João Pedro Rodrigues
Portugalska / Francija / Brazilija, 2016
DCP
118 min
portugalščina, mandarinščina, angleščina
imdbrežija João Pedro Rodrigues
scenarij João Pedro Rodrigues
fotografija Rui Poças
glasba Séverine Ballon
montaža Raphaël Lefèvre
igrajo Paul Hamy (Fernando), Xelo Cagiao (Jesus/Tomé), João Pedro Rodrigues (António), Han Wen (Fei), Chan Suan (Ling)

festivali, nagrade
Locarno 2016 (najboljša režija), Denver 2016 (nagrada Krzysztofa Kieslowskega), Pariz 2016 – Chéries-Chéris Film Festival (velika nagrada žirije), Toronto 2016, Rotterdam 2017
Zgodba osamljenega proučevalca ptic je mistično popotovanje, ki se giblje med religiozno zasanjanostjo in bogokletnim naturalizmom v poigravanju z mitom sv. Antona Padovanskega, zavetnika Lizbone.
Spored
Tedenski spored
Ornitolog
O ornitólogo

Zgodba osamljenega proučevalca ptic je mistično popotovanje, ki se giblje med religiozno zasanjanostjo in bogokletnim naturalizmom v poigravanju z mitom sv. Antona Padovanskega, zavetnika Lizbone.

Fernando se s kajakom odpravi po reki, da bi poiskal zelo redko črno štorkljo. Po nepričakovani nesreči ga sredi gozda najdeta Kitajki na poti v romarsko središče Santiago de Compostela. Prepričani, da prinaša prekletstvo, ga pustita samega, na tej točki pa se za Fernanda – in gledalca – začne nenavadno popotovanje, na katerem so simboli in osebe krščanskega izročila, od rajskega jabolka prek prvega mučenca Sebastijana do božjega sina Jezusa, provokativno pomešani s čutnostjo, demonskimi prividi in poveličanjem neokrnjene pokrajine severovzhodne Portugalske.

»Vsi moji filmi mejijo na domišljijo, podobno kot čudeži, ki so navsezadnje vsi nadnaravni pojavi. V religiji so svete upodobitve poskus podati obličja in telesa svetnikom; bitjem, ki so nadzemeljsko in fizično mogočna obenem. To protislovje v religiji se mi zdi zanimivo. Zgodbo sem zgradil na dodelani osnovi: biblični miti, pogani in lik sv. Antona. Film Ornitolog lahko primerjamo bolj z notranjo kot s fizično potjo spoznanja in preobrazbe. Zanimajo me liki, ki se razvijajo in spreminjajo, kot se navadno ljudje v resničnem življenju.« (João Pedro Rodrigues)

João Pedro Rodrigues
Rojen leta 1966 na Portugalskem. Po študiju biologije na lizbonski univerzi je tamkaj obiskoval še filmsko šolo. S kratkim filmom Parabéns! je debitiral na beneškem filmskem festivalu in si prislužil posebno nagrado žirije. Ornitolog je njegov peti celovečerec.

YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.