Kamila Andini
Indonezija, 2011
DigiBeta
100 min
indonezijski
imdb

9+
indonezijski jezik s slovenskimi podnapisi


režija Kamila Andini
scenarij Dirmawan Hatta, Kamila Andini
fotografija Rahmat Syaiful
montaža Wawan I. Wibowo
igrajo Atiqah Hasiholan, Reza Rahadian, Gita Novalista, Inal
producenti Garin Nugroho, Devy Wildasari Suradji

Program za otroke in mlade na 8. mednarodnem festivalu Kino Otok
Izola, Kulturni dom, 30. 5. – 3. 6.
Ljubljana, Kinodvor, junij
Spored
Tedenski spored Dvorana, 01. 07. 2012 17:00
Odsev morja
Laut bercermin

Kinobalon na Kino Otoku 2012

Filmska razglednica o popolnoma drugačnem življenju ob morju, kot smo ga vajeni.

zgodba
Pripoved o dvanajstletni deklici Pakis, ki z mamo živi sredi indonezijskega otočja Wakatobi (JV Sulawesi) v naselju hiš na vodi in čaka, da se oče vrne z ribolova. Toda očeta kar ni in ni. Njena mati si nadene belo masko žalovanja, a Pakis ne preneha upati, zato vsak večer išče odgovor v ogledalcu, ki ji ga je podaril oče. Le hudomušnemu fantku po imenu Lumo uspe njene misli preusmeriti drugam. K temu pripomore tudi živ morski svet, poln rib in koralnih grebenov, v katerem otroci uživajo svoj vsakdan.
Film je pol-etnografski izdelek o nomadski skupnosti Bajo, ki jih kličejo tudi »morski cigani«, njihovo življenje pa je odsev morja, v katerem živijo, saj so z njim najtesneje povezani.

pedagoško gradivo

o avtorici
Odsev morja je celovečerni prvenec 25-letne Kamile Andini, hčere enega pomembnejših indonezijskih režiserjev Garina Nugroha. Študirala je fotografijo, s filmom pa je začela delati kot asistentka režije pri dokumentarcih in glasbenih spotih ter kot režiserka TV oddaj in filmov, posebno dokumentarnih. Aktivno je sodelovala pri različnih delavnicah dokumentarnega filma. Okoljska in družbenokulturna tematika sta jo zanimali že od zgodnjih let. Film, ki prikazuje lepoto otočja Wakatobi, je režiserkin poklon naravi in bogastvu kultur Indonezije.

iz prve roke
»O skupnosti Bajo sta bili napisani zgolj dve knjigi, in še ti izpod peres tujcev. Morali smo naravnost do Wakatobija, da smo o njih izvedeli več. Letalskih povezav ni, morali smo potovati z motornim čolnom, celo osem do dvanajst ur. Snemanje smo morali zaradi valov in hurikanov večkrat prestaviti.«
- Kamila Andini

YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.