Mark Cousins
Velika Britanija, 2009
DigiBeta
76 min
angleški
imdb, uradna stran

10+
angleški s slovenskimi podnapisi


režija in scenarij Mark Cousins
fotografija Mark Cousins
glasba Melissa Hui
zvok Brent Calkin
montaža Timotheus Langer
igrajo otroci iz Goptape (Irak)
producent Gill Parry
prodaja Connect Film

termini v Kinodvoru: 20. 8. ob 17:00, 21. 8. ob 15:00, 27. 8. ob 17:00, 28. 8. ob 15:00   premiera: Kinobalon na Kino Otoku
 

Spored
Tedenski spored

Kinobalon/Otok v Ljubljani

Prvi film
The First Movie

zgodba
Magični dokumentarni film predstavi življenje otrok v Kurdistanu, na severu Iraka. Pripoveduje o tem, kako otroci uporabijo pripovedi in film sredi težkega vsakdana. Režiserja Marka Cousinsa zanima, kako otroci v vojnem območju sanjajo in kakšni so njihovi domišljijski svetovi. Odpravi se v vas Goptapa s 700 prebivalci. Ker je ramadan, se odrasli zadržujejo v hišah. Prostor med filmsko ekipo in otroki na ulici je tako širši in razvije se odnos, ki še najbolj spominja na pripovedovanje zgodb. Otroci Marku pripovedujejo o svojih hotenjih, stiskah in domišljijskih potovanjih. Mark jih posluša in spodbuja, da se ustvarjalno izrazijo. S seboj ima 3 kamere, platno in projektor. Zavrti jim klasike Chakmeh (Mohammad-Ali Talebi, 1993), E.T. – Vesoljček (ET: The Extraterrestrial, Steven Spielberg, 1992), Palle alene i verden (Astrid Henning-Jensen, 1949) in Rdeči balon (Le ballon rouge, Albert Lamorisse, 1956). Najboljši filmi za otroke vseh časov so obenem tudi prvi, ki jih otroci vidijo. Nato dobijo v roke kamere in moč pripovedne besede se vse bolj razvija v moč filmske pripovedi. Film je sestavljen iz posnetkov, ki so jih naredili otroci, in postane film o filmu, kot ga vidijo otroci.
Mark Cousins in producentka Gill Parry sta še danes v stiku s prebivalci Goptape. Otroci so razvili ljubezen do filma in želijo snemati. Mark in Gill zbirata kamere in ostalo opremo, ki jo redno prinašata v Goptapo. Iz vojne vasi se je razvila otroška filmska vas.

portret avtorja
Posnel je dokumentarne filme o neonacizmu, Gorbačovu, prvi zalivski vojni, iranskem filmu, Ianu Hamiltonu Finlayju in filmu I Know Where I’m Going! Izdal je štiri knjige, med njimi The Story of Film, zgodovino filma, prevedeno v deset jezikov, tudi v kitajščino. Kot direktor mednarodnega filmskega festivala v Edinburgu je festival popeljal tudi v oblegano Sarajevo, bil je sodirektor festivala Cinema China in gostujoči kurator filmskih festivalov po vsem svetu.

kritike
 »Fantastičen film.«
- Wim Wenders

»Skrajno zanimiv in resnično tehten.«
- The Independent

»Čudovito prijeten film, ki vas posrka vase: odprtega duha, iskrenega srca in povsem nekaj drugega od komercialne produkcije, kakršne smo vajeni.«
- Peter Bradshaw, The Guardian


dodatne dejavnosti
gradivo za učitelje in starše Prvi film
Ob filmu smo skupaj s filmsko mentorico in učiteljico Dženi Rostohar pripravili pedagoško gradivo o filmu. Objavljeno je na tej strani.

Pripravili smo tudi gradivo Dokumentarni film, ki prinaša iztočnice za pogovore in dejavnosti ob ogledu dokumentarnih filmov.

YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.