Marco Bellocchio
Italija / Francija, 2016
DCP
131 min
italijanščina, francoščina
imdbrežija Marco Bellocchio
scenarij Valia Santella, Edoardo Albinati, Marco Bellocchio, Massimo Gramellini (roman)
fotografija Daniele Ciprì
glasba Carlo Crivelli
montaža Francesca Calvelli
igrajo Bérénice Bejo (Elisa), Valerio Mastandrea (Massimo), Guido Caprino (Massimov oč), Nicolò Cabras (Massimo kot otrok), Dario Dal Pero (Massimo kot najstnik/Massimo as a teenager), Barbara Ronchi (Massimova mati), Emmanuelle Devos (Enricova mati), Fausto Russo Alesi (Simone)

festivali, nagrade
Cannes 2016 – Štirinajst dni režiserjev, Karlovi Vari 2016, Toronto 2016, Busan 2016, Chicago 2016
Zgodba o fantovem soočanju z materino smrtjo v interpretaciji legendarnega italijanskega režiserja Marca Bellocchija, posneta po knjižni uspešnici Massima Gramellinija. 
Spored
Tedenski spored
Sladke sanje
Fai bei sogni

Zgodba o fantovem soočanju z materino smrtjo v interpretaciji legendarnega italijanskega režiserja Marca Bellocchija, posneta po knjižni uspešnici Massima Gramellinija. 

Torino leta 1969. Idilično otroštvo devetletnega Massima pretrese skrivnostna smrt njegove matere. Fant nikakor ne sprejme njene smrti, pa čeprav mu duhovnik zatrjuje, da je zdaj v nebesih. Več let pozneje, v devetdesetih, je Massimo uveljavljen novinar. Po reportažah iz vojnega Sarajeva začne dobivati napade panike. Ko se odloči, da bo prodal stanovanje svojih staršev, se mora znova soočiti s travmatično preteklostjo. Sočutna zdravnica Elisa bi trpečemu Massimu morda utegnila pomagati, da bi končno odprl svojo dušo in zacelil rane iz otroštva.

"Film Sladke sanje se naslanja na roman Fai Bei Sogni Massima Gramellinija, ki je bil eden največjih italijanskih založniških uspehov v zadnjem času (in to zelo zasluženo zaradi pripovednih odtenkov in čustev, ki jih podaja). Vendar se za filmsko priredbo nisem odločil samo zaradi prodajnega uspeha. Prepričale so me teme, dramatični dogodki ... materina smrt. Izguba matere v otroštvu. Bolečina devetletnega Massima zaradi izgube ljubljene matere – ljubezen, ki je dvojno občutena, ker deček čuti, da je vzajemna, absolutna in ekskluzivna." (Marco Bellocchio)

Marco Bellocchio
Rojen leta 1939 v Piacenzi, Italija. Filmsko režijo je študiral v Rimu in Londonu. V šestdesetih je začel kot ustvarjalec dokumentarnih in kratkih filmov. Že njegov prvi celovečerec Pesti v žepu mu je prinesel priznanje mednarodne filmske skupnosti. Je dobitnik vrste uglednih nagrad in eden najplodnejših filmskih ustvarjalcev svoje generacije, saj se je podpisal pod več kot dvajset različnih filmskih naslovov.

YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.