Josef Hader
Avstrija, 2017
DCP
103 min
nemščina, italijanščina, angleščina
imdbrežija Josef Hader
scenarij Josef Hader
fotografija Xiaosu Han, Andreas Thalhammer
montaža Ulrike Kofler, Monika Willi, Christoph Brunner
igrajo Josef Hader (Georg), Pia Hierzegger (Johanna), Georg Friedrich (Erich), Jörg Hartmann (Waller), Denis Moschitto (Sebastian), Crina Semciuc (Nicoleta), Nora von Waldstätten (urednik Fitz), Maria Hofstätter (tajnica), Thomas Schubert (Max), Murathan Muslu (Mirko)

festivali, nagrade
Berlinale 2017
Zabavno ekscentrična in z ironičnim humorjem dodobra začinjena zgodba o moškem poznih srednjih let, ki ostane brez službe ter se začne izgubljati v svetu lastnih laži in osebnega maščevanja.
Spored
Tedenski spored
Divja miška
Wilde Maus

Zabavno ekscentrična in z ironičnim humorjem dodobra začinjena zgodba o moškem poznih srednjih let, ki ostane brez službe ter se začne izgubljati v svetu lastnih laži in osebnega maščevanja.

Ko petdesetletni Georg izgubi službo glasbenega kritika pri uglednem dunajskem časopisu, je šokiran in ogorčen. Namesto da bi novico zaupal soprogi, ki mu daje jasno vedeti, da je čas, da si ustvarita družino, se raje odloči za maščevanje prejšnjemu šefu. Otročji vandalistični podvigi dajo nov smisel njegovemu brezciljnemu tavanju po bližnjem zabaviščnem parku, kjer nekega dne naleti na nekdanjega, prav tako brezposelnega sošolca Ericha. Skupaj z njegovim romunskim dekletom se domislijo, da bi lahko na lastne stroške obnovili prastar zabaviščni park z imenom Divja miš, a ideja se kmalu izkaže za vse prej kot dobro in vedno bolj obupani Erich začenja izgubljati nadzor nad svojimi dejanji in življenjem nasploh ...

»(…) želel sem govoriti o svojem lastnem družbenem okolju, o miljeju višjega srednjega razreda, ki je politično korekten, uživa biološko hrano, se rekreira ... Seveda, dosežejo nas novice z Bližnjega vzhoda, vendar ne vemo, kaj pomenijo, kdo so negativci in kdo junaki, zato nas to nekako ohromi. Menim, da je največja težava v svetu, da si vsakdo izmed nas želi različnih stvari, ki pa so nekompatibilne.« (Josef Hader)

Josef Hader

Rojen leta 1962 v Waldhausnu v Avstriji. Opustil je idejo, da bi postal učitelj zgodovine, in se posvetil komedijantstvu. Kot igralec je debitiral leta 1992 s filmom Cappuccino Melange, nastopil pa je tudi v vlogi detektiva Brennerja v seriji kriminalk, posnetih po romanih Wolfa Haasa. Danes je uveljavljen komedijant, pisec kabaretov, gledaliških iger in scenarijev ter igralec. Divja miška je njegov režijski prvenec.


YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.