Enigma v Kinodvoru
Enigma v Kinodvoru
Od 21. januarja do 4. februarja 2015. Kinodvor. Galerija.

Ob premiernem predvajanju filma Igra imitacije nam je Muzej novejše zgodovine Slovenije prijazno posodil šifrirni stroj Enigma, ki so ga nemške oborožene sile uporabljale med drugo svetovno vojno. Gre za edino javno dostopno enigmo oz. muzejsko enigmo v Sloveniji

  »Do Enigme smo v muzeju prišli povsem naključno in na začetku sploh nismo vedeli, kaj pravzaprav je. Dozdevalo se nam je, da so jo uporabljali za nekakšno šifriranje, videlo se je, da je nemški izdelek, in zanašali smo se, da bo prišel čas, ko bo kdo o njej vedel kaj več. Res je kmalu svet bliskovito obšla novica, da so v Angliji nepridipravi iz muzeja v Bletchley Parku ukradli šifrirni stroj, imenovan Enigma, in takrat se nam je posvetilo, kaj imamo.

Izraz enigma pomeni uganka. Prvi podoben primerek so patentirali v Nemčiji ob koncu 1. svetovne vojne. V nemški vojski so zaslutili uporabnost Enigme, zato so jo začeli razvijati naprej. Druge obveščevalne službe so kmalu naletele na nemška šifrirana sporočila, zato so jih poskušali dešifrirati. Pri tem so bili na začetku najuspešnejši Poljaki, po napadu na Poljsko pa so skrb za razvozlanje uganke prevzeli Angleži. Skrbno varovano operacijo, pozneje imenovano Ultra, so začeli leta 1939 v Bletchley Parku v Angliji. Ljudje, ki so se tam ukvarjali z dešifriranjem, so bili vrhunski strokovnjaki, elektrotehniki, matematiki, fiziki, in menijo, da se je prav v Bletchley Parku v tem času rodil prvi predhodnik računalnika. Ocenjujejo, da se je zaradi uspeha pri dešifriranju Enigme druga svetovna vojna skrajšala za pol do enega leta.

Enigma je videti kot pisalni stroj. Bistveni sestavni deli so tipkovnica, koluti, lučke, ki ustrezajo tipkovnici, in sprednja stikalna plošča. Ko vstavimo določen ključ (nastavimo gibljive kolute in stikalno ploščo povežemo z električnimi žicami), lahko začnemo šifrirati sporočilo. S pritiskom na črko steče električni tok in spremeni osnovno črko oziroma sporočilo. Na drugi strani mora prejemnik uporabiti isti ključ in po obratnem postopku spremeniti ta šifrirani zapis v berljivo sporočilo.

Naša Enigma I je standardna trikolutna izvedba, ki so jo uporabljali v Wehrmachtu in Luftwaffe, z oznako A14362/jla/42. Na vsakem kolutu je 26 (zaradi 26 črk nemške abecede) s številkami (mornariške Enigme so bile označene s črkami) označenih zatičev (električnih kontaktov). Oznaka A14362/jla/42 pomeni: A – standardna izvedba, 14362 – serijska številka, jla – oznaka proizvajalca (Heimsoeth und Rinke, Berlin), 42 – leto izdelave 1942.

Žal naša Enigma ni popolna. Je brez lesene škatle/zaboja, v kateri so jo hranili, nima plošče z žarnicami in nima stikalne plošče. Po vsem svetu trenutno hranijo manj kot 100 Enigem, popolnih je še mnogo manj. V našem muzeju je dobila inventarno številko 8464.«

- Ivo Vraničar, Muzej novejše zgodovine Slovenije