Kolja Saksida
Slovenija, 2017
DCP
32 min


3+
brez dialogov


režiser Kolja Saksida
scenarista Marko Bratuš, Kolja Saksida
animatorja Julia Peguet, Will Hodge
fotografija Miloš Srdić
zvok Julij Zornik
glasba Miha Šajina, Borja Močnik
montaža Monika Drahotuski, Tomaž Gorkič
likovna zasnova likov Blaž Porenta
scenografija Gregor Nartnik
sinhronizatorja Frano Mašković, Žiga Saksida
producent Kolja Saksida
izvršni producent Matija Šturm
koproducenti Tanja Prinčič, Marina Andree Škop, Darija Kulenović Gudan, Miloš Srdić, Žiga Pokorn, Teo Rižnar
produkcija ZVVIKS
koprodukcija Radiotelevizija Slovenija, Studio dim, A Atalanta, NuFrame
s podporo Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski studio Viba film Ljubljana

Serija sedmih animiranih filmov KOYAA in dokumentarni film Živjo, Koyaa!
Ob ogledu priporočamo tudi ogled razstave z delavnico KOYAA - Animirani junak na sceni!
Spored
Tedenski spored

V programu Prvič v kino od 7. novembra 2017.

KOYAA in nagajivi predmeti
KOYAA in nagajivi predmeti

zgodba
Na gorski polici nad oblaki prebivata Koyaa in njegov prijatelj Krokar. Čeprav sta odmaknjena od vrveža, živita razburljivo življenje, v katerem ni prostora za dolgčas. To je Koyeeva zasluga, saj se zapleta v zabavne prigode s predmeti iz vsakdanjega življenja. Nogavice, šal, zvezek ali ležalnik Koyii nagajajo prav vsak dan. Včasih se mu spretno skrivajo, visoko letijo ali nepredvidljivo skačejo, spet drugič razposajeno tekajo naokoli. Koyeeve nenavadne dogodivščine so resda polne zmešnjav in ropota, a z dobro voljo in ustvarjalnim reševanjem nastalih zagonetk mu vsakič znova uspe rešiti situacijo. S Koyoo je zabavno, česar se zaveda tudi Krokar, njegov zvesti prijatelj, ki je zatopljen v grajenje ptičjih hišic.

program
KOYAA – LAJF JE ČIST ODBIT
pilotni film
2011, 3 min
Na skalni polici se prebuja nov dan. Koyaa se preteguje pred hišo, prijatelj Krokar v bližini bere knjigo. Koyaa ne opazi, da ima odvezane vezalke in nerodno pade. Zaveže jih, a se mu takoj razvežejo, potem pa mu še uidejo iz čevljev in začno razgrajati po skalni polici. Bo Koyaa kos čudnemu dogajanju?

KOYAA – RAZIGRANI AVTOMOBILČEK
2017, 2 min 45 s
Na deževen dan se Koyaa odloči, da bo pospravil sobo. V ozadju Krokar meri leseno desko za novo ptičjo hišico. Ko Koyaa konča s pospravljanjem, se ponosno razgleda naokoli, ob tem pa stopi na avtomobilček in na njem neobvladljivo kroži sem in tja po sobi. Razigrani avtomobilček z vragolijami nagaja Koyii in ne želi nazaj na svoje mesto. Koyaa z ustvarjalno domislico reši problem in v hiši znova zavlada red.

KOYAA – DIVJI LEŽALNIK
2017, 2 min 45 s
Na poletni dan želi Koyaa počivati na ležalniku. Krokar je zatopljen v izdelavo nove ptičje hišice iz slame. Koyaa se uleže in si z dlanjo pred soncem zakrije obraz. Ležalnik se nepričakovano zapre in tesno stisne Koyoo, potem pa se nenadoma odpre, da Koyaa kot iz topa poleti proti skalni steni, kjer se oprime ovijalke. Iz ovijalke oblikuje laso, ujame ležalnik, ki pa ga potegne, da jezdi na njem kot na rodeu. Koyoo lahko reši le premišljen korak.

KOYAA – LETEČI ZVEZEK
2017, 2 min 45 s
Na lep jesenski dan se Koyaa odloči, da bo popisal delovni zvezek. Krokar zlaga revije in časopise. Koyaa odpre platnico, a se ta sama zapre nazaj. Poskuša jo ponovno odpreti, a mu zvezek uide in poleti visoko v zrak. Koyaa skoči na mizo, vendar ga nikakor ne more zagrabiti. Med lovljenjem dobi idejo, kako umiriti zvezek, Krokar pa medtem iz časopisov sestavi novo ptičjo hišico.

KOYAA – PLEŠOČE NOGAVICE
2017, 2 min 45 s
Jutro je, ko Koyoo prebudi zvok budilke. Krokar se ukvarja s klobčičem volne. Koyaa odpre predal, da bi iz njega vzel par nogavic, vendar nogavici oživita! Migljata kot naviti, mu uideta iz rok in začneta poskakovati po sobi. Nogavici skočita v košaro za perilo, Koyaa pa pogumno za njima. Eno uspe ujeti, a druga se mu spretno skrije. Koyaa razmišlja in naposled dobi idejo, kako bo tudi drugo nogavico zvabil iz njenega skrivališča.

KOYAA – VZTRAJNE NALEPKE
2017, 2 min 45 s
Koyaa se domisli, da bi okno hiše polepil z nalepkami. Krokar nanaša lepilo na žičnato ogrodje za novo ptičjo hišico. Koyaa lepi nalepke na okno, vendar se mu ena za drugo sproti odlepijo. Poskuša jih zadržati s prsti, pa se mu izmaknejo, odletijo stran in poplesavajo v zraku. Koyaa se domisli odlične rešitve! Nalepke so prilepljene, Krokar pa se ponaša z novo ptičjo hišico.

KOYAA – ZMRZLJIVI ŠAL
2017, 2 min 45 s
Koyaa bi se rad naužil svežega zraka. Zunaj je zima, zato si namerava nadeti šal. Ko ga želi prijeti, šal oživi. Začne se plaziti po dnevni sobi kot kača in spretno izmikati Koyii. Krokar se na dogajanje požvižga in sestavlja ptičjo hišico iz ledenih kock. Šal se vije po Koyii, dokler mu ne zakrije oči. S šalom čez oči Koyaa izgubi orientacijo in zgrmi po tleh. Z bistroumno rešitvijo, ki se je lahko domisli le on, na koncu pretenta izmuzljivi šal.

Živjo, Koyaa!
dokumentarni film o zakulisju ustvarjanja / 2017 / 11 min 20 s
Dokumentarni film nas popelje daleč nazaj, na sam začetek zgodbe o animiranem junaku Koyii, v otroški svet avtorja Kolje Sakside. Odprejo se nam vrata v zakulisje nastajanja animiranih filmov Koyaa, kjer spoznamo tudi ostale člane filmske ekipe in se na lastne oči prepričamo, kako izdelajo scenografijo, kako oživi Krokar in kako glavni junak Koyaa dobi svoj glas in stas. Medtem ko nam duhovito in poetično pripovedovanje od blizu predstavi Koyoo, nam film prefinjeno razkrije, da ni čaroben samo Koyaa, temveč svet animiranega filma na splošno.

o avtorju
Kolja Saksida je magistriral na umetniški univerzi ECAL v Švici. Na filmskem področju ustvarja kot režiser, producent in pedagog. Je eden vidnejših avtorjev animiranih filmov v Sloveniji. Njegovi animirani filmi so gostovali na številnih filmskih festivalih po vsem svetu, kot rezidenčnega umetnika pa so ga gostile različne mednarodne kulturne organizacije. S prenašanjem znanja in izkušenj ozavešča vse starostne skupine o neomejenih izraznih zmožnostih tehnik stop animacije, ki so odličen način podajanja zgodb. Kolja je docent na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici.


YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.