Amanda Kernell
Švedska / Norveška / Danska, 2016
DCP
110 min
švedščina
imdbrežija Amanda Kernell
scenarij Amanda Kernell
fotografija Sophia Olsson, Petrus Sjovik
glasba Kristian Eidnes Andersen
montaža Anders Skov
igrajo Lene Ceceilia Sparrok (Elle Marja), Mia Erika Sparrok (Njenna), Maj Doris Rimpi (Elle Marja/Christina), Julius Fleischanderl (Niklas), Olle Sarri (Olle), Hanna Alström (Lärarinnan), Malin Crépin (Elise), Andreas Kundler (Gustav), Ylva Gustafsson (Laevie)

festivali, nagrade
Benetke – Avtorski dnevi (najboljši režiser prvenca), Göteborg 2017 (najboljši nordijski film), Seattle 2016 (velika nagrada žirije, najboljša igralka), Sydney 2017, Tokio 2016 (posebna nagrada žirije, najboljša igralka)
Pripoved o poskusu integracije mlade Laponke v švedsko družbo sredi tridesetih let prejšnjega stoletja. Neprizanesljiv obračun z zgodovino skandinavskega kolonializma in rasnega razlikovanja.
Spored
Tedenski spored Dvorana, 16. 11. 2017 17:00

28. LIFFe / Kinotrip / Panorama

Nečista kri
Sameblod

Projekciji sledi pogovor z direktorico fotografije Sophio Olsson preko Skypa.

Pripoved o poskusu integracije mlade Laponke v švedsko družbo sredi tridesetih let prejšnjega stoletja. Neprizanesljiv obračun z zgodovino skandinavskega kolonializma in rasnega razlikovanja.

Ella, pripadnica ljudstva Sami, je odraščala sredi prostrane in divje Laponske. Ko začne s štirinajstimi leti obiskovati državno srednjo šolo v Uppsali, četrtem največjem švedskem mestu, spozna povsem drugačno življenje. To jo kot vsako najstnico sprva navduši, a če se hoče zares vklopiti v novo okolje, bo plačala visoko ceno: postati mora povsem nova oseba ter pretrgati vse vezi s svojo družino in kulturo …

»Številni Samiji so pustili vse za seboj in postali Švedi. Vedno sem se spraševala; kaj se ti zgodi, če pretrgaš vse vezi s svojo kulturo in zgodovino? Lahko res postaneš nekdo drug? Nečista kri je ljubezenska izjava tistim, ki so odšli, in tistim, ki so ostali – podana iz perspektive Elle Marje. Želela sem posneti film, ki prikazuje skupnost Sámi od znotraj, v katerem fizično izkusimo temno plat švedske kolonialne zgodovine. Prežet s pesmijo joik in krvjo.« (Amanda Kernell)

Amanda Kernell
Rojena leta 1986 v severnem delu Švedske. Je cenjena režiserka in scenaristka, ki je za svoje kratke film prejela številna mednarodna priznanja. Živi v Köbenhavnu na Danskem in poučuje filmsko režijo, Nečista kri pa je njen celovečerni prvenec.


YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.