Beatrix Brunschko, Klaus Salminen, Ludger Lemper, Maja Dekleva Lapajne, Philippe Muyard
Slovenija / Avstrija / Francija / Nemčija / Švedska, 2015
DCP
95 min
angleščina, francoščina, nemščina, slovenščina, švedščina
uradna stranrežija Beatrix Brunschko, Klaus Salminen, Ludger Lemper, Maja Dekleva Lapajne, Philippe Muyard
fotografija Borut Bučinel, Bratislav Stanković, Jonas Marpot, Mark Dölling, Robert Oberrainer
montaža Andi Winter, Christin Veith, Hélène Raphel, Henning Stooove, Jonas Marpot, Julia Drack, Klaus Salminen, Omar Ismail Annderssen
glasba Hannu Risku, Jerôme Trigon, Mats Karlsson, Per Gottfredsson
zvok Damjan Rostan, Fabio Schurischuster, Samuel Lévy – Micolini, Thomas Diesel
kostumografija in scenografija Adde Huumo, Florian Langlais, Johanna Hierzegger, Maja Smrekar, Marie Landgraf
producenti Christoph Jungmann, Juš Milčinski, Matthieu Loos, Marie Wellmann, Monika Klengel, Therese Hooornqvist
produkcija Zavod Federacija Ljubljana, Kolektiv Narobov, Combats Absurdes, Gorilla Theater e.V., Stockholms Improvisationsteater, Theater im Bahnhof
prevod Borut Cajnko
igrajo Julie Doyelle, Lorenz Kabas, Michael Wolf, Per Gottfredsson, Sonja Vilč

Should I stay or should I go? je filmski omnibus, ki je nastajal v petih državah pod taktirko petih režiserjev s stalno zasedbo petih igralcev, tematsko pa se posveča ostajanju in odhajanju.
Spored
Tedenski spored Dvorana, 28. 09. 2015 19:00

Premiera!

Should I stay or should I go?
Should I stay or should I go?

Po filmu se bo v Kavarni z ustvarjalci slovenske epizode omnibusa pogovarjal Juš Milčinski.

zgodba
Should I stay or should I go?
je filmski omnibus, ki je nastajal v petih državah pod taktirko petih režiserjev s stalno zasedbo petih igralcev, tematsko pa se posveča ostajanju in odhajanju. Avstrijski del omnibusa raziskuje vprašanje Ostati ali oditi? v ljubezenskih odnosih, francoski ustvarjalci so se poglobili v trpljenje na delovnem mestu, na Švedskem raziskujejo ohranjanje in zapuščanje družinskih vezi, nemški del omnibusa raziskuje dilemo ostajanja in odhajanja na področju lastnega telesa, slovenski del omnibusa pa se ukvarja z nadvse aktualno tematiko bega možganov.

Film je nastal kot del večjega mednarodnega projekta, kjer je ustvarjalne moči združilo pet gledališč – Theater im Bahnhof iz Gradca, Compagnie Combats Absurdes iz Lyona, Stockholms Improvisationsteater iz Stockholma, Gorilla Theater iz Berlina ter Kolektiv Narobov, Zavod Federacija Ljubljana – in sicer z namenom razviti možne uporabe principov gledališke improvizacije na drugih umetniških in širše družbenih področjih. Tovrstno ozadje daje filmu precejšnjo svežino in igrivost, na določenih delih presenetljive dramatične zasuke, spet drugod pa vrhunski humor, s pomočjo katerega se lažje soočimo s stanjem današnje družbe.

portret avtorice
Film je sestavljen iz petih poglavij, vsakega izmed njih podpisuje drug režiser. Režiserka slovenskega dela omnibusa je Maja Dekleva Lapajne. Film Should I stay or should I go? je njen filmski prvenec, sicer pa je uveljavljena ustvarjalka na področju sodobne uprizoritvene umetnosti. Je režiserka in performerka, umetniška vodja večkrat mednarodno nagrajenega Kolektiva Narobov in festivala Goli oder, ustvarjalka klovnovskih (Za crknt, Rdeči noski) ter gibalnih projektov (Zavod Federacija), članica mednarodnega kolektiva Orcas Island Project, sodeluje pri predstavah za otroke in mladino (Unikat, DRGI) ter na radiu in televiziji (RTV Slovenija).

YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.