnost, da ponovno in na novo odkrije nastajanje filma 8 ½  - tako rekoč takojšnje klasike velikega platna. Bachmannove čudovite fotografije izpričujejo karavansko vzdušje, ki je vladalo na snemanju, prihajanje in odhajanje obiskovalcev, hiperaktivnost režiserja 'demiurga' ter like in kraje, ki so kmalu obveljali za tipično fellinijevske.

Le veliki režiser zna kot alkimist odmeriti tako popolno mešanico. Fotografski dokumenti nam natančno in zvesto naslikajo njegov svet.

V jedru zbirke je režiserjevo telo samo: s pozornostjo, ki jo posveča gestam in mimiki tako na snemanju kot v filmu, še zlasti pa kretnjam Federica Fellinija, Gideon Bachmann dokumentira poglavje v izjemnem življenju in izobilju italijanskega filma.  Ti liki in silhuete poleg filma samega tvorijo temelj razstave. Tu najdemo portrete Fellinija, Mastroiannija, Claudie Cardinale in Sophie Loren (med obiskom na snemanju), na desetine posnetkov najbolj znanih prizorov (Mastroianni v kadi harema, zaključna parada igralske zasedbe, Saraghina na plaži), posnetke režiserja, ki daje navodila svojim statistom, diskutira z igralci, usmerja zasedbo, si za trenutek oddahne.   

Komentarji k fotografijam prikličejo v spomin Fellinijev univerzum; svet dvomov, dolgega čakanja, popolnega kaosa, a hkrati svet neme tišine, majhnih laži, potrpežljive razpoložljivosti, izgovorov, človekove gorečnosti in zanosa. Fellinijeve izjave o Mastroianniju in obratno služijo kot komentar in v povsem novi luči razkrivajo vzajemno spoštovanje umetnikov.

V tej fotografski zakladnici najdemo tudi nikoli poprej videne posnetke, narejene v jedilnem vagonu vlaka - sekvenco s fotografij, ki je v izvornem scenariju natančno opisana, v filmu pa jo je naposled zamenjal danes slovit in nepozaben prizor kola v cirkuški areni.