The Otolith Group
Velika Britanija, 2012
blu-ray
64 min
režija The Otolith Group
montaža Simon Arazi
kamera Sebastian Mayer
izvirna glasba in zvočni miks Tyler Friedman
produkcija The Otolith Group
izvršna produkcija Fundació MACBA
izvedeno za dOCUMENTA 13
koproducenti Blood Mountain Foundation, Project 88 & Zavod Projekt Atol
produkcija na Japonskem 2DK
Mr. Atom Marko Peljhan

Film raziskuje posledice dogodkov 11. marca 2011, ko je ob 14:45 veliki potres v Tohoku prizadel severovzhodno obalo Japonske, sprožil cunami in povzročil delno stopitev sredice reaktorja jedrske elektrarne Daiiči v Fukušimi.
Program Zavoda Projekt Atol nastaja ob podpori MIZKŠ in Oddelka za kulturo MOL.
Spored
Tedenski spored Dvorana, 18. 09. 2012 21:00

Premiera!

Sevajoče
The Radiant

zgodba
Film raziskuje posledice dogodkov 11. marca 2011, ko je ob 14:45 veliki potres v Tohoku prizadel severovzhodno obalo Japonske, sprožil cunami in povzročil delno stopitev sredice reaktorja jedrske elektrarne Daiiči v Fukušimi. Delo priklicuje na površje zgodovinske obete jedrske energije in hkrati predstavi prihodnje nevarnosti sevanja, ki se stekajo v mračno sedanjost. Na ta način lahko osvetljena mesta in evakuirane vasi Japonske pojmujemo kot laboratorij za globalni jedrski režim, ki izpostavlja prebivalce nekropolitiki sevanja.

zanimivosti
dOCUMENTA, s(i)loviti pregled sodobne umetnosti, ki se v Kasslu pojavlja le vsakih pet let, velja za enega najpomembnejših dogodkov sodobne umetnosti. The Radiant je nastal na povabilo dOCUMENTE 13 z dodatno podporo fundacij MACBA, Project 88 in Blood Mountain ter Zavoda Projekt Atol. Leta 1997 je Projekt Atol na povabilo dOCUMENTE X razstavljal projekt Makrolab Marka Peljhana.

portret avtorjev
The Otolith Group je skupina umetnikov, ki sta jo leta 2002 ustanovila Anjalika Sagar in Kodwo Eshun. Delujejo na področju filma in videa, kot kustosi in pisci, ter razvijajo javne platforme za podrobno preučevanje podobe sodobnih družb. Njihovo delo je bilo med drugim predstavljeno na 29. bienalu v São Paulu (2010) in na Manifesti 8 (2010). Njihove solo razstave vključujejo gostovanje s projektom Thoughtform v barcelonski MACBI (2010) in Rimski MAXXI (2011). Povezava The Otolith Group s Projektom Atol se je začela leta 2003, ko so umetniki sodelovali v mikrogravitacijskih poletih, izvedenih v Centru za urjenje kozmonavtov Jurija Gagarina v sklopu konzorcija MIR ob podpori Arts Catalyst, V2, Leonardo/Olat in Zavoda Projekt Atol. V Sloveniji je bil film Otolith I (2003) predstavljen leta 2004 na razstavi kustosinje Nataše Petrešin Bachelez Our House is A House that Moves v galeriji ŠKUC.

 

YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.