Peter Dodd
Danska, 2011
DigiBeta
81 min
sinhroniziran v slovenščino
imdb

6+
sinhroniziran v slovenščino


režija Peter Dodd
scenarij Ole Lund Kirkegaard (avtor romana), Søren Danielsen, Peter Dodd
animacija Jakob Foged, Jamie Casper Holmes, Janice M. Jacobs, Christian Kuntz, Toke Uthaug Rasmussen, Jeppe Sandholt, Jakob Steffensen
glasba Halfdan E, Søren Siegumfeldt
zvok Flemming Christensen, Morten Pilegaard
montaža Erick Leos, Per Risager
producent Erik Wilstrup
glasovi Matevž Miller, Miha Rodman, Rok Kunaver, Maruša Bertoncelj, Lija Pečnikar, Jure Lavrin, Igor Potočnik, Tanja Ravljen, Jana Flajs, Luka Per, Matej Rajk, Nejc Smodiš, Štefan Kušar, Primož Vozelj, Vladimir Kosovič-Doša, Veronika Ložak
distribucija Continental film

Spored
Tedenski spored

Na rednem sporedu od 11. avgusta 2012.

Ferdo Krota
Orla Frøsnapper

Poletna počitniška dogodivščina v domači soseski ali kako ugnati pretepača po imenu Ferdo Krota!

zgodba
Poletne počitnice so tu! Prijatelja Jakob (še kar priden fant) in Viktor (še kar nagajiv fant) ter njegov pes Klobasa uganjajo norčije v soseski: kradejo jabolka, na prosto spustijo prašiče, ponagajajo gospodu Novaku in so polni predrznih načrtov. Pridruži se jima še Jakobova sestrična Klara, ki je prišla na počitnice. V hiši na drevesu poslušajo glasbo, tekmujejo s polži in Jakob se preizkuša v izumiteljstvu. V mestu živi tudi večji fant po imenu Ferdo Krota, o katerem Viktor pravi, da je »največji, smrdljivi, neumni nasilnež mesta«, ki je neprestano na sledi Viktorju. V mesto pride cirkus Bardini. Predstava, ki se napoveduje, bo prav posebna, saj vključuje zadnji nastop velikega kralja topovske krogle, Dona Krausa. K sodelovanju pa so vabljeni tudi domačini, ki lahko sodelujejo s posebnimi veščinami. Vsakdo lahko nastopa! Viktor se pripravlja na nastop s Klobaso, nato pa mu Ferdo prekriža načrte. Ugrabi Klobaso in se pripravlja na smrtonosno točko, v kateri je pasje življenje postavljeno na kocko. Predstava se začne! Soseda Minka igra na proteze, sledi kabaret Svinjski kotlet, toda Viktorja in Klobase ni od nikoder. Klara išče Viktorja, Viktor Klobaso, v areno pa pridivja Ferdo Krota … Bo Viktorju uspelo izvesti cirkuški nastop?


liki

Ferdo Krota
Največji fant v soseski, najbolj nasilen, o katerem ima Viktor zares slabo mnenje. Klara ga ogovarja in mu pravi, da ima lase kot pomfri, velike mozolje in rumene zobe. Ponoči, ko vsi spijo, se Ferdo potika po ulicah. Morda pa je takšen zato, ker mu manjka pozornosti?

Viktor
Desetletni nagajiv fantič, ki se ne loči od svojega psa Klobase. V šoli je ušpičil že marsikatero neumnost: podtaknil je ježe v telovadnici, polže v nabiralniku gospoda ravnatelja, gumijaste pajke v ženskem stranišču in še marsikaj. Je dober prijatelj in neustrašen, ko mora poskrbeti za svoje bližnje.

Jakob
Priden fant, ki se nerad izpostavi in se nevarnostim raje izogne. Tako ga nihče ne more pretepsti. Viktor mu očita, da vedno »pobegne kot piščanček«. Kletvica, ki jo uporablja, je »presneta kaseta« in Viktor mu pravi, da je za časom. Je izumitelj in hrani kar nekaj patentov.

Klara
Lepa in pametna punca, ki sodeluje in pomaga pri velikem načrtu. Če je treba, se izpostavi tudi nevarnosti. Rada posluša glasbo.

o avtorju
Petra Dodda smo doslej poznali predvsem kot animatorja, ki je sodeloval tudi pri Mrtvi nevesti Tima Burtona, pri filmu Povest o Desperauxu in pri filmu Fantastic Mr. Fox Wesa Andersona. Ferdo Krota je njegov prvi celovečerni film, pod katerega se podpisuje kot režiser.

o pisatelju
Ole Lund Kirkegaard je bil pisatelj za otroke in mladino, živel pa je na Danskem. Knjigo o Ferdu Kroti je napisal že davnega leta 1969. V slovenščino imamo preveden njegov roman z naslovom Albert in Veliki Kazimir. Značilno za njegove knjige je, da je v ospredju vedno anti-junak, problematičen lik torej, podoben Ferdu Kroti. Zanimali so ga tudi odnosi med otroki in odraslimi.

YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.